Tuomas Enbuske: Armo on kostoa tärkeämpää

Lähes joka neljännellä Suomessa ajavalla Uber-kuskilla on taustallaan rikostuomio. Tämä on minusta loistavaa. Kerron kohta miksi.

Tuomas Enbuske

Tuomas Enbuske

Uber-kuskien rikostutkimus oli vanhaa oligarkia-maailmaa puolustavan Taksiliiton tekemä. Uber on siis tämä toistaiseksi laiton taksin korvike.

Taksiliitossahan tiedetään varsin hyvin, että taksiala vapautetaan eikä liitto enää edes kehtaa vastustaa sitä julkisesti. Rohkea alan toimija taksifirma Kovanen julkaisi juuri, että sen mielestä liikenteen vapauttaminen on hyvä myös heille. Olen samaa mieltä. Parhaassa tapauksessa taksien lisääntyminen ja halpeneminen vähentää yksityisautoilua ja lisää koko alan kannattavuutta.

Silti Taksiliitossa on käynnissä propagandasota. Se muistuttaa Saddam Husseinin hallinnon tiedotusministerin Muhammad Saeed al-Sahhafin kuuluisaa puhetta, jossa hän hehkutti Irakin voittavan sodan, vaikka amerikkalaisten tankit näkyivät jo taustalla tv-kuvassa.

Olen jo aiemmin ollut sitä mieltä, että Uberille pitäisi antaa maahanmuuttajien kotouttamispalkinto. Uuden selvityksen jälkeen vaadin sille myös vankeinhoidon kunniamainintaa. On nimittäin loistavaa, että entisillä vangeilla on mahdollisuus palata työelämään. Vankilahan on rikollisuuden yliopisto, jossa pienistä rötöksistäkin tuomitut oppivat vanhemmilta konnilta kunnon rikokset.

Entisten rikollisten on vapautumisen jälkeen vaikeaa saada duunia. Tämä siksi, että ”kunnon kansalaisilla” on taipumus jakaa ihmiset hyviksiin ja pahiksiin.

Moni kritisoi Suomen tuomioita. Ymmärrän, että ihmisen perustarpeisiin kuuluu myös kosto. Ymmärrän, ettei nykyinen vankilajärjestelmä ota tarpeeksi huomioon tätä tarvetta, varsinkaan seksuaali- ja väkivaltarikoksissa.

Meidän on silti hankala tajuta, että rikolliseksi voi päätyä oikeastaan kuka vain, jos elämän alkuvaiheessa saakin suomalaisessa lotossa väärät numerot. Menestys on oikeasti sattumaa. Jos asiat olisivat kohdallani menneet toisin, saattaisin itsekin olla rikollinen.

Kriminaalipolitiikkamme oli 1970-luvulla vasemmistolaista. Silloin ajateltiin, että rikollisuus on ainoastaan yhteiskunnan syytä. Ruotsissa oltiiin sitä mieltä, että yhteiskunnan tavoitteena olisi täysin vangiton yhteiskunta.

Tämä tietysti oli typerää utopiaa. Mutta itse asiassa siinä oli järkevä ajatus taustalla. Esimerkiksi maissa, joissa on kovat rangaistukset, rikollisuutta on paljon enemmän.

Karmea esimerkki on Yhdysvallat, jonka vankiloilla ei ole mitään yllykettä saada rikollisista yhteiskuntakelpoisia. Tämä johtuu osaltaan siitä, että vankilat on ulkoistettu yksityisille firmoille. Miksi ihmeessä ne haluaisivat, ettei niillä enää ole asiakkaita?

Minua ei haittaa, jos Uber-kuskillani on rikostausta. Ei minua haittaa rikostausta monessa muussakaan ammatissa. Ymmärrän, että lasten kanssa työskentelevien rikostausta tarkastetaan, mutta minä olenkin aikuinen.

Elän mieluummin valtiossa, jossa rikoksesta tuomitut ja tuomionsa sovittaneet pääsevät palaamaan takaisin työelämään. Se on myös yhteiskunnan kokonaisedun kannalta parempi. Jos ex-rikollinen ei pääse työllistymään, mitä muita vaihtoehtoja tällä on kuin sossun tuella eläminen ja rikoksien jatkaminen? Nythän rikollinen ei voi vielä saada taksilupaa. Harva poliitikko, muutamaa vasemmistopoliitikkoa lukuun ottamatta, on uskaltanut puolustaa vankeja, koska sillä ei saa ääniä.

Joten kiitos firmoille, jotka uskaltavat palkata rikollisia. Silloin he ovat ymmärtäneet, mikä elämässä on kostoakin tärkeämpää: armo.

Kommentit
 1. 1

  Jyri-Petri sanoo

  Uberhän voisi palkata nämä kuskinsa ja hakea heille luvat niin kaikki sopisi jo olemassa olevaan järjestelmään…. ai niin, se rikollisuustausta… ;(

 2. 2

  Mersu-54 sanoo

  Laittaisitko hyvillä mielin 18-vuotiaan tyttäresi discosta kotiin tunnistamattoman, tunnuksettoman, luvattoman, mahdollisesti väärin rekisterikilvin varustetun auton ja miehen kyytiin klo 02?

  • 2.2

   Pena sanoo

   Haa.
   Mieluummin laitan hänet Uber kuskin kyytiin kuin paikallisen Kanki-Pasin kyytiin.
   Kanki-Pasilla kun on pöllitty auto alla.
   Uberiä kuitenkin valvotaan.

    • 2.2.1.1

     pena sanoo

     Niin. Jos et sattunut tietämään niin asiakkaat arvostelevat uber kuskin. Jos vittuilet asiakkaalle tms. saat huonot arvostelut.
     Uberissä on sisäänrakennettu valvonta, parempi kuin takseilla.

 3. 3

  sanoo

  Onnittelut Uberille. Hirmuprovisiota perivä, pimeiden taksien välitysmonopolia tavoitteleva korporaatio on edelleen joidenkin innokkaimpien some-julkkisten silmissä suuri vapauttaja.
  Vastaavasti yli 8000 suomalaisen pienyrittäjän ja parin isomman pyörittämä, luvallinen ja yhteiskuntavelvoitteensa hoitava taksijoukko on se paha mafia joka ansaitsee tulla jyrätyksi!

 4. 4

  Pentti leinonen sanoo

  Tuomas embuske ! Mikset aja luvanvaraisilla takseilla ! Verot ja muut maksut siltä tulevat valtion kirstuun . Ymmärrän että ajattelet hyvää näiden rikostaustaisten työllistemistä. Mutta mitää siitä ei jää kuitenkaan valtiolle eikä työeläkeyhtiöille ! Se on pimeää työtä ! Ja miten on saatko korvausta jos kuljettaja ajaa kolarin ja loukkaannut sen seurauksena ! Tuskin .

 5. 5

  Seppo sanoo

  Tukkajumalalla ei ole mitään kokemusta todellisesta elämästä. Hopealusikka perseessä syntynyt kakara, joka ei osaa hiipuvan tähti-imagonsa takia tehdä muuta kuin puolustaa veroparatiisiyhtiötä ja harmaata taloutta.

 6. 6

  Huuveri sanoo

  Juu. Uber se onkin varsinainen Jeesus Kristus. Toki ilman sitä lapsellista kommenttia keisarille kuuluvasta osasta. Mitäpä vanha hippi rahasta ymmärsikään, Uberilla sentään on aina oma suu lähinnä. Alas Suomen pienyrittäjät, rikollisten sielujen tervehdyttäjä Uber uudeksi vallitsevaksi maailmanjärjestykseksi!

 7. 7

  Seppo sanoo

  ”Minua ei haittaa, jos Uber-kuskillani on rikostausta. Ei minua haittaa rikostausta monessa muussakaan ammatissa. Ymmärrän, että lasten kanssa työskentelevien rikostausta tarkastetaan, mutta minä olenkin aikuinen.”

  Älyttöminen kappale koko tekstissä. Todellisuudentaju? Mikä se on? Pedofiili lastenopettaja on ok? Murhaaja lastenopettaja on ok? Talousrikollinen tilisi ylläpitäjänä on ok? Esimerkkejä on lukuisia.

 8. 9

  Jeejee sanoo

  Uber on osuvasti rinnastettu Donald Trumpiin. Kumpikin tekee mitä tahtoo ja omilla ehdoillaan. Ja kansa tykkää.

 9. 10

  Paviaanianssi sanoo

  Näin se mustakin muuttuu valkoiseksi. Ei voi muuta sanoa kuin että, pimee on äijä joka tällaisia laukoo. Näin muuttui 9000 pienyrittäjää Tuomaksen puheissa rikolliseksi, ihan vain siitä syystä kun eivät palkkaa rikollisia. Kaikkea se maa päällään kantaakin. Uber, rikollisten pelastaja, voi voi Tuomasta, suuri ajattelija.

 10. 11

  Ei taksikuski sanoo

  Tuomas tekee taas hienoa tunteellista mainontaa Uber:lle. Ei haittaa vaikka yritys kiertää veroja ja kehottaa lainvastaiseen toimintaan. Kyllä esim. puhelinmyyjäksi pääsee ihan rikosrekisterilläkin, siinä ei nyt kuitenkaan ole keskellä yötä toisen armoilla. Puhelun voi aina katkaista, vaikka mikä sekopää olisi langanpäässä. Antaisit jo Suomalaisille yrittäjille armoa tai edes reilusti käsittelisit asioita laajemmin molemmilta kanteilta. Sitä on hyvä journalismi, tämä on vain tunteellista propagandaa.

 11. 12

  Tuleva työtön sanoo

  Tuomas tässäpä on tämä yksinkertaistettuna. Jos suomalainen luvan omaava taksiyritys saa toimia samoilla ehdoilla kuin Uber niin hinta laskee kyllä. Eli ei alveja, veroja eläkkeitä eikä pakollisia vakuutusmaksuja. Jos taas toisaalta Uberin kuljettajat alkaisivat hoitaa kaikki yllämainitut velvoitteet ei tuo yksinkertaisesti olisi taloudellisesti mahdollista vaikka hintataso olisi täysin sama kuin mitä luvanvaraisen taksiliikenteen maksimihinta on tämä päivänä. Sillä Uberin 20%:n välityspalkkio on suurempi kuin suomalaisen taksin kate. Ja jo tänä päivänä Uber toimii sillä tavalla ”markkinaehtoisesti” että kun kysyntä kasvaa niin hinta nousee. Kun taas suomalainen taksi saapuu juhlapyhinäkin saaden juhlapyhän yötyöstä korotusta hintaan jopa 3.10€. Ja tämä samainen taksi päivystää korvauksetta 24/7/365. Ja kiitokseksi työstä saa lueskella näiden höpöheikkien visioita joiden ainoa perusta on idealismi ja siihen kuplaan ei faktojen selvittäminen kuulu. Erikoista on se että julkisesti retostellaan että ostetaan palveluita jotka ovat kiistatta harmaalla alueella. Eli eikö tuon ideologian mukaan kaikille tulisi veronmaksu yms. ikävyydet olla vapaaehtoisia?

  • 12.1

   Pete sanoo

   Asiaa. .!
   Sit kun vielä Enbuske vielä lukisi nämä viestit ja haluaisi ymmärtää asian, eikä hokisi vaan oppimaansa/opetettua mantraansa..!
   Olisi kiva tietää kuka hänelle mahdollisesti on maksanut moisesta lobbausurakasta joka hänellä on ollut jo tosi pitkään päällä… ???!

 12. 13

  Mikael Kaasinen sanoo

  Enbuskella on selkeästi argumentit loppu. Kun kukaan järkevä, asioista selvillä oleva ihminen ei voi enää puolustaa rikollista ubertoimintaa, laitetaan sitten uusi vaihde sisään ja mennään reippaasti parodiahorisontin tuolle puolen.
  En edes viitsi alkaa erittelemään mikä kaikki enbusken uberhypetyksessä on pielessä, mutta yksi asia tosin täsmää. Aiemmin enbuske väitti että uberin kuskit hoitavat velvoitteensa, maksavat veronsa ja ovat muutenkin ihquja. Kun on käynyt ilmi että kaikki väitteensä olivat valhetta, tämä uusi rikollisten suosiminen on ainakin rehellisempää.
  Olisipa Tuomas yhtä looginen yleisestikin…:D

 13. 15

  Katri H. sanoo

  ”Uber-kuskien rikostutkimus oli vanhaa oligarkia-maailmaa puolustavan Taksiliiton tekemä. Uber on siis tämä toistaiseksi laiton taksin korvike.”

  Niin kuin rikokset olisi jonkun keksimiä. HAHAHAHAHAHAHAHAHAH. Melkoinen ukko tää Enbuske

  • 15.1

   Lätinää sanoo

   Argumentum ad hominem. Näinhän se menee, jos faktat eivät sovi agendaan. Tätä tuntuu harjoittavan yksi jos toinenkin, myös ns. oikeiden journalistien piirissä.

 14. 16

  Katri H. sanoo

  Tää on jo niin paksua, ettei pitäis ees nähdä vaivaa kommentoida. Minä oon saanu töissä tietooni ovikoodeja, henkilötunnuksia, korttien tunnuslukuja, liikesalaisuuksia, mitähän muuta vielä. Joskus pyydetään ottamaan rahaa lompakosta, kaksi kertaa olen käynyt sokean asiakkaan puolesta pankkiautomaatilla. Nyt sitten joku on sitä mieltä, että hommat voi antaa minkä tahansa rikollisen hoidettavaksi.

 15. 17

  Tuomas sanoo

  Blogin luettuani myötähäpeän määrä on valtava. Tuon alemmas tuskin kukaan pystyy vajoamaan.

 16. 18

  Seuran lukija sanoo

  Kovanen on niin rohkea toimija, että haluaa kammeta yhden hengen yritykset pois alalta ja haalia itselleen niin paljon autoja kuin mahdollista. On ihmisiä, jotka eivät pidä siitä, että kymmenettuhannet yksittäiset yrittäjät voisivat hankkia elantonsa, koska se estää kahmimasta kaikkia rahoja itselleen. Uber vie voitot Suomesta ja sehän on aina tämän Apusen ainoa päämäärä. Enbuske käyttää rikollisia säälimättömösti hyväkseen ajaakseen omaa agendaansa. Parantuneet rikolliset saavat puolestani ajaa taksia, mutta älkää nyt herranjumala uskoko, että Enbuske olisi teidän puolellanne.

 17. 19

  Juha sanoo

  Melkoista logiikkaa ja ihmisten hyväksikäyttöä Tuomakselta, kuten myös Uberilta ja yleensä Uberin käyttäjiltä, käytetään rikollisia ja muita – usein kielitaidottomia – tietämättömiä hyväksi ja kun jäävät kiinni jätetään heidät maksamaan sakot ja muut sanktiot ja jatketaan uusien Uber-tulokkaiden höynäyttämistä. Pääasia, että itse saa kyydin pilkkahintaan ja itse Uber osuutensa veroparatiisitilille.
  Ihme, ettei tähän ay-liike ja (työväen)puolueet ota tuomitsevaa kantaa, kun harmaa talous on kaikkien agendalla.

 18. 20

  siggan sanoo

  Rajansa kaikella vapaudella ! Ei ne säännökset pahasta ole, vaikka turhaa byrokratiaa onkin hyvä siivota. Vapautta vaaditaan ties minkä nimissä. Tarkastele vaatijan muita kytköksiä, niin saat selville, kuka oikeasti puhuu.

 19. 22

  Menetetty lupaus sanoo

  Kaveri on muutoinkin melko kaksinaamainen besserwisser, joka omassa narsistisessa kuplassaan kuvittelee tietävänsä kaiken paremmin kuin muut, ja olevansa asemassa jossa mitkään lait tai asetukset eivät koske häntä. Aikoinaan omasi jonkinmoista potentiaalia tulla teräväksi yhteiskuntakriitikoksi, mutta ylläoleva kirjoitus ja muutoinkin viimevuosien toiminta on tehnyt hänestä pelkän valtakunnan pellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *