Taavi Soininvaara: Varallisuuserot kasvavat

Varallisuus on jakautunut maailmassa tällä hetkellä epätasa-arvoisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Näin raportoi kansainvälinen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam alkuvuodesta.

Taavi Soininvaara
Taavi Soininvaara

Eikä varallisuuserojen kasvulle näy loppua. Maailman 62 rikkainta ihmistä omistaa nyt yhtä paljon kuin kolme ja puoli miljardia köyhintä ihmistä.

Rikkain prosentti ihmisistä omistaa enemmän kuin 99 prosenttia maapallon väestöstä yhteensä

Miksi tämä tieto on tärkeä?

Viime vuosina globalisaatio ja kiihtyvä automatisoituminen sekä teknologinen muutos ovat tuhonneet länsimaista lukemattomia työpaikkoja ja tappaneet kokonaisia teollisuudenaloja.

Internetin ja sen johdannaisten ansiosta hyvin pienet ihmisryhmät pystyvät nykyisin tekemään roppakaupalla rahaa, vaikka työllistävät vain vähän ihmisiä. Keskiluokkien elintaso on laskenut ja varallisuuserot ovat kasvaneet entisestään.

Talouskriisit ovat suututtaneet suuret keskiluokat, kun on huomattu, että hyvinä aikoina valtavia voittoja takovat pankit jättävät laman tullessa tavalliset veronmaksajat maksumiehen rooliin.

Työtätekevä keskiluokka on pettynyt poliitikkoihin ja on huolissaan tulevaisuudestaan, se haluaa muutosta ja protestoi äänestämällä valtaeliittiä vastustavia populistisia ehdokkaita.

Britannian eroaminen EU:sta ja Donald Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentiksi ovat tämän kehityskulun tuloksia. On hyvä tietää, että sekä USA:ssa että Britanniassa varallisuus on jakautunut epätasaisemmin kuin lähes kaikissa muissa rikkaissa teollisuusmaissa.

Taloudellisen epätasa-arvon kasvu on myös yksi lisääntyvän siirtolaisuuden suurimmista syistä.

Tiedonvälityksen nopeutuminen internetin ja matkapuhelinten jatkuvan yleistymisen myötä (maapallolla oli jo kaksi vuotta sitten 7,2 miljardia mobiililaitetta) tuo varallisuuserot nykyisin lähes kaikkien nähtäviksi.

Köyhimpien alueiden asukkaat muuttavat yhä hanakammin lähikaupunkeihin paremman elämän toivossa.

Kun niistä ei löydy mahdollisuuksia elintason nostamiseen, matkaa jatketaan rikkaisiin länsimaihin.

Ja siirtolaisten lisääntyvä määrä taas toimii länsimaissa polttoaineena populististen puolueiden vahvistumiselle.

Taloudellinen epätasa-arvo ja siirtolaisuus tuskin kuitenkaan loppuvat populistipuolueiden usein tarjoamilla ratkaisuilla – eristäytymisellä tai jopa muurien rakentamisella – vaan köyhyyden ja varallisuuserojen vähentämisen kautta.

Siirtolaisten halu pyrkiä parempaan elämään on pelkästään inhimillistä, sen todistaa myös Suomen historia. Satojatuhansia suomalaisia on viime vuosisatoina muuttanut paremman elintason perässä Amerikkaan, Venäjälle ja Ruotsiin.

Kuten fyysikko Stephen Hawking hiljattain kirjoitti, nyt ei ole muurien rakentamisen vaan niiden kaatamisen aika.

Elintasokuilun pienentäminen niin valtioiden välillä kuin niiden sisällä olisi hyvä alku.

 

Kommentit (1)
  1. Mistähän kyse kun vaikuttajat kovin hitaasti lämpenevät keskustelemaan automaation ja robottisaation tuoman tuottavuuden lisäarvon jakamisesta vaikka täysin selvää, että ihmistyö jo pitkään ollut väistymässä tärkeysjärjestyksessä. Huoltosuhde siis pitäisi ottaa pikaiseen tarkasteluun? Samoin tuottavuuden kannalta hyödyttömät finanssikeskuksissa pyörivät valtaisat pelirahavirrat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *