Tuomas Enbuske: Homo on edelleen haukkumasana

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Joku aikoo soittaa vihaisen puhelun lapsiasiavaltuutetulle. Tämä siksi, että 15-vuotiaana kaapista ulos tullut tubettaja valittiin Vuoden homoksi.
Jari Joku pillitti tästä blogissaan, ja aiheesta uutisoi muun muassa Vantaan sanomat. Vuoden homo Tuure Boelius on suosittu nettitähti, joka näyttelee Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -näytelmässä ja on kertonut YouTube-kanavallaan avoimesti homoudestaan.

Tuomas Enbuske

Tuomas Enbuske

Siinä nyt ei ole mitään kummallista, että poliitikko ennen kunnallisvaaleja tarttuu epätoivoisesti mihin tahansa, millä pääsee ratsastamaan lapsilla ja homovastaisuudella. Varsinkin puolueessa, joka on pettänyt lähes kaikki vaalilupauksensa ja jonka puheenjohtajaksi on pian tulossa Välimereen hukkuvien lasten tuskalla piruileva poliitikko. Ihan sama, hukkuuko lapsia, kunhan teini ei puhu julkisesti homoudestaan.
Tästä pyhästä kolmiosta puuttuivat vain sotaveteraanit. Siitä huolimatta, että eräs veteraanimme oli komeasti esillä Gay-gaalassa. Muuan Touko Laaksonen, joka tunnetaan myös nimellä Tom of Finland.
Oli yllättävää, kuinka moni tolkun ihminen oli sosiaalisessa mediassa Jari Jokun kanssa samaa mieltä. Some täyttyi sivistyneiden ihmisten kommenteista siitä, kuinka lasta ei saisi näin seksualisoida. Kuinka ihminen ei vielä tuossa iässä voi tietää seksuaalisuuttaan. Ja kuten yleensä, lasten oikeuksista ei kysytty kohteelta itseltään, vaan setämiehet pääsivät kiesustelemaan niillä.

Useissa kommenteissa nousi esiin suojaikäraja, siis 16 vuoden ikäraja seksiin. Jari Joku ei ollut viitsinyt googlata Tuure Boeliuksen ikää. Hän väitti tätä alaikäiseksi, vaikka Vuoden homo oli täyttänyt 16.
Suojaikärajan korostaminen oli tyhmää myös siksi, että homous typistettiin pelkäksi seksiksi. Sitä se varmasti näiden populistien fantasioissa onkin, mutta sitä se ei ole oikeassa maailmassa. Homous on paljon muutakin.
Eikä seksuaalisuus ala 16-vuotiaana. Jo lapsi on seksuaalinen olento. Suurin osa ihmisistä tietää hyvissä ajoin ennen teini-ikää, kiinnostaako sama, toinen vai joku kolmas sukupuoli.
Moni homofobinen kommentoija oli huolissaan siitä, että entä jos 16-vuotias ei vielä ole varma seksuaalisuudestaan. Entäs jos tämä eheytyy jossain vaiheessa heteroksi?
Tämä sisältää nolon paljastuksen väitteen esittäjästä. Se tarkoittaa, että homous on niin kaamea stigma, ettei ”seksuaalisuuden rikosrekisteriä” kannata nuorena hankkia.
Jos niin kummallisesti kävisi, että Tuure löytäisikin heteroidentiteetin myöhemmin, niin mitäs sitten, että hänellä on nuoruuden kokemuksia homona olemisesta? Ei homous ole haukkumasana.

Tuure Boelius on upea esimerkki niille, jotka kamppailevat homofobisen ympäristön paineissa. Hänenkaltaisiaan tarvitaan. Olisipa vastaavanlaisia tyyppejä ollut minun nuoruudessani 1990-luvun Oulussa. Monelta mielenterveysongelmalta ja itsemurhalta olisi vältytty.
Olin itse paikalla Gay-gaalassa. Kova veto oli myös Aleksi Valavuoren ilmestyminen palkinnonjakajaksi. Se vaati rohkeutta, koska hän sai viime vuonna potkut väärinymmärrettyjen homovastaisten kommenttiensa takia.
Harva tietää, että edesmennyt homoikoni Teri Niitti oli pyytänyt Aleksia gaalaan, koska tiesi, ettei Aleksi oikeasti ole homovastainen. Valavuori itse ei tätä lavalla maininnut, vaikka sillä olisi saanut irtopisteitä.
Itse olen niin pieni ihminen, että olisin kutsujani nimen maininnut. ●

Kommentit
 1. 1

  Ukko sanoo

  Kiitos Tuomas. Vaikka yleensä tyylisi on sopivan tai vähemmän sopivan provosoiva, niin tässä asiassa pienemmän puolelle asettuminen, kolmannen sukupuolen muistaminen, ja Terin sekä Aleksin inhimillistäminen on hatunnoston arvoinen suoritus. Maailma tottavie olisi parempi ilman yleisiä fobioita.

 2. 2

  Ernest sanoo

  ”Välimereen hukkuvien lasten tuskalla piruileva poliitikko”
  Enbuske on kyllä ihan fiksu, mutta ei level-Halla-ahoa. Vaikka Välimeren ylittänyttä yrittäneiden poiminta vedestä pelastaakin ihmisiä välittömältä hukkumiselta, on heidän kuljettamisensa Eurooppaan samaan aikaan ihmisten houkuttelemista hengenvaaralliselle Välimeren ylittämiselle.

  Kaikkia ei pystytä poimimaan vedestä, joten ”pelastajat” toimivat käytännössä hukkumisriskiin houkuttelijoina. Kun mediakaan ei toimintaa tuomitse tai eri näkökulmia esittele, riittää ”pelastajilla” hommia ja sädekehää Afrikkalaisten lasten kuolemien kustannuksella.

  Julkkikselle on helppoa tuomita vähän Halla-ahoa käänteessä jos toisessa, mutta pointin ymmärtäminen tai ymmärtämisen tunnustaminen on hankalampi rasti.

 3. 3

  Joukahainen sanoo

  Tuulettelitko paljonkin saatuasi LGBTQ-yhteisön kiitosmaininnat tästä kirjoituksesta? Ainakin teet selväksi miten mustavalkoinen maailmankatsomuksesi on. Tekstistäsi paistaa se sateenkaari-ihmisiä nuoleskeleva ja järjelle vaarallinen asenne, jossa kaikki he jotka ikinä saattavat suhtautua tuon nuoren homoseksuaalin julkipalkitsemiseen jotenkin vähemmän tervetulleessa hengessä kuin lätkän mm-kultaan, ovat jotenkin huonoja ihmisiä. Sellaisia jotka irvailevat hukkuneille lapsille.

  Ei kukaan tervejärkinen suomalainen enää 2017 kuitenkaan vastusta nuorenkaan ihmisen oikeutta ilmaista seksuaalista suuntautumistaan. Vaikka tällaista vastakkainasettelua haluat saada aikaiseksi. Tyylisi muistuttaakin hyvin paljon seta ry:n jäsenistön tapaa pystytellä olkiukkoja ympärilleen. Ikään kuin muuriksi epämiellyttäviä totuuksia vastaan. Osa ihmisistä yksinkertaisesti, ja syystäkin, suhtautuu skeptisesti seksuaalivähemmistöjen pyrkimyksiin päästä kansallisten instituutioidemme kautta määrittelemään ”oikeaa” moraalia ja asennetta. Mitä saa ajatella ja mitä ei. Millainen asenne on kriminalisoitava, ja miten nuorten mieliä on muokattava jotta se palvelisi ”moninaisuutta”. Mene ihmeessä kokeilemaan olla sosiaalisessa mediassa kohteliaassakin hengessa eri mieltä noiden em ihmisten kanssa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Ennen kuin sinut blokataan ”väärästä ajattelusta”, tehdään sinulle selväksi ettei mielipiteesi tai argumenttisi ole tervetulleita heidän ideologiseen kuplaansa. Se siis moninaisuudesta. Mistä se kertoo, kun netissä julkisesti toimivan ja osittain veronmaksajien rahoilla ylläpidetyn järjestön (seta) johto kieltäytyy vastaamasta kysymyksiin, jotka eivät erikseen ole imartelevassa mielessä esitettyjä?

  Ja nyt pelaat noiden avointa keskustelua ja kritiikkiä kestämättömien ihmisten pussiin julistamalla Boeliuksen sankariksi ikäistensä keskuudessa, ja aplodit väliin jättäneet suorastaan yhteiskunnan vihollisiksi. Paskiaisiksi joilla ei mitenkään voisi olla järkevää näkökulmaa asiaan. Ja persuiksi? Lol!

  Ps. Se hukkunut lapsi kuoli isänsä huonojen valintojen seurauksena. Ei yhdenkään suomalaisen homofobisen ”setämiehen”. Kiva olkiukko.

 4. 4

  Ndg sanoo

  ”Kaikkia ei pystytä poimimaan vedestä, joten ”pelastajat” toimivat käytännössä hukkumisriskiin houkuttelijoina. Kun mediakaan ei toimintaa tuomitse tai eri näkökulmia esittele, riittää ”pelastajilla” hommia ja sädekehää Afrikkalaisten lasten kuolemien kustannuksella.”

  Eipä ole Nolla-aholla ja hänen hovillaankaan viisautta parantaa sairautta, vain lieventää oireita.

  Kaikki ajattelevat ihmiset tietävät, että pakolaisuus loppuu vain, kun pohjaton köyhyys lähtömaissa saadaan poistettua.

  Mitä tekevät persut? Leikkaavat rajusti kehitysapua, jolla tuo köyhyys kukistettaisiin.

  Älyköstä? No ei.

 5. 5

  69 sanoo

  Arvon Joukahainen: koita nukkua yöllä (01.53) ja herätessä katsella maailmaan hieman positiivisemmin.

