Tuomas Enbuske: Tomi Metsäketo puhuu höpöjä ja yrittää Kevin Spaceyn taktiikkaa

Hollywood-supertähdellä Kevin Spaceyllä ja suomalaisella laulajalla Tomi Metsäkedolla on yhteistä. Kumpaakin usea ihminen on syyttänyt seksuaalisesta ahdistelusta, ja kumpikin on menettänyt merkittäviä töitä. Kumpaakaan ei ole tuomittu vielä mistään. Mutta suurin samankaltaisuus on yritys siirtää huomio pois omista mokista ja muuttua muka itse uhriksi ja ajojahdin kohteeksi.

Tuomas Enbuske

Tuomas Enbuske

Miesnäyttelijä syytti Kevin Spaceyn ahdistelleen häntä hänen ollessaan vasta 14-vuotias lapsinäyttelijä. Spacey vastasi tähän oudolla tiedotteella. Hän sanoi, ettei muista tapausta, mutta oli järkyttynyt syytöksistä ja pyysi niitä anteeksi. Mutta nyt päästään viestinnälliseen virheeseen. Spacey tuli samassa tiedotteessa kaapista. Hän ei ole aiemmin ikinä puhunut julkisesti homoudestaan.
Miksi? Siksi, että Spacey yritti tällä tehdä kaapista ulostulostaan niin ison uutisen, että se hautaisi alleen alkuperäisen uutisen seksuaalisesta ahdistelusta. Koska homojen oikeuksia on poljettu Yhdysvalloissakin vuosikausia, Spacey yritti ängetä itsensä uhrin lokeroon. Epätoivoinen yritys toi ainoastaan kusta snorkkeliin, sillä USA:n homoyhteisö suuttui. Spacey yritti piilottaa mahdolliset rikoksensa sateenkaarivarjon alle. Pikku hiljaa alkoi paljastua lisää ja lisää vastaavanlaisia ahdistelutapauksia, ja Hollywoodin huippunäyttelijä menetti lähes kaikki tulevat työnsä.

Suomessa taas Tomi Metsäkedon ahdistelukäyttäytymisestä oli keskusteltu jo pitkään Facebookin suljetussa ryhmässä, jossa tosi moni nainen ilmoitti Metsäkedon ahdistelleen häntä. Kyse ei siis ollut mistään yhden katkeran ex-heilan sanasta sanaa vastaan, vaan lukuisista naisista. Uutinen tästä tuli, kun 7 päivää -lehti julkaisi usean Metsäkedon ahdisteleman naisen haastatteluja. Eikä kyse ollut mistään viattomasta, vaan esimerkiksi alkoholin tarjoilusta alaikäisille ja vonkaamisesta. Useat naiset kertoivat myös omilla kasvoillaan ja nimellään ikäviä tarinoita.
Metsäketo sai ensin potkut MTV3:n suositusta Tähdet tähdet -ohjelmasta ja sen jälkeen Mamma Mia -musikaalista. TV-ohjelmassa esiintyminen ei sinänsä ole mikään normaali työsuhde, vaan esiintyjiä voidaan peruuttaa. Samalla tavalla Axl Smith menetti tv-työnsä, vaikkei häntä ollut vielä silloin tuomittu rikoksesta. Metsäketo oli käyttäytynyt naisia kohtaan ällöttävästi.
Mitä tekee Tomi? Yrittää samaa temppua kuin Kevin Spacey. Metsäkedosta julkaistiin Iltalehdessä valkopesuhaastattelu. Siitä saa kuvan, että täysin viaton Tomi on julman ajojahdin kohde. Tarinan pahis onkin toimittaja Maria Veitola.
Olen itse asianomainen, koska olen töissä samassa tuotantoyhtiössä ja teen ohjelmaa Veitolan kanssa. Mutta siksi myös tiedän, mitä kulissien takana on tapahtunut.
Koska Maria Veitola on etsinyt ohjelmaamme haastateltaviksi Metsäkedon uhreja, tämä on Metsäkedon mielestä merkki jostain kummallisesta ajojahdista. Uhrien etsiminen on normaalia journalistista työtä, jopa hyvän journalistin velvollisuus. Metsäketo myös vihjaa, että hänen potkujensa taustalla oli Maria Veitola.
Tämä on katkeran, potkut saaneen ihmisen viimeinen oljenkorsi. Manipuloivilla ihmisillä on vain tapana etsiä joku syyllinen eikä nähdä malkaa omassa silmässään. Olin itse mukana samoissa kokouksissa ja tiedän, ettei Veitola ole tehnyt mitään Metsäkedon potkujen edistämiseksi. Hän on vain tehnyt työtään hyvänä journalistina ja hankkinut taustatietoa Metsäkedon uhreista. Ja näitä uhreja todella on ollut. Parhaiten Metsäketo olisi turvannut selustansa huolehtimalla, ettei uhreja olisi.
Uhriutumisstrategia oli ehkä mahdollinen vanhassa maailmassa, jossa keski-ikäiset miehet hallitsivat julkisuutta ja huusivat aina viimeisen sanan, koska päätoimittivat ja omistivat mediat. Onneksi se aika on ohi.

 

Maria Veitolalta kipakka vastaus Tomi Metsäketo -kohuun: Vaientamisen kulttuuri on vahvaa

Kolumnia muokattu 17.11. kello 12.16: lisätty linkki Metsäkedon vastineeseen:

Tomi Metsäkedon vastine kolumniin.

Kommentit
 1. 1

  liibalaaba sanoo

  Eikös tässä kuitenkin ole naisylivaltaa jonka avulla pelkällä satunnaisella syytöksellä ajetaan ihminen pois töistä? Juurihan sanoit, että uhriutumisstrategia toimii vain vanhassa maailmassa, mutta se on täyttä nykypäivää. Vasemmisto on käyttänyt tätä strategiaa jo pitkään ja niin näytät sinäkin käyttävän.

  • 1.1

   Sigmundur Hakkarainen sanoo

   Enbuske uhriutumisstrategiaa gfffögkfhjd… missä kohtaa tekstiä Enbuske henk koht toi itsensä mukaan? Siinä että istui kokouksissa? Oliko hän kenties kokoustamisen uhri? Ovatko kokoukset naisylivallan syytä?

 2. 2

  Vähän rajaa sanoo

  Mitä helvetin laitonta on vonkaamisessa ? Eikö kusipäiden tule saada hankkia elantoaan ?

  Ylipäänsä mitä mahtaa olla väitetty tapahtuneeksi ? Mikään abstrakti ja ympäripyöreä ’on ahdisteltu’ nyt ei kerro mitään. Ahdistelu on määritelty laissa mutta kun se ei taida pitää sisällään typeriä iskurepiikkejä tai haukkumisia.

  Alaikäiselle alkoholin välittäminen on taas selvä rikos, se pitää osoittaa toteen tuomioistuimessa ja lopettaa paskanjauhanta.

  On paljon pahempaa nostaa somelynkkaussakki ja johtaa sitä kuin olla kusipää joka ei osaa kommunikoida yksityisesti vastakkaisen sukupuolen kanssa.

 3. 3

  ### sanoo

  Voisi Enbuske itsekin harrastaa hyvää journalismia ja ottaa ensin selvää mitä on oikeasti tapahtunut ja mikä kenenkin ”uhrin” mielestä on ahdistelua. Kyllähän someen voi kirjoittaa mitä tahansa väitteitä mutta täysin eri asia on niiden paikkansa pitävyys, ja mikä on esim. liioittelua tai suoranaista valehtelua.

  • 3.1

   Bibendum sanoo

   Kyse ei ole (pelkästään?) ahdistelusta, vaan ihan vain kusipäisestä käytöksestä, kun 31-vuotiaana esiintynyt nelikymppinen Tomi on tullut torjutuksi nuoremmiltaan ja sen jälkeen ”happamat pihlajanmarjat”-hengessä haukkunut pakkien antajat rumiksi lehmiksi.
   Kusipäisyys ei toki ole laitonta, mutta ei siinä mitään puolusteltavaakaan ole. Käytöksen taas tiedän itse todeksi, koska työkaverini on yksi (jo kauan sitten) näitä viestejä saaneista.

 4. 4

  Hullu sanoo

  Minä en muuten, miehenä,ihmisenä tai eläinkuntaan kuuluvana, ymmärrä miksi Metsäketoa pitää puolustaa.

  Miksei näistä syytösten kohteista kukaan,KOrostan KUKAAN, halua kohdata julkisesti näitä ahdistelusta syyttäviä ihmisiä?

  Totta ob,että AINA on sana, SANAA vastaan. Suurimmassa osassa rikosasioita on näin. Tässäkin ns.somelynkkaus menee todennäköisyyden logiikalla ”Koska niitä on noin monta”. Silti. En koe miehenä velvollisuudekseni puolustaa ketään,sen takia että hän on mies

  Suurin osa näistä kuvista seinillä,eli julkkiksista on vain mielikuvia, suurimmalle osalle.

  Kiinnostavaa on,millaisia he ovat ihmisinä

  Pointtini on – mitään totuutta ei ole. On vain mielikuvia

 5. 5

  EnbuskeVääntääLangasta sanoo

  Suomessa taas Tomi Metsäkedon ahdistelukäyttäytymisestä oli keskusteltu jo pitkään Facebookin suljetussa ryhmässä, jossa tosi moni nainen ilmoitti Metsäkedon ahdistelleen häntä. Kyse ei siis ollut mistään yhden katkeran ex-heilan sanasta sanaa vastaan, vaan lukuisista naisista.

  Facebookin suljetun ryhmän nimi tahalteen jätetty mainitsematta, mikäli ette vielä tiedä, tämän haippiringin nimeksi oli valittu CIA NAISTEN OLOHUONE, riittää kun epäillään petoksesta niin pääsee seinälle. Jos tuo ei ole katkeroiden naisten kerho, niin ei sitten mikään Herra Enbuske.

 6. 6

  Pirjo sanoo

  Enbusken kirjoitus kuullostaa siltä, että hädissään Veitola pyytänyt hänet apuun mainettaan puhdistamaan ja taas mustamaalataan Tomi Metsäketoa lisää. Mikä Enbuske on sanomaan puhuuko Metsäketo totta vai ei !

 7. 7

  kalevi siili sanoo

  Tuomaksen jutut ” [kirjoittaa]” usein joku taustavaikuttaja. Vaimo, Veitola tai Vilijonkka. Aiheet aina somekelpoisia ja takuuvarmoja suosittuja iisibiisejä.

 8. 8

  Mahotonta meininkiä... sanoo

  Ei tätä olisi nyt enää tarvinnut Enbusken pöyhiä, jollei itse ole joutunut uhriksi myös.

  Eiköhän nämä naiset osaa pitää puoliaan, jos oikeuslaitokseen saakka näistä mennään. Ei tarvitse jauhaa tästä enempää.

  Jos asioissa on perää, asianosaisia kaiketi kuullaan. Turhaan tonkia tätä enää.

 9. 9

  Kummastuttaa sanoo

  Mikä helekutin vimma ihmisillä on puolustella tätä Metsäketoa? Eikös äijä jo kerran pyydellyt anteeksi, eli myönsi ahdistelleensa naisia. Kyllä näitä ”liian aggressiivisesti lähestyviä” miehiä on ihan tavantallaajien keskuudessakin niin miten voi joillekin ottaa luontoon, että Suomen ”tähtikerman” joukossakin tälläisiä öykkäröijiä on.

  • 9.1

   nina sanoo

   Keski-ikäiset naiset ei kestä säröjä komean herttaisena pitämänsä idolin kuoreen. Metsäketo vonkaa nuorempia ja keski-ikäiset naiset pääsee taas mieliharrastukseensa,nuorten naisten mustamaalaus,syyttely,tuomitseminen. Naisviha on kova Suomessa. Hyvä Maria ! Toimit oikein, Hyvä kirjoitus Tuomakselta . Ja Metsäketo voi katsoa peiliin ja nöyrtyä.

 10. 10

  Marketta lahtinen sanoo

  Herää kysymys oikeudenmukaisuudesta, Metsäketo ulos kaikesta, sen sijaan Martina Aitolehti saa jatkaa töitään vaikka myöntää syyllistyneensä pahoinpitelyyn. Toivon että Veitola ja Enbuske puuttuvat näkyvästi asiaan välittömästi.

 11. 11

  Pertti sanoo

  Jospa Enbuskekin muistaisi oikeusvaltion tärkeimmän periaatteen, syytön kunnes toisin todistetaan

 12. 12

  Korppi sanoo

  Jospa tässä vain on vihdoin ylitetty julkisuuden ahneudessa raja ja joudutaan vastuuseen hyeenamaisesta käytöksestä jota on harrastettu jo vuosia, samaan aikaan paistatellen narsismioraakkelina. Mitä korkeampi jalusta, sitä kipeämpi pudotus. Yleensä.

 13. 13

  Anniina sanoo sanoo

  Medialla on niin hirveän iso valta, että on enemmän väärin julkaista lynkkausmateriaalia kuulopuheiden perusteella, kuin vaikka ostaa sitä alkomahoolia alaikäisille.

  Kaikki pahat teot ei ole laittomia, eikä pidäkään muuten oikeuslaitos hukkuisi tavallisten riitojen alle.

  On uhriksi itseään kutsuneiden, työtoverien, läheisten ja muiden paikallaolijoiden asia puhua auki haukkumiset, herättää syyllisyys, jos siihen on aihetta. Puolustaa itseään tai toista. Ihan kuten normielämässä tehdään.

  Mitä pyhimyksiä tässä ollaan olevinaan? Olen ostanut alkoholia alaikäisille, solvannut toisia (omasta mielestä tottakai aiheesta) ja vongannut seksiä epäkiinnostuneelta minulle sosiaalisääntöjen mukaan liian nuorelta jätkältä.

  Saman luokan väitetyistä teoista Metsäketo menettää työnsä ja maineensa. Hänet naulataan torille häpeäpaaluun Iltalehden otsikoihin. Ihmiset muistavat Metsäkedon kuvottavana naistenlähentelijänä vielä vuosien päästä.

  ONKO SE SITTEN OIKEIN?

 14. 14

  Kalle sanoo

  Kuule Enbuske. Mitä itse tekisit, jos sinut leimattaisiin pedofiiliksi, kuten nämä veitolat ja CIA olohuoneen väki on tehnyt? Tottakai Metsäketo puolustaa itseään, kun valheita ja väärää tietoa levitetään koko ajan. Samaa väärää tietoa levität myös tällä turhalla ulostulolla ja osoitat raukkamaisuutesi.

 15. 15

  Tiina sanoo

  Ihan mahtava kirjoitus. Itse olen ollut typeränä ja sinisilmäisenä nuorena aikoinani ollut omituisten manipulointien uhri ja kaava siinä on ollut aina samanlainen kuten Enbuske asian kiteytti…. Itse en olisi edes halunnut kuin jälkikäteen sanoa muutamalle ihmiselle, että se tuntui pahalta olla siinä asemassa ja en toivoisi kenellekään näin jälkikäteen samaa kohtaloa… Ja jotenkin se siinä sattuu jälkikäteen, että sinusta tehdään syyllinen tai hankala jne… Ja ihmiset kääntävät sinulle selkänsä, koska manipuloivalla on ollut esimerkiksi ”hyvä” asema tai asiaan ei haluta sekaantua…. Mutta todellakin asian vähättely sattuu tai sen lakaiseminen piiloon tuntuu vaan pahalta…

 16. 16

  joo sanoo

  Pitää muistaa että kyse on viihdeteollisuudesta jossa pyörivät isot rahat. Aina pitää lynkata joku että lehdet myyvät ja ohjelmille riittää katsojia.

 17. 17

  Heidi sanoo

  Pitää minusta myös muistaa, että seksismi ei ole esimerkiksi vain jossain Slush-tapahtumassa esiintyvä asia, vaan se on vuosien saatossa rakentunut ja tullut tietyn ryhmän sisällä hyväksytyksi ja sitten joku uhri rikkoo kaavaa sanoessaan, että tämä ei ole ok. Ja kaikki tietyllä tavalla tietävät, että mikä se kaava siinä ryhmässä on ollut vuosikausia… Ja järjestyksenvalvojat jossain slush-tapahtumassa eivät poista alan sisällä olevaa mallia. Idea on sama kuin ajateltaisiin, että järjestyksenvalvojat Oscar-juhlissa poistavat alalla esiintyvän seksismin.

 18. 18

  Jaska sanoo

  En ole Enbusken kanssa kaikista asioista samaa mieltä, mutta tässä asiassa kyllä. Erikoista on se, kuten Enbuske kertoo, että se joka on syypää, tahtoo vierittää syyn muitten niskoille. Tomi Metsäketo on itsekin julkisesti kertonut, että hänellä on ollut ongelmia näiden asioiden kanssa. Spaceyn sanomisia ja puolustuspuheenvuoroja en ole tarkkaan seurannut. Metsäketo on näin sanomalla myöntänyt, että ylilyöntejä on ollut ja että on aika tehdä parannus. On ihan oikein, että Tähdet tähdet -ohjelmassa esiintymiset loppuivat. Onpahan siitä ainakin se hyöty, että Tomi Metsäkedolla on ollut aikaa miettiä tekosiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *