Pääkirjoitus: Kaksi Suomea?

Kävin pohjoisessa synnyiseudullani. Sielläkin virisi keskustelu maahanmuuttajista ja turvapaikanhakijoista. Huomasin, että helsinkiläisenä katson asiaa aivan eri vinkkelistä kuin 20 000 asukkaan pohjoisella paikkakunnalla elävät ihmiset.
Nyt jo aikuiset lapsemme leikkivät jo päiväkodissa monista eri kulttuureista lähtöisin olevien lasten kanssa. Ihonväriä he eivät edes huomanneet. Kotikadullamme puhutaan monia kieliä, ja lähikaupan kassalla istuu useammin joku muu kuin suomalaiselta näyttävä elovenatyttö tai -poika.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Kun ajan metrolla keskustaan, matkustajista lähes poikkeuksetta puolet näyttää siltä, etteivät he ole syntyneet Suomessa. Se ei tunnu minusta miltään muulta kuin normaalilta.
Ymmärrän hyvin myös muualla Suomessa asuvien näkökulmaa maahanmuuttajiin. Jos pieneen maalaiskuntaan ilmestyy yhtäkkiä satakunta vieraan kulttuurin edustajaa, vaikutus näkyy selkeämmin kuin yli 600 000 asukkaan Helsingissä, missä vuoden 2016 alussa oli lähes 90 000 ulkomaalaistaustaista asukasta ja pitkä historia kansainvälisyydessä.
Hädässä olevia on autettava. Viranomaisten tehtävä on löytää tulijoiden joukosta ne, jotka saattavat olla jollain tavalla vaaraksi yhteiskunnallemme.
En haihattelisi sillä ajatuksella, että ulkomaalaisten tulo Suomeen joskus loppuu. Päinvastoin. Lähi-idässä riittää kriisejä, Kiina saastuu, Venäjän talous horjuu ja Afrikasta loppuu vesi. Meillä on puhdas ympäristö ja vakaat olosuhteet. Tulijoita riittää jatkossakin.

Kommentit (1)
  1. tapio Heikki
    25.4.2017, 06:54

    Minä kyllä ihmettelen miksi noita ulkomaalaisia pitää pelätä. 80-luvulta lähtien olen työllistänyt ulkomaalaisia (mm. Vietnamin pakolaisia aikanaan) sekä vuokrannut liiketiloja sekä asuntoja. Kaikkien kanssa olen tullut erittäin hyvin toimeen. Ihmisten kannattaisi tutustua ulkomaalaisiin ja opettaa suomalaisia toimintamalleja, siten heidät saa parhaiten integroitumaan yhteiskuntaan. Varsinkin huivipäisiä naisia kannattaisi houkutella ulos kodeistaan, sinne jääminen on usein heidän suurin esteensä oppia yhteisön tapoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *