Älä vanhene, älä sairastu

Pohjoiskarjalaisen Juuan kunnan vanhustenhuollon uudet järjestelyt tuovat varauduttua suuremman laskun kunnalle, kirjoittaa tämän aamun sanomalehti Karjalainen. Mitenkäs tässä nyt näin pääsi käymään, kun tarkoitus oli saada uusilla järjestelyillä aikaan vuositasolla 1,5 miljoonan euron säästöt?

Tausta on lyhyesti tämä: Johtavan hoitajan paikalta kansanedustajaksi edennyt ja muutaman vuoden tauon jälkeen uudellen johtavaksi hoitajaksi palannut henkilö nimettiin vetämään vanhustenhoidon projektia. Kunnon projektitapaan hän ihan ensimmäiseksi suunnitteli itselleen johtajan paikan ja sitten aloitettiin uudelleenorganisointi tilaamalla ulkopuolinen ja hinnakas konsulttiselvitys. Konsultti päätyi radikaaliin ehdotukseen, jonka mukaan laitoshoitopaikat on lakkautettava kokonaan, vuodehoitopaikat minimoitava ja kaikki hoito on tapahduttava joko palveluasumisena tai tuettuna kotihoitona.

Koska konsultin sana tunnetusti on ehdoton totuus, niin neuvoa noudatettiin lopettamalla kunnan maksusitoumusten antaminen laitoshoitoon kokonaan. Tämä tapahtui jo viime syksynä, joten minulla ei ole aavistustakaan, mitä laitoksissa oleville vanhuksille tapahtui. Ainakaan palveluasunnoissa he kaikki eivät voi olla, koska vasta nyt on aloitettu mm. pienryhmäasunnoille soveltuvien tilojen kartoittaminen ja 35 vuodeosastopaikan muuttaminen palveluasumiseksi. Vasta ensi kuun alussa avataan uusi 13 asukkaan tehostetun palveluasumisen yksikkö. Onhan palveluasuntoja toki jonkin verran olemassa jo nyt, mutta mielestäni kunta asetti itsensä ihan omaa hölmöyttään pakkorakoon lopettamalla maksusitoumusten antamisen laitoksiin varmistamatta ensin, että kaikille on tarjolla palveluasunto. Nyt tämä ajattelemattomuus kostautuu kiireenä ja lisääntyneinä kustannuksina.

Itse konsultiselvityksen taustalla olevan ajattelun ymmärrän oikein hyvin. Olen aiemminkin sanonut, että kyseessä on vanhusten rahastus. Laitoshoidon potilasmaksu on asetuksella määrätty, mutta palveluasuminen hinnoitellaan tarjottujen palvelujen mukaan. Mitä enemmän asukkaalla on rahaa, sen enemmän hänelle räätälöidään palveluja. Sitä taas en ymmärrä, miksi kunnan päättäjät ovat tässäkin asiassa ulkoistaneet kaiken ajattelun ulkopuoliselle konsultille. Konsultin ajatustyö kun oli selvästi jäänyt pahasti kesken, mutta silti se oli kiirehdittävä toteuttamaan.

Ei Juuassa kannata sairastuakaan. Koko terveyskeskuksen lääkäri- ja hoitohenkilökunta ulkoistettiin kuukausi sitten Coronaria Oy:lle. Jo nyt sosiaali- ja terveyslautakunta on antanut yhtiölle huomautuksen sopimuksenvastaisesta toiminnasta. Suurin puute on ollut lääkäreiden puutteellinen koulutus. Sopimuksen mukaan lääkäreiden pitäisi olla vähintään lisäkoulutusvaiheessa olevia ns. eurolääkäreitä, mutta he ovat olleet pääosin lääketieteen kandidaatteja. Lisäksi lääkärit ovat vaihtuneet tiheään, osa sopimukseen kuuluvista tehtävistä on jäänyt kokonaan hoitamatta ja lääkäreiden perehdyttäminen tehtäviin on ontunut. Puutteita on ollut erityisesti neuvolapalveluissa, kouluterveydenhoidossa sekä palveluasunnoissa asuvien vanhusten hoidossa. Kaikki tämä on tapahtunut yhden ainoan kuukauden aikana, joten voimme vain kauhulla odottaa, mihin kaikkeen yksityinen lääkärifirma vielä pystyy. Tiettävästi Coronarian laskutus palveluistaan on kuitenkin toiminut moitteettomasti ja ilman viivästyksiä.

Elämme merkillistä aikaa. Yksityiset konsultit esittävät kalliita visioitaan, joita päättäjät kiirehtivät toteuttamaan silmät ummessa. Yksityiset lääkärifirmat solmivat kannattavia sopimuksia veronmaksajien rahojen saamiseksi itselleen, mutta noudattavat omalta osaltaan sopimusta ihan miten haluavat. Kukahan ajattelisi sitä vanhusta tai sairasta, joka kaiken tämän sähläyksen keskellä kärsii kaikki seuraukset huonona tai kokonaan puuttuvana hoitona?

Kommentit
 1. 1

  Marja Mourujärvi sanoo

  Noin 70 Juuan vanhusta on sijoitettu ympäri Pohjois-Karjalaa kun hoitokoteja ei Juuassa ole! Osa vanhuksista on erotettu toisitaan kunnan toimesta jopa 60 avioliittovuoden jälkeen. Minulle läheinen ihminen on toisessa kunnassa hoidettavana, hän joutuu maksamaan hoidostaa sinne 620 euroa kuukaudessa, eli hän jakaa pienen huoneen toisen henkilön kanssa. Lisäksi tulee lääkekulut, lääkärikulut ym. juoksevat menot. Lisäksi kunta perii tämän hoidon järjestämisestä palvelumaksua 270 €/kk. Kun kysyin kerran sosiaalijohtajalta miten paljon kunta vielä maksaa hoitokodille niin vastaus oli että keskimäärin n. 100 €/päivä eli 3000 €/kk.

  Jos minä olisin hoitoalan ammattilainen perustaisin heti hoitokodin. Tänäänhän uutisissa juuri puhuivat siitä, että väestö vanhenee niin Suomeenkin tulee sijoitusmielessä hoitokotien perustajia – eipä ole vielä Juuassa näkynyt! Mielellään oman läheisensä luona kävisi useammin, mutta mitenkäs menet kun pitää matkustaa joissain tapauksissa jopa satoja kilometrejä. Sinulla kun on tuo sana hallussa niin kirjoitappa aiheesta enemmän!

 2. 2

  Airi Hietala sanoo

  Kävimme juuri Juuassa tehostetun asumispalvelun laitoksessa katsomassa omaistamme. Siellä kaikki terveyskeskuksen pitkäaikaispaikat on muutettu tehostetun palvelun asunnoiksi.

  Olikohan lainlaatijan tarkoitus tämä, että myös kaikki liikuntakyvyttömät potilaatkin siirretään laitoispaikoilta ”itsenäisempään” asumiseen? Käytännössähän ainoa asia, joka muuttuu, on maksut. Jos yksikössä on monta syötettävää ja kuivitettavaa asukasta, vähäisellä hoitajamäärällä ei millään matematiikalla voi asukasta kohti riittää niin paljon aikaa, että kaikki ehdittäisiin rauhassa syöttää, kuivittaa ja käännellä makuuhaavojen estämiseksi. En ole ihan varma, muuttuiko myös hoitohenkilökunnan pätevyysvaatimukset – alaspäin, näin kuitenkin asian ymmärsin.

  Pitänee liittää iltarukoukseen pyyntö, Herra varjele tulemasta vanhaksi ja sairaaksi.