Julkista emävatulointia

Juuan ja Kolin puolueeton paikallislehti Vaarojen Sanomat närkästyi syvästi viime viikolla Juuan kunnanvaltuustossa käydystä keskustelusta, joka ilmeisesti lehdessä koettiin pyhäinhäväistykseksi. Siellä nimittäin arvosteltiin lehden uutisointia kunnan päätöksentekoa koskevissa asioissa. Erään puheenvuoron mukaan lehti on toiminut tuomarina, esittänyt omia mielipiteitään ja arvostellut erityisesti SDP:n valtuutettujen toimintaa.

Viime viikon numerossaan lehti latasi täyslaidallisen tällaisia puheita vastaan tyylillä, josta ei kunnianloukkaus ollut kaukana. Ainakin loukkaavaa teksti oli. Päätoimittaja moitti SDP:n valtuutettuja siitä, että nämä yleensä ottivat koko asian puheeksi, kun piti päättää ”täysin rutiiniluonteisesta” asiasta, eli kunnan ilmoitusten julkaisemisesta lehdessä. Pääkirjoituksessa käytettiin sellaisia ilmaisuja kuin julkinen emävatulointi, laulaja ja säestäjä, huudettiin herranjestasta moisille puheille ja käskettiin valtuutettuja katsomaan peiliin.

Tänään lehden yleisönosastossa julkaistiin odotetusti kolme kirjoitusta aiheesta. Kirjoittajina olivat ne SDP:n valtuutetut, joita vastaan lehti suoranaisesti hyökkäsi. Kaikki kirjoitukset olivat ansiokkaita, vaikka käsittelivät asiaa hiukan eri näkökulmista. Minun ajatteluni mukaan parhaiten maaliin osui Sinikka Väyrynen, joka otti esiin myös juridisen näkökulman.

Lehden päätoimittaja erehtyi pahasti sanoessaan kunnan ilmoituslehdistä päättämisen olevan täysin rutiiniluonteinen asia. Sitä se ei missään tapauksessa ole, vaan se on valtuuston vapaasti harkittavissa oleva vuosittainen päätös siitä, mitkä lehdet saavat kunnalta merkittäviä ilmoitustuloja. Kuntalain 64 § mukaan kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne julkisten kuulutusten ilmoitustaululla sekä tarpeen vaatiessa muulla kunnan päättämällä tavalla.

Paikallislehti on perinteisesti ilman muuta ollut yksi ilmoituslehti, mutta se ei tee päätöksestä rutiinia. Jos valtuusto haluaisi, voitaisiin lehti pudottaa pois listalta. Itse asiassa lain sanamuoto mahdollistaa jopa sen, että ilmoitukset julkaistaisiin vain kunnanviraston ilmoitustaululla. Siinä mielessä minkään lehden ei kannata hirveästi loukata ketään yksittäistä valtuutettua eikä ainakaan valtuustoryhmiä.

Mielestäni valtuuston keskustelu oli juuri sitä periaatekeskustelua, jota silloin tällöin on käytävä. Tässä tapauksessa peilin eteen kannattaisi marssittaa lehden päätoimittaja, ei totuuden kärjekkäitä sanoja lausuneita valtuutettuja.

Minun mielipiteeni itse asiasta eli lehden uutisoinnin linjasta ei liene kenellekään yllätys. Vaarojen Sanomat nostaa aina esille keskustan valtuustoryhmän ja yksittäisten keskustapäättäjien kannan. Muiden mielipiteistä joko vaietaan tai niitä vähätellään avoimesti, kuten viime viikon pääkirjoitus osoitti. Mitä muuta voi odottaa lehdeltä, jota julkaisevan Juuka-seuran puheenjohtaja on myös keskustalainen kunnanhallituksen puheenjohtaja?

Kommentit
 1. 2

  Nimetön sanoo

  Edellinen kunnanjohtaja purki aikoinaan tuntojaan sanomalla räväkästi, että Juuassa on kaksi on syöpää . Toinen on Vaarojen Sanomat ja toinen aina kaikkeen tyytymätön Juuan Yrittäjät ry. Näyttää siltä ,että Juuan tauti vain pahenee. Ainakin paikallislehdessä olisi pyykin pesun paikka, jos vain kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajalla Pertti Gröhnillä olisi siihen tahtoa ja taitoa.Mutta ei taida olla.Kaatuneeko lehti ja kunta käsikädessä

 2. 3

  Nimetön sanoo

  Viime vuonna asia oli niin rutiininomainen läpihuutojuttu, ettei valtuuston annettu päättää ilmoituslehdistä lainkaan. Taisi tulla melkoinen virhe niin virkamiesjohdolle kuin hallituksellekin, edes rutiinit ei ole heidän hallinnassa. Mahtaako tarkastuslautakunta reagoida?.

 3. 4

  Heikki S sanoo

  Kun tuo 3.kommentti lienee totuuden mukainen, seuraava kysymys onkin, millä oikeudella kunnan ilmoituksia on suurin määrin ilmoitettu Vaarojen Sanomissa. Palauttaako lehti ilmoitusmaksut, vai vaatiiko kunta rahojaan niiltä, jotka ovat ilmoitukset lehdelle antaneet. Näin sen pitäisi mennä, jos virkamiesten odotetaan vastaavan tekemisistään. Vastuun ottamisestahan heille kuulema palkkaakin maksetaan. Kunnanjohtaja on viraston päällikkö. Onko hän lyönyt laimin valvontavelvollisuutensa niin päätöksenteon suhteen kuin ilmoitusten antamisesta Vaarojen Sanomille ilman asianmukaisia päätöksiä. Saapas todellakin nähdä, mitä tarkastuslautakunta puheenjohtajansa maakuntaneuvos Pentti Juntusen johdolla asiasta sanoo, kuten edellisen kommentin kirjoittajakin on kysynyt.

 4. 5

  tiira sanoo

  Juuassa tiedotusvaltaa käyttää keskusta-oikeistoryhmä piiloutumalla kotiseutuaatteeen ja Juuka-seuran nimen suojaan.”Puolueeton” paikallislehti on kanava jota käytetään ja jota poliitikot hallitsee Juuka-seuran kautta.Lehdessä harrastettu virheellinen uutisointi tai uutisoimattomuus kääntää asiat usein aivan päälailleen, tai saa eriäviä ajatuksia ääneen ajattelevat kuulostamaan aivan hassuilta, haihattelijoilta. ”Puolueettoman paikallislehden” imagolla saadaan tilaajat pysymään rauhallisina ja kustantamaan edelleen keskusta-oikeiston tiedotuskamppanjaa eli pysyvää vaalityötä.Puolueettoman lehden tehtävä ei ole viranhaltioiden ja johtavien luottamushenkilöiden töppäysten salaaminen, vaan niiden julkituominen samoin kuin onnistuneidenkin päätösten. Paikallislehti on tietylle, sen ilmestymisalueen ihmisille ihan identiteetti asia, mutta puolueettomