Yrjö Rautio: Niinistö pelasti Trumpin

Näin Niinistö ylisti Yhdysvaltoja”, riemuitsi The New York Times etusivun otsikossaan.
”Vierailu onnistui yli odotusten”, julisti The Washington Post.
Trump-Niinistö 6–0”, hehkutti The Wall Street Journal.
”Trump osasi olla tiukkana”, ihaili televisiokanava CNN.
Mikä sai yhdysvaltalaismedian riehaantumaan yhteiseen voitontanssiin? Se tietenkin, että Suomen tasavallan presidentti suostui tapaamaan Yhdysvaltojen presidentin Valkoisessa talossa ensimmäistä kertaa kahteentoista vuoteen.
Vuonna 2002 Tarja Halonen tapasi George W. Bushin.

Yrjö Rautio
Yrjö Rautio

Vierailua edelsi yhdysvaltalaismediassa laaja ja perinpohjainen, hämmentynyt mutta ylpeä arvuuttelu, mikä sai Sauli Niinistön valitsemaan vierailukohteekseen juuri Donald Trumpin hallitseman Yhdysvallat.
”Suomea kiinnostaa Trumpin hallinnon kyky dialogiin ja yhteistyöhön Venäjän kanssa”, arvioi Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea virkamies.
”Yhdysvaltain profiili maailmalla on nyt nousussa, Maailmassa ei ole paljon henkilöitä, jotka olisivat parin kuukauden sisällä tavanneet niin monen maan johtajat kuin Trump”, hän sanoo.

Niinistön vierailu oli suuri kunnianosoitus Yhdysvalloille ja valtava henkilökohtainen voitto presidentti Trumpille.
Sitä hän totisesti tarvitsikin. Ennen vierailua hän oli maansa epäsuosituin presidentti virkakauden tässä vaiheessa. Vain 35 prosenttia amerikkalaisista hyväksyi tavan, jolla hän oli hoitanut virkaansa.
Trump oli ryvettynyt jatkuvissa skandaaleissa. Valtamedia solvasi häntä joka päivä. Monet pitivät häntä täysin kelvottomana virkaansa. Jotkut epäilivät hänen mielenterveyttään. Useimmat veikkasivat, ettei hän pysy virassaan täyttä neljää vuottaan.
Varsinkin sivistyneistö halveksi häntä. Esimerkiksi juuri Helsingissä vieraillut kirjailija Paul Auster sanoi, että Trump on paitsi tyhmä ja tietämätön myös dementoitunut.

Sauli Niinistö muutti kaiken.
Media äityi ylistyslauluun. 75 prosenttia äänestäjistä oli äkkiä sitä mieltä, että Trump on hoitanut virkaansa paremmin kuin kukaan häntä ennen.
Useimmat veikkaavat nyt, että hänet valitaan murskaenemmistöllä toiselle kaudelle, jos hän suostuu ehdolle.
Austerkin on korjannut arviotaan: Trump on hänen mielestään sittenkin Yhdysvaltain älykkäin, tietävin ja terävin presidentti kautta aikain.
”Minulla on nyt LOISTAVAT SUHTEET maailman vaikutusvaltaisimpaan mieheen, Suomen presidenttiin Sauli Niinistöön, AIVAN LOISTAVAT!!!”, Trump on itse twiitannut .

Mistä tällainen äkkikäännös?
”Jos Niinistön mittainen valtiomies arvostaa presidenttimme niin korkealle, että vaivautuu häntä tapaamaan, täytyy Trumpin olla aivan toinen henkilö kuin olemme tähän asti uskoneet”, amerikkalainen media myöntää.
Jotkut arvelevat tosin, että amerikkalaisten mielenmuutos kertoo heidän huonosta itsetunnostaan:
”Olemme eläneet vuosisatoja kahden suuren naapurin, Kanadan ja Meksikon, puristuksessa. Mietimme kaiken aikaa, mitähän muut meistä ajattelevat. Siksi meitä niin imartelee huomio, jota mekin sentään joskus saamme maailman mahtajilta.”

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *