Laki ilmaistyövelvollisuudesta

Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on nimetty väärin, koska sisällöltään se on selvästi laki ilmaistyövelvollisuudesta. Sen tarkoitus on saada ilmaistyövoimaa julkisyhteisöille tai rekisteröidyille yhdistyksille sekä tuottaa kunnalle valtion rahaa.

Kuntouttamisesta puhuminen on harhaanjohtavaa jo siksi, että kuntouttamisen tarvetta ei tarvitse erikseen tutkia. Siihen riittää se, että henkilö on saanut peruspäivärahaa 500 päivän ajan, työmarkkinatukea 180 päivän ajan tai saanut elantonsa toimeentulotuesta viimeisen 12 kuukauden ajan. Tämä riittää määrittelemään ihmisen kuntouttamisen tarpeessa olevaksi ihan työkunnosta ja -haluista riippumatta.

Kun kuntoutustarve täyttyy, laaditaan yhdessä kunnan, TE-toimiston ja työttömän kanssa aktivointisuunnitelma. Ensin kartoitetaan henkilön työura ja aiempien työllistämistoimenpiteiden vaikutukset. Vasta tässä vaiheessa selvitetään työllistämistä edistävien sosiaali-, terveys- , kuntoutus- ja koulutuspalvelujen tarve. Nurinkurista on, että jos tarvetta näihin palveluihin ei ole, on henkilö sopiva ohjattavaksi kuntouttavaan työtoimintaan. Tämä todistaa sen, että pelkkä työttömyys katsotaan vajaakuntoisuudeksi ja kuntoukseen kelpaa vain se, jolla ei ole kuntoutuksen tarvetta.

Sitten selvitetään mahdollisuus tarjota oikeaa palkallista työtä. Sitä ei tietenkään ole kunnalla eikä kenelläkään muullakaan kuntoutusta järjestävällä tarjota, koska kuntouttavalla työllä ei saa korvata mitään virka- tai työsuhteessa tehtävää työtä. Tätä lainkohtaa kierretään avoimesti, sillä ei kuntoutettaville ole olemassa mitään erityistehtäviä. Työt ovat täsmälleen niitä samoja, joita kunta muuten joutuisi hoitamaan palkatulla työvoimalla. Nimeämällä vaikkapa työttömän toimistoalan ammattilaisen kuntoutettavaksi saa kunta ilmaisen työntekijän jopa 24 kuukauden ajaksi.

Itse asiassa kunta hyötyy toiminnasta melkoisesti enemmänkin. Kuntouttavan työn järjestäminen on kunnan vastuulla ja ellei sitä järjestetä, joutuu kunta maksamaan Kelalle puolet työmarkkinatuen kuluista. Kuntoutettavaksi ottaminen poistaa tämän maksuvelvollisuuden ja lisäksi valtio maksaa kunnalle jokaisesta kuntoutettavan työpäivästä 10,09 euroa. Itse ilmaistyön tekijä saa Kelalta työmarkkinatuen ja 9 euroa ruokarahaa.

Kuntouttavasta työtoiminnasta ei neuvotella. Siitä voi kieltäytyä, mutta silloin toimeentulotuki alenee 20 %. Toistuva kieltäytyminen alentaa tukea 40 %. Tähän ei työttömällä ole varaa, joten hänellä ei ole vaihtoehtoja. Niinpä hän tekee samaa työtä rinta rinnan työehtosopimuksen mukaista palkkaa saavan vakituisen henkilön kanssa.

Olen kuullut kuntoutusta kehuttavan vuolain ylisanoin. Se kuulemma aktivoi, antaa mahdollisuuksia näyttää kykynsä, auttaa lapioimaan urapolun auki ja ties mitä. Tähän sanon vain, että puhukaahan te, niin minä pitelen hevosta.

Kommentit
 1. 1

  Jarmo Vilponen sanoo

  Tosi hyvää asiaa ja täyttä totta, joskin tietenkin jokaisessa ”kyykyttämisessä” on sitten omat erityispiirteensä ja ihmiset reakoivat vähän eritavalla asioissa, joskin tyyppeittäin ei juurikaan paljon mahdollisuuksia jää ??
  Mä koitin ”henkeen ja melkein vereen” käyttää lakia ja sen suomia keinoja, mutta sain Kiteellä niin kovat vastatoimet (kostot), että jopa poliisit kävivät provosoimassa ja ABC-kahvilassa asiat meni väkivaltaan asti! Lisäksi mm. tilanne vaikutti toisiin kokonaisuuksiin, eli kostettiin lähimmäisille, jotka ovat heikompia ja lopuksi työkkäristä otettiin 2,5 vuodeksi paperit pois asiakaskoneilta ja Tohmajärvelle väliaikaisesti muutettuani siellä jatkettiin ½ vuotta lisää ja sitten ostin onneksi oman tulostimen ja läppärin!
  Mutta omituisena pidän sitä, että TEM ei puuttunut tilanteeseen ja myöskään työsuojelu ei tehnyt mitään, vaikka heille kai asia kuuluu ”vähäisemmässä syrjivässä kohtelussa”, mutta tämä kokonaisuus liittyi siis jo seutukunnan tasolle Keski-Karjalaan ja kaikki vaikenevat asioista, kuin kukaan ei uskaltaisi tai tahtoisi tehdä mitään ja puuttua asiaan !! (ihan Lahtelan Esaa myöden)
  MELKO KIINTEÄSTI KOKONAISUUS TYÖKKÄRIN LISÄKSI TIETENKIN OLI HELLI-LIIKELAITOKSEEN LIITTYVÄÄ !!
  (rikosilmoituksiin ei vastattu ja monet kymmenet kokonaisuudet jäi saamatta oikaisuna ym.)

  Kiitos Saku kun uskallat kirjoittaa asiaa!

 2. 2

  Veturiameeba sanoo

  Kun työtön kiristetään ilmaistyöhön,olen löytänyt siihen erittäin hyvän vastatoimen: He ovat maksavinaan ja minä olen tekevinäni. En ole työsuhteessa tehdessäni kuntouttavaa työtoimintaa, olkoon se vaikka matonkutomista. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on susi jo syntyessään. Yleensä,kun radiossa tms.käsitellään kuntouttavaa työtoimintaa tai mitä tahansa työttömiä koskevaa, itse asiantuntijoita eli työttömiä harvoin haastatellaan. Eliitti on aina ”tiennyt” mikä on rahvaalle parasta. (Hillitöntä ilkeää naurua tähän lomaan.) Aktivointisuunnitelma tarkoittaa sarkastisesti sitä, että työttömälle työnnetään viranomiasten toimesta dynamiittipötkö takapuoleen ja odotetaan, että työtön itse sytyttää sen. Anteeksi brutaalinen mielenlaatuni. :I

 3. 3

  perusjätkä sanoo

  Mutta kannattaa myös muistaa se asia. Että yleensähän nämä härskeimmät ilmaistyövoiman hyväksikäyttäjät ovat pääsääntöisesti erillaisia säätiöitä/järjestöjä/yhdistyksiä jotka ovat suurimmaksi osaksi voittoa tavoittelemattomia. Eli on myös mahdollista että nämä voittoa tavoittelemattomat säätiöt, järjestöt, yhdistykset, tms tekevätkin voittoa tällä toiminnallaan. En tiedä mikä taho valvoo näitä yhdistyksiä, säätiöitä, järjestöjä, tms eli periaatteessa jos voittoa tavoittelematon taho jää kiinni siitä että ovat voittoa tehneet niin joutuvat maksamaan kaikki tuet, avustukset, takaisin, ja eivät voi enää sen jälkeen toimia ”voittoa tavoittelemattomana” tahona.