Aggressiivi

Olette varmasti törmänneet kielemme uuteen sijamuotoon, aggressiiviin, millä tahansa verkon keskustelupalstalla tai facebookin sivuilla. Aggressiivin käyttäjä sylkäisee perustelemattoman mielipiteensä isoilla kirjaimilla piittaamatta kieliopin alkeista, kuten yhdyssanoista. Ehkä hän ei niitä hallitsekaan. Hän on niin vihainen, että hän näkemystensä perustelemisen sijaan haukkuu mielestään väärän mielipiteen esittäjää karkeasti ja syyttää tätä katsantokannasta riippuen rasistiksi, natsiksi, mamunhyysääjäksi, sosiaalitantaksi tai vaikka sikapaskasovinistiksi. Aggressiivilla ei ole poliittista kotia.

Tämä ilmiö johtuu suoraan internetistä ja sen mahdollistamasta kaikkien keskustelusta kaikkien kanssa. Äänensä saavat kuuluviin myös ne, joiden vihaista ryöpytystä ei koskaan hyväksytä sanomalehtien yleisönosastoon. Usein aggressiivin käyttäjät pitävät itseään keskustelijoina, jopa mielipidevaikuttajina. Tosiasiassa he ovat vain toistensa suuhun huutajia, joiden kanssa ei voi keskustella. Heidän olisi hyvä pysyä omilla sivuillaan vaikka Suomi24:n  ns. keskustelupalstoilla, jossa he voivat huutaa toisilleen vapaasti. Liian usein he tunkeutuvat kuitenkin myös asiallisiin keskusteluihin mukaan. Heillä on näet paljon sanottavaa, omasta mielestään.

Tällaiset ihmiset eivät ole koskaan oppineet perustelemaan mielipidettään julkisesti. Luultavasti he eivät ole oppineet perustelemaan mielipidettään ollenkaan, edes itselleen. He muodostavat kantansa tunnepohjalta, ja tunteella he sitä myös puolustavat. Se tunne on raivo. Aggressiiviin turvautuva on omassa lähipiirissään tottunut esittämään näkökantansa jyrkästi ja huutamaan vastakkaiset mielipiteet nurin. Hän kokee voittaneensa keskustelun, kun saa sanottua oikein ilkeästi ja henkilökohtaisuuksiin menevällä tavalla.

Isoilla kirjaimilla huutajaa ei voi vakuuttaa järkisyin, koska sellaisia hän ei kuuntele. Hän ei kuuntele ketään muuta kuin itseään ja samanmielisiä. Jos hän poikkeuksellisesti sattuisi kuuntelemaan myös vastakkaista mielipidettä, ei hän tietenkään sitä hyväksy, eikä tunnusta edes sen oikeutusta. Huutaja lähtee siitä olettamasta, että kaikilla on samat arvot, asenteet, kokemus, koulutus ja elämäntilanne kuin hänellä itsellään. Jos joku on eri mieltä, niin hän on automaattisesti tyhmä.

Aggressiivin käyttäjä tekee itselleen karhunpalveluksen. Hänestä nimittäin saa sellaisen kuvan, että hän on sivistymätön, väkivaltainen ja heikosti koulutettu moukka, jolla on mahdollisesti mielenterveysongelmia. Sellaisen kanssa ei kukaan halua olla kovin kauan tekemisissä. Tosiasiassa huutaja kuitenkin arkisessa kanssakäymisessä vaikkapa kalansaaliista puhuttaessa on ihan tavallinen, fiksu ja  mukava ihminen, joka kasvottomassa keskustelussa unohtaa käytöstavat. Jos tällainen kuumapää miettisi hetken ennen kuin syöksyy hakkaamaan koneensa näppäimiä, hänen kanssaan syntyisi antoisa keskustelu.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  ”Tämä ilmiö johtuu suoraan internetistä ja sen mahdollistamasta kaikkien keskustelusta kaikkien kanssa.”

  En usko että ’johtuu’ on oikea sana. Ja mitä tehdä huutajille? Vaikka moderoisi heidän purkauksensa, he ovat yhä olemassa.

  Oikeasti, uusi kulttuuri, mielipiteenvapauden ulottaminen myös junteille, on vihdoinkin paljastanut koko kuvan miltä ihmisistä tuntuu (niistä jotka käyttävät internetiä, eivätkä maleksi heittelemässä polttopulloja). En pidä sitä pahana. En pidä pahana, että ei osaa. En pidä pahana että sanoo sanottavansa silloin kun tuntuu sietämättömältä opettelematta ensin poroporvarillista pehmentelytyyliä. Meitä sivistymättömiä, väkivaltaansa tukahduttavia huonostikoulutettuja moukkia on liian kauan opetettu siihen, että vain se saa esiintyä, jolla on muiden sopimat käytöstavat.

  Pitäisin parempana että muut opettelisivat sietämään tätä sananvapauden tosiasiallista laajenemista. Että vastaisivat oman kulttuurinsa ja käyttäytymisihanteensa mukaisesti. Se ehkä tarttuisi. Mielenterveysongelmia, joita on ainakin neljänneksellä suomalaisista, ei tuo korjaa, mutta tekee niistä tietoiseksi.

 2. 2

  sanoo

  Olen pahoillani, unohdin muutaman välimerkin. Hosuin julkaisemaan luonnoksen.

  Paska. Paska. Paska. Paska. Paska. Paska. Paska. Paska. Paska. Paska. Paska.

 3. 3

  sanoo

  Vuoropuhelua tulee yrittää käydä kaikkien kanssa. Jostain se lähtee kaikilla. Yhdessä syntyy hyvää jälkeä ja kehitystä. Kaikille kannattaa antaa mahdollisuus. Avoimet foorumit ovat hyviä, mutta liian isoina ja kasvottomina ne eivät toimi järkevästi. Aitoja kohtauspaikkoja tulee vaalia. Olen itse ylläpitäjä eräällä pienellä foorumilla. Tervetuloa. Suurimmat ovat tietysti vetoisimpia, mutta asiallisuus- ja paneutumisaste voi olla niin ja näin.