 6. 6

  Suvakki sanoo

  Joukahaisen kaltaisille ’kriitikoille’ suosittelen vaihtamaan sanan ”homoseksuaali” tilalle vaikka ”vasenkätinen”. Kumpikaan ominaisuus ei ole ihmisen itsensä valittavissa eikä kummastakaan ole muille ihmisille vaaraa tai haittaa, mutta jostain syystä kumpikin ominaisuus on pyritty ’kriitikoiden’ taholta leimaamaan vääräksi, ja sekä vasenkätisiä että homoseksuaaleja on pyritty esttämään olemasta julkisesti oma itsensä. Onneksi toisen kohdalla moinen kohtelu on päättynyt, valitettavasti toisen kohdalla edellenkään ei.

  Jos maassamme kohdeltaisiin vasenkätisiä edelleen kuten vielä 1960-luvulla, olisi heidän asiaansa ajamassa varmasti Setan kaltainen liike, jota Joukahainen varmaankin sitten syyttäisi pyrkimyksestä määritellä ”’oikeaa’ moraalia ja asennetta”.

  • 6.1

   Joukahainen sanoo

   Suvakki sanoo:

   Valitsit mielestäni mielenkiintoisen vertailukohteen esittämälleni kannalle seksuaalivähemmistöjen julkisista toimintatavoista. Lisäksi itse vasenkätisenä minun ei ole vaikeaa samaistua heihin. Hoksasit muutaman olemassa olevan yhtäläisyyden näiden kahden vähemmistön kohdalla, mutta lähempi tarkastelu osoittaa ettei niitä oikeastaan voida realistisesti pitää vertailukelpoisina. Pitäisitkö seuraavia (kuvitteellisen) ”vasureiden eturyhmän” ajamia tavoitteita yhteiskunnallisesti kannatettavina? Moraalisesti ja tieteellisesti johdonmukaisina? Taistelun arvoisina? Järkevinä?

   1) Vasenkätisiksi itsensä identifioivien tulisi vastikkeettomasti saada käyttöönsä yhteiskunnan resursseja ”korjatakseen” kätisyytensä. Esimerkiksi toimintaterapiapalveluita, psykologipalveluita tai jopa kirurgisia toimenpiteitä varten. Sama oikeus olisi tietysti oikeakätisillä.

   2) Yhteiskuntaa, erityisesti koulutusta tulisi uudistaa siten että se tunnustaisi ihmisellä olevan enemmän kuin kaksi kättä. Itseasiassa kaikki julkisessa paikassa tapahtuva ”kahta kättä korostava” toiminta tulisi tuomita moraalisesti paheksuttavina. Esimerkiksi peukaloiden pyörittely, kädestä kiinni pitäminen tai käsien puuskassa pitäminen voitaisiin tulkita ”vihaeleinä”, eräänlaisena raiskauksen/pahoinpitelyn esiasteena niitä vasen- tai +2kätisiksi itsensä identifioivia kohtaan jotka saattaisivat pahoittaa mielensä tällaisesta toiminnasta. Yhteiskunnan tulisi myös niin ikään käyttää resurssejaan valistaakseen kansaa tällaisten eleiden tekemisten vastuuttomuudesta.

   3) Vasen- ja +2kätisiksi itsensä tunnustavien huomioiminen työmarkkinoilla tulisi olla korostettua. Yritysten tulisikin palkata henkilö painottaen monikätisyyden periaatteita. Varsinainen ammatin osaaminen olisi vähemmällä painoarvolla. Pelko leimautumisesta ”kätisyyskammoiseksi” rohkaisisi työnantajia valikoimaan työmarkkinoilla aina ensisijaisesti vasenkätisiä.

   4) Tunnettujen blogaajien tulisi uskollisuutta ja hyväksymistä kalastellen kirjoittaa pitkiä sankaritarinoita ”vuoden vasenkätiseksi” valitusta. Samassa kirjoituksessa tulisi julistaa kohtiin 1-3 kriittisesti suhtautuvat lastenmurhaajapersuiksi.

   Johdonmukaista?

   • 6.1.1

    Suvakki sanoo

    Onkohan nyt kuitenkin, että liukumalla pitkin kaltevaa pintaa osut vain itse rakentamaasi olkiukkoon? Esim. yksikään tuntemani homoseksuaali ei vaadi yhteiskuntaa rahoittamaan ”korjatakseen” itsensä. Näitä ”eheytys”hoitoja vaativat ihan muut tahot.

 7. 7

  Tollo Peloton sanoo

  Voisiko joku valaista, mikä on se kolmas sukupuoli, josta voin olla kiinnostunut?

 8. 9

  Minna Tervamaa sanoo

  Kiitos hienosta kirjoituksesta! Mukavaa, että tällaisia toimittajia on meillä.

 9. 10

  Pena sanoo

  Joukahainen vinkuu olkiukkoilusta ja itse pystyttelee niitä minkä ehtii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *