Pääkirjoitus: Onko nyt äijien aika?

Siitä on vain hetki, kun Suomi paistatteli kansainvälisessä julkisuudessa naispresidentillään ja näkyvillä naispoliitikoillaan. Nyt näyttää, että joka puolella on pelkkiä äijiä.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Vaikka Suomessa on selkeästi enemmän naisia kuin miehiä, eduskunnassa on aina vaan mies-
enemmistö. Moni nainen siis äänestää jostain syystä miestä. Puolueiden puheenjohtajista vain yksi on nainen, kristillisdemokraattien Sari Essayah.
Hallitusneuvottelujen työryhmien 48 jäsenestä 13 oli naisia. Hallituksessa on 14 ministeriä, joista viisi on naisia. Tilanne tasoittuu hieman, kun Annika Saarikko astuu Juha Rehulan tilalle
perhe- ja peruspalveluministeriksi. Raskaimmat salkut ovat ja pysyvät miehillä.
Naisopiskelijoilla on ollut enemmistö yliopistoissa 1970-luvulta lähtien. He myös suorittavat korkea-asteen koulutuksen loppuun miehiä todennäköisemmin ja nopeammin.
Nainen on perinteisesti päässyt yrityksessä johtavaan asemaan vain omistamalla tai perimällä. Naiset ovat johtoryhmissä yleensä asiantuntijatehtävissä, kun taas miehet nousevat liiketoimintajohtajiksi ja sitä kautta toimitusjohtajiksi. Nuoria naisia tosin on jo ilahduttavasti tällä urapolulla.
Firmojen johtajilla on usein insinööritausta, mutta johtoryhmien naisilla on harvoin teknillinen koulutus. Opiskelkaahan naiset insinööreiksi!
En väitä, että naiset olisivat miehiä parempia, mutta olisi varmasti kaikkien etu saada sekä politiikkaan että yrityksiin molempien näkemyksiä.

Kommentit (1)
  1. MInkä verran tutkimuksia naisten innostuksesta johtotehtäviin? Entäs naisten riskinotto halukkuudesta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *