Tuomas Enbuske: Moraalimme venyy ja paukkuu

Ruotsin historian nuorin ministeri Aida Hadzialic juo elokuussa kaksi lasia viiniä Köpiksessä. Neljän tunnin päästä hän ajaa sillan toiselle puolelle Ruotsiin. Nainen pysäytetään sillalla ratsiassa, ja hän puhaltaa 0,2 promillea. Mitä Hadzialic tekee? Välttelee mediaa, syyttää sitä ajojahdista, vetoaa laskuvahinkoon (mikä tapaus selkeästi oli) tai katoaa perunakellariin? Ei. Sillä emme ole Suomessa. Yli puoluerajojen lahjakkaaksi kehuttu ministeri päättää erota heti.
Suomessa moni entinen ja nykyinen poliitikko on jäänyt kiinni rattijuopumuksesta, kuten kokoomuksen pelastajaksi ajateltu

Tuomas Enbuske

Tuomas Enbuske

Jan Vapaavuori. Yritin kysyä häneltä haastattelussa asiasta, mutta hän lähes suuttui.
Mitä tulee virheisiin, olen viimeinen heittelemään kiviä. Olen mokannut tuhannesti. Onneksi mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Hassuinta on, että ruotsalaisministerin rattijuoppous ei olisi Suomessa edes noussut lehtiin, sillä Suomessa raja on 0,5, Ruotsissa 0,2. Suomessa homma siis ei edes olisi ollut moraalitonta, vaikka rattijuoppo on jo 0,2 promillen kännissä uhka ympäristölleen.

Suomen poliittisen historian typerin ajojahti oli, kun kansanedustaja Rosa Meriläinen kertoi polttaneensa kannabista. Hän oli vahingoittanut siinä korkeintaan omaa lähimuistiaan. Sen sijaan politiikantoimittajia haittasi paljon vähemmän se, että kymmenisen vuotta aiemmin MTK:n puheenjohtaja Heikki Haavisto ajoi ihmisen päälle, pakeni paikalta ja omien sanojensa mukaan otti oluen vasta kotona. Yeah right! Haavistokaan ei anteeksi pyydellyt, ja kiitokseksi tästä hänestä tuli ulkoministeri. Meriläisen rikos oli uhriton, Haaviston ei.
Surullisin esimerkki uhrittomasta rikoksesta on brittiläinen matemaatikko Alan Turing. Hän ratkaisi natsien salakoodin, minkä ansioista sota lyheni vuosilla ja Turing säästi miljoonia, ehkä kymmeniä miljoonia ihmishenkiä.
Miten Britannia häntä kiitti? Koska Turing sattui olemaan homo, hän joutui oikeuteen ja joutui valitsemaan vankilan ja kemiallisen kastraation välillä. Siis seksuaalisuuden poistamisen. Lopulta Turing teki itsemurhan. Samaan aikaan esimerkiksi aviomiehen tekemä oman vaimon raiskaaminen ei ollut mikään ongelma. Eikä ollut Suomessakaan vuoteen 1994. Muun muassa nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastusti lakimuutosta.

Luulemme elävämme jotenkin supersuvaitsevaisia aikoja. Nykyään seksiä pursuaa joka paikasta, ja esimerkiksi viktoriaanisena aikana seksi oli tabu.
Sen sijaan 1800-luvun brittikirjallisuus vilisee suoria viittauksia huumeidenkäyttöön. Ketään ei tuntunut haittaavaan arvostettujen ihmisten kokaiinin tai heroiinin käyttö. Molempia sai ihan normaalisti apteekista. Mille moraalipaniikkia nykyään aiheuttaville asioille nauramme, kun 30 vuoden päästä muistelemme vuotta 2016?
Veikkaan, että ainakin sille, että syrjäytyneitä narkkareita, jotka eivät aiheuta pahaa kenellekään, pannaan vankilaan. Sille, että kun samaan aikaan ollaan huolissaan maahanmuuttajien kotouttamisesta, poliittinen järjestelmä jakaa isoja sakkotuomioita ahkerasti töitä tekeville Uber-kuskeille. Ajan paljon Uberilla, ja suurin osa kuljettajista on somaleita. Kaksinaismoralistista on myös, ettei minun – hyväosaisen eurooppalaisen – Uber-asiakkuus ole rikos, mutta kuskin työn tekeminen on.
Sen sijaan emme naura, mutta lapsenlapsemme toivottavasti kysyvät, että miksi ihmeessä emme tehneet enemmän Syyrian sisällissodan lopettamiseksi ja uhrien auttamiseksi. Sodassa on kuollut jo 400 000 ihmistä, mutta samaan aikaan kansanedustajamme kertoilevat, kuinka maahanmuuttajat saavat sossusta kalliita lastenvaunuja.
Moraali todellakin on venyvää.

Kommentit
 1. 1

  Tapio Salo sanoo

  Jos esimerkkitapauksessa Enbusken mielestä Ruotsin käytäntö eettinen, niin olen jyrkästi erimieltä! Mitähän näyttöä 0,2 promillen vaikutuksesta?

 2. 2

  Oka Metsänen sanoo

  Suomessa on edelleen täysin sallittua silpoa poikalasten sukuelimet ilman lääketieteellisiä perusteita. Tasa-arvosta suurinta meteliä pitävälle vihervasemmistolle tämä on täysin sokea piste. Vihervasemmiston ja feministien moraali todellakin venyy ja paukkuu. Pikkupoikien pippelit voi huoletta uhrata tälle suvaitsevaisuuden alttarille.

  • 2.1

   Silvottu sanoo

   Yhdysvalloissa sitä vasta ”silvotaankin”, kymmeniä miljoonia poikia ja miehiä on silvottu. Ahdistuvat raukat niin että tekevät bisnestä, innovoivat ja saavat eniten nobeleita….kauheata, pitäisi kieltää koska meillä ollaan eettisesti korkeaotsaisia eikä brutaaleita silpojia, eikä meillä muutenkaan mene ihan kauhean hyvin….

   • 2.1.1

    Keijo K sanoo

    Liekkö tämä silpomattomuus sitten syy Suomen nykyiseen ahdinkoon? Pitäisikö peenikset silputa veteraaneista vaivoihin? Helpottaisiko se sinun oloasi, kun näinkin väkevästi halusit asian puolesta puhua?

 3. 5

  Pekka Taipale sanoo

  0.2 promillessa kuski ei ole vaarallisesti humalassa, vaan tutkitusti turvallisempi kuin vesiselvä.

  Odotamme pari vuotta, ja Hadzialic palaa kyllä poliittisiin tehtäviin ja varmaan ministeriksikin. Vrt Mona Sahlin

 4. 6

  Juhana Suoniemi, Tampere sanoo

  Oka Metsänen: Suomessa tosiaan on valitettavasti edelleen lupa silpoa poikia. Asia on ollut paljonkin esillä mainitsemissasi punavihreissä piireissä, joten ei siellä sokeita tai tietämättömiä olla. Osa mainituista punavihreistä toki on argumentoinut, että se tyttöjen silpominen on paljon isompi juttu, koska siinä poistetaan silvottaessa mahdollisuus nauttia seksistä ja koska poikien silpomisesta puhuminen veisi huomiota tältä isommalta asialta, sen aika ei ole nyt. Itse pidän argumenttia huonona, mutta sekään ei ole kannanotto poikien silpomisen puolesta.

 5. 8

  th sanoo

  ”Yli puoluerajojen lahjakkaaksi kehuttu ministeri päättää erota heti.”

  Laitetaan se nuoruuden hairahduksen piikkiin!

 6. 9

  Veronmaksaja sanoo

  Enbuske yllyttää rikokseen näitä uber kuskeja. Olet aika ääliö kun vielä kehut sillä, niinkuin varmaan tiedät itsekin niin niistä kyydeistä ei makseta veroja eikä muitakaan kuluja Suomeen.

 7. 10

  Yyteri...eiku sanoo

  ”…kun samaan aikaan ollaan huolissaan maahanmuuttajien kotouttamisesta, poliittinen järjestelmä jakaa isoja sakkotuomioita ahkerasti töitä tekeville Uber-kuskeille. Ajan paljon Uberilla, ja suurin osa kuljettajista on somaleita.”

  Mikä se sakkoja jakava poliittinen järjestelmä on? Älä hyvä mies käytä tuollaista retoriikkaa, ikään kuin sakkorangaistusten takana olisi joku salaliitto.

  Kyllä voimassaolevan lain (tässä tapauksessa siis taksiliikennelain) säädösten rikkomisesta tulee seuraamuksia, olkoon lain rikkoja sitten somali tai kantasuomalainen. Ei tasavallan presidentti turhaan todennut, että maassa maan tavalla. Minusta maahanmuuttajien kotoutumista todella edistää parhaiten se, että mukaudutaan maan lakeihin. Vai oletko eri mieltä? Pyhittääkö tarkoitus todella keinot, olemmeko yhteiskuntana jo siinä jamassa?

 8. 11

  Seppo sanoo

  Enbuske se jaksaa lobata harmaata taloutta. Uber ajamisesta ei makseta 90 % tapauksissa veroja. Kuitenkin se on tukkajumalan mielestä työtä.. silti neiti jaksaa olla äänessä. En vaan ymmärrä-

 9. 12

  Veronmaksaja suomesta sanoo

  Jos on Somaliasta niin ei tarvitse maksaa veroja? vai miksi tuot esiin uber tapauksessa somalian? Säälistä?

 10. 13

  Seppo sanoo

  ”Molempia sai ihan normaalisti apteekista. Mille moraalipaniikkia nykyään aiheuttaville asioille nauramme, kun 30 vuoden päästä muistelemme vuotta 2016?
  Veikkaan, että ainakin sille, että syrjäytyneitä narkkareita, jotka eivät aiheuta pahaa kenellekään, pannaan vankilaan.”

  Oma veikkaukseni on että eniten nauretaan sille että ns. psykedeelit ovat asetettu laittomaksi. Niillä kun saattaa oiken käytettynä olla huomattavaa lääkepotentiaalia. Esimerkiksi alkoholismin hoidossa. Itsekin ajoin kännissä autoa 18-vuotiaana. En aja enään, mutta ei se välttämättä sienistä johdu.

 11. 14

  Äärimielipiteet ovat aina pahasta sanoo

  Kirjoitus on hyvä, pääsääntöisesti. Mutta tämä pisti silmään, kaupunkilaisjärjenkäytön osalta: ”Suomessa homma siis ei edes olisi ollut moraalitonta, vaikka rattijuoppo on jo 0,2 promillen kännissä uhka ympäristölleen.”. Sillä asiasta on tutkimuksia. 0,2 promillen ”känni” parantaa ajosuoritusta, ei heikennä. Ongelma on yli 0,5 promillen ajavat, ei siis ne, jotka ovat ottaneet lasin tai kaksi päivällisellä ja ajavat usean tunnin jälkeen autolla.

 12. 15

  Kuuseen kurkottaa, katajaan kapsahtaa. sanoo

  Aiemmin enbuske oli sitä mieltä että uber on jakamistaloutta. Nyt se on siis työtä. Hyvä, niinhän se onkin. Ne samat somalit voisivat ajaa taksia, paitsi että uberiä ajavat somalit eivät luultavasti läpäise edes taksikurssia. Uberiä ne toki ajavat siksi ettei siitä hommasta tarvitsee kenenkään ilmoittaa tulojaan verottajalle, ja ikävät sivukulut kuten eläkemaksut, tapaturmavakuutukset ja muut sosiaaliturvamaksut jäävät maksamatta. Samaan aikaan uberiä ajava somali nauttii työttömyyskorvausta, asumistukea, lapsilisiä noin kuudesta lapsesta, ja vielä harkinnanvaraiset toimeentulotuet päälle.

  Eli korvataan ammattimainen, kotimainen pienyrittäjyys ulkomaisella, harrastelijamaisella halpatyövoimalla

  Ihan kiva yhtälö, siihen kun lisää vielä uberin maksavan omista voitoistaan veroa noin prosentin, kiitos Dutch tax haven- järjestelyiden, Tuomas voisikin miettiä asiaa paitsi kansantalouden, myös ilman kyytiä tolpalla odottavan, veronsa maksavan taksin kannalta.

  Tämä lienee kuitenkin liikaa vaadittu, Tuomas ei ymmärrä eikä edes halua ymmärtää uberin tavoitteita, eikä sitä mitä tapahtuu jos uber onnistuu luomaan maailmanlaajuisen pimeiden taksien monopolin. Säälittävää…

 13. 17

  Puolueeton sanoo

  Suomen poliittisen historian typerin ajojahti oli kyllä, kun Ilkka joutui eroamaan muutaman tekstiviestin takia.

 14. 18

  Ahto Apajalahti sanoo

  ”Muun muassa nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastusti lakimuutosta.” <- Löytyisikö tähän jotain lähdeviitettä? Joskus lueskelin kyseistä lakia koskevaa eduskuntakeskustelua, ja huomasin vain Sulo Aittoniemen (Smp) pitäneen lakia kritisoivan puheenvuoron.

 15. 19

  jone sanoo

  Tuomas,

  tekstiesi taso laskee huolestuttavaa tahtia. Tämäkin oli lähinnä useita eri populistisia aiheita raapaiseva sekasotku, joka yrittää vastakkain asetella yhteensopimattomia aiheita.

  Otetaanpa pieni yhteenveto:
  – Ruotsin tapausta en tunne enkä jaksa perehtyä, joten en kommentoi
  – Meriläisen ja Haaviston rikosten ero on huomattava. Meriläinen kuitenkin ns. saa mitä tilaa provosoimalla ihmisiä ”vittu haisee hyvälle” rintanapeilla ja esimerkiksi kertomalla ”rehennellen” kannabiksen poltosta. Tässä siis koko tarina paljon laajempi kuin vain yksittäisten pienrikosten vertailu. Haavisto olisi joutanut saada kenkää tietystikin.
  – Sauli Niinistö ei todellakaan vastustanut avioliitossa tapahtuvan raiskauksen kriminalisointia, tarkista faktasi.

  Viimeinen osiosi on kiinnostavasti alkaneen tekstin täydellinen pohjanoteeraus. Ei tietystikään kukaan kauhistele menneiden aikojen huumeiden tai oluen käyttöä, jos se on ollut silloin tapana. Nykyisin toki ymmäretään, että se on terveydelle haitallista ja niin ei kannata tehdä. Sama pätee kuitenkin esimerkiksi moniin terveydenhhoitomuotoihin, ennen esimerkiksi hoidettiin ihosairauksia päinvastoin kuin olisi pitänyt, lopputuloksena pahentunut sairaus ja mahdollinen kuolema. Ei tätä kukaan nyt jeesustele, silloin ei vain ollut parempaakaan tietoa tarjolla.

  – Uber-kuljettajia sakotetaan, koska meillä taksitoiminta vaatii luvan ja useimmilla uber-kuljettajilla taksilupaa ei löydy. Jos et ole tyytäväinen, niin vaadi muutosta. Siihen asti voit yrittää noudattaa voimassa olevia lakeja. Ne ovat hyvinvointiyhteiskunnan perusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *