Virallinen totuus

Meillä  on perinteisesti ollut kerrallaan yksi virallinen totuus, jonka mukaisesti jokaisella on oikeus vapaasti ajatella ja puhua. Väärinajattelijat on yleensä vaiettu hiljaisiksi, mutta nyt heidän suunsa tukitaan esimiesvoimin tai heille annetaan potkut.

Ylen Moskovan toimittaja haastatteli duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaa Kataisen Venäjä- lausunnon johdosta ja asiasta syntyi iso uutinen. Kataisen ajattelemattomuus ja tietämättömyys tulivat yleiseen tietoisuuteen aina Venäjää myöten. Niinpä toimittaja sai lähteä. Hän uskalsi uhmata valtapuolueen puheenjohtajaa, joten hänen sopivasti katkolla olevaa työsopimustaan ei jatkettu. Mistään poliittisesta painostuksesta ei tietenkään ollut kysymys, vaikka Kataisen esikunta olikin lehtitietojen mukaan käynyt kuumana. Toimitttaja oli osoittautunut riskitekijäksi, koska hänen tietokoneensa oli varastettu kahdesti vuoden sisällä.

Kesällä muutama Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n tutkija esitti VTT:n virallisesta kannasta poikkeavia näkemyksiä energia-asioissa. Heidät vaiennettiin laitoksen johdon mahtikäskyllä. VTT:n palveluksessa olevalla tutkijalla ei ole oikeutta esittää omia, laitoksen virallisesta kannasta poikkeavia tutkimustuloksiaan, jyrisee VTT:n johtaja Erkki K.M. Leppävuori sanomalehti Karjalaisen haastattelussa. Hänen perustelunsa avaavat mielenkiintoisia näkökulmia sananvapauteen.

Leppävuoren mukaan VTT:n tutkijalla ei ole samaa sananvapautta kuin yliopistomaailman tutkijoilla. Laitoksen sisällä syntyviä virallisesta totuudesta poikkeavia tutkimustuloksia ei esitellä ulkomaailmalle. ”Työsopimuksella voidaan rajata sananvapautta. Meillä on selkeät pelisäännöt. Eihän sananvapauteen vedoten voi Supoltakaan vaatia tietoja, vaikka senkin toimintaa rahoitetaan verovaroilla.” Minulle olikin ihan uusi tieto, että VTT on Suojelupoliisiin rinnastettava toimija salaisuuksien suhteen.

Painostamisen Leppävuori kiistää jyrkästi. ”Joku voi kokea pelisäännöt painostaviksi, mutta sellaiset on oltava, koska VTT vastaa brändinä kaiken tiedon oikeellisuudesta.” Siinä se tulikin sanottua: VTT tuottaa vain ja ainoastaan oikeaa tietoa ja tiedon oikeellisuuden määrittelee laitoksen johto. Sitä voi vain arvailla, mistä hän saa ohjeet siitä, mikä on oikeaa tietoa.

Leppävuori peräänkuuluttaa tutkijoiltaa tervettä järkeä. ”Jos on epävarma siitä, mitä voi sanoa ja missä yhteydessä, tulisi asiasta aina keskustella. Jos poliittinen, elämänkatsomuksellinen tai uskonnollinen vakaumus eivät kohtaa työnteon vaatimusten kanssa, on parempi hakeutua muihin työtehtäviin.” Eipä asiaa voi juuri selvemmin sanoa. Jos et ole samaa mieltä kuin laitoksen johdon määrittelemä virallinen totuus, niin pidä suusi kiinni tai häivy.

Kokoomuksen ajama moniarvoinen yhteiskunta tarkoittaa näköjään sitä, että kaikilla on oikeus ajatella johtajan ajatuksia. Sotilaalliselta kalskahtava esikunta pitää huolen siitä, että muita ajatuksia ei ainakaan Ylessä esitetä. VTT:n johtaja istuu bunkkerissaan ja määrittelee laitoksen oikeat tutkimustulokset ties mistä esikunnasta saamiensa käskyjen mukaisesti. Seuraavaksi varmaan saamme lukea vain hyviä uutisia Suuren Johtajan loistavasta toiminnasta. Johan Matti Vanhanen sanoi pari vuotta sitten, että media julkaisee liikaa juttuja niistä, joilla menee huonosti. Pitäisi julkaista enemmän juttuja niistä, joilla menee hyvin.

Kommentit
 1. 1

  Kaarina Kuusisto-Lukkari sanoo

  Kuinkahan tuo Kataisen juttu lieneekään. Voi kyllä ajatella niinkin että Moskovan toimitaja sai elämänsä tilaisuuden mollata Kataista eikä voinut vastustaa kiusausta käyttää tilannetta poliittisesti hyväkseen. Toimittaja on käsittääkseni .tunnetusti vakavasti otettava vasemmistolainen 🙂 ja ihan inhimillistä toimintaahan tuo tietysti oli. Oliko se sitten ammattimaista – sen voi jokainen päätellä itse.

 2. 2

  hannu ketoharju sanoo

  Tietääkseni Eerolalla oli käytössään lehdissä julkaistua tietoa. Ja kun lausunto vaikutti aika raflaavalta, niin toimittaja halusi kuulla venäläisten kannan asiaan. Eikös tämä ole juuri sitä Kataisen ja kumppaneiden peräänkuuluttamaa avointa keskustelua.
  Vai onko tässäkin tapauksessa, niin kuin NATO ja EU keskustelussa, että vain valtaeliittiä myötäilevät mielipiteet ovat keskustelua.

 3. 3

  Kaarina Kuusisto-Lukkari sanoo

  Voihan se olla niinnii van voihan se olla näinnii. Mutta ammattimiehenä olisi luullut Eerolan tarkistavan lehdissä julkaistun tiedon. Vai onko niin että toimittaja on yhtä tyhmä kuin me lukijatkjin joskus että uskoo kaiken mitä lehteen on painettu :DDD
  Siis mehän uskomme monesti sen mitä haluammekin uskoa – eikö vain?

 4. 4

  Keijo Nevaranta sanoo

  Kataisen puheen suurin moka oli verrata Venäjän taloutta Hollannin talouteen. Puhe on julkaistu pääosin Uuden Suomen verkkoliitteesä.