Tuomas Enbuske: Paheet pelastavat maaseudun

Laillistetaan syrjäseuduilla kannabis, bordellit ja uhkapeli. Siinä ehdotukseni, kun osallistuin Maaseutuparlamentin paneeliin viikonloppuna Leppävirralla. Muiden ehdotukset olivat sitä normaalia ”yrittelijäisyyden edellytysten parantamista” ja muuta stiiknafuuliaa. Suomen Donald Trump, eli MTK, toisti uskonnollista fatwaansa siitä, kuinka sadistisen korkeat ja hyödyttömät maataloustuet ovat muka taloudellisesti kannattavia. Tämä tietysti on täyttä höpsismiä. Ja he tietävät sen itsekin. Mutta lobbareiden työ on valehdella. Omantunnontuskia turruttaa hyvä palkka.

Tuomas Enbuske
Tuomas Enbuske

Totta kai ehdotuksestani raivostuttiin. Tosin vasta sosiaalisessa mediassa, kun Maaseudun tulevaisuus -sanomalehti nosti ehdotuksen uutiseksi. Sen sijaan paikallaoleva yleisö ei ollut ehdotuksestani moksiskaan.
Toisin kuin lantalaiset luulevat, maaseudulla ei olla mitään kaikesta raivostuvia ääliöitä. Ja ennen kaikkea, maanviljely ei ole ainoa asia, mitä maalla pitäisi tehdä.
Kun ihminen kuulee uusia ehdotuksia, hän luulee sitä joko provokaatioksi, vitsiksi tai hulluudeksi. En voi tehdä itsediagnoosia, olenko hullu, mutta tosissani olin.

Kannabis on laitonta ja viina laillista, koska kannabis oli alun perin Yhdysvalloissa mustien ja latinoiden huume. Viina valkoisten. Onneksi virhe on nyt korjattu, ja kannabista laillistetaan isolla otteella Yhdysvalloissa. Euroopan suurkaupungeissa poliisi ei enää puutu pössyttelyyn. Viina kun aiheuttaa paljon enemmän ongelmia.
Kannabis on toki huume. Suomen kansallishuume viina vain on paljon vaarallisempi. Asiantuntijat ovat tästä yksimielisiä. Näin sanoo muun muassa YK:n alainen Maailman terveysjärjestö. Ranskalainen tai italialainen viininviljelijä viljelee siis yhtä paljon huumetta kuin tulevaisuuden savolainen kannabiksenviljelijä.
Kannabis on myös toimiva lääke. Ja juuri lääkekasvatus on suuresti nouseva bisnes. Nyt olemme siinä vaiheessa, että Suomen kannattaisi iskeä, sillä markkinat eivät vielä ole vapautuneet.
Joten muutetaan äkkiä lakia. Muuten Ruotsi nappaa meiltä tämänkin bisneksen, ja on kymmenen vuoden päästä maailman johtava lääkekannabiksen viljelijä. Älkää siis tulko minulle mussuttamaan, kun Ruotsin on brändännyt itsensä tässäkin meitä edelle.
Entä sitten bordellit. Seksin myyntihän on Suomessa laillista, mutta paritus ei. Se on tyhmää. Ekonomisti Steven Levitt ja New York Timesin journalisti Stephen J. Dubner laskevat Freaconomics-kirjassaan, että prostituoidut, joilla on parittaja, tienaavat paremmin ja joutuvat tekemään vähemmän töitä.
Esimerkiksi sivistysvaltio Saksassa bordellit ovat täysin laillisia ja parantaneet seksityöläisten asemaa. Ne ovat katua turvallisempi paikka tehdä töitä ja vähentävät kristillistä kaksinaismoralistista stigmaa seksityön ympäriltä. Seksityö on tärkeää duunia, ja sen tekijöiden pitäisi saada arvostusta.

Uhkapelit aiheuttavat riippuvuutta ja ongelmia. Mutta ne aiheuttavat sitä jo suomalaisessa nykysysteemissä, jossa on Veikkauksen monopoli. Jopa ihan suhteellisen järkevät ihmiset puolustavat sitä – veikkausvoittorahat menevät hyvään tarkoitukseen. Tällä logiikalla pitäisi sosialisoida kaikki muukin ja jakaa rahat mielivaltaisesti hyväntekeväisyyteen.
Näitä kaikkia voisi kokeilla ensin maaseudulla. Ja jos – tai siis kun – ne toimisivat, samat vapautukset tulisivat myös Ruuhka-Suomeen. Koska talous ei ole nollasummapeliä, tästä hyötyisivät sekä maaseutu että kaupungit.
Mutta annetaan nyt köyhälle maaseudulle pieni etumatka. Suomi nousuun! Kirjaimellisesti.

Kommentit (3)
  1. Lakeudellakasvasnut
    5.9.2017, 14:39

    Juuri näin. Kumina on jo vallannut paikkansa uutena viljelyskasvina suomessa. Miksi ei seuraavaksi kannabis. Pitäisi katsoa vaan rohkeasti tulevaisuuteen ja tehdä jotain edellä. Maaseutu jatkaa muuten hidasta kuolemaansa, pakkotukien, huonojen tuottajahintojen markkinoilla. Maajussi ei voi muuta kuin pakkokasvattaa tilakokoaan, jossa hukutaan työnmäärään ja investointien hulluuteen jo nyt.

    1. Polttakaa kohtuudella
      5.9.2017, 21:25

      Pilveä jos ottaa liikaa niin ei ole kivaa. Vanhana viina ja kalja miehenä kotin euroopassa reissatessa. Puhdasta pilveä piippuun ja muutamat liian syvät henkoset, josta alkoi monen tunnin paniikkikohtaus ja jälkipsykoosi oli vielä seuraavan aamupäivänkin. Oli todella ahdistava kokemus. Päädyin tähän kun kaksi ekaa kertaa kun koitin samalla reissulla vähän vähemmän, ei tuntunut missään. Minun mielestäni viinalla ei tuollaista ahdinkoa saa aikaan vaikka joisi koko pullon kerralla. Minustan pilven voi laillistaa kyllä, ei siihen kuole kuole, mutta vaarallista väittää sitä miedoksi. Pelkotilat palasi jos asiaa ajatteli vielä pitkän ajan päästä ja tuntui kuin olisi vähän hitaammalla käynyt pari kuukautta ainakin, mietti että huomaako muut. Lopulta kuitenkin kaikki on taas takas normaalisti.

  2. Alkoholiin kuolee maailmanlaajuisesti vuosittain 3,3 miljoonaa ihmistä, kannabikseen 0.
    Kannabista vastustaa Lääketeollisuus/Alko.
    https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/ehkaiseva-paihdetyo/keskeiset-kasitteet/paihteiden-riippuvuus-vertailu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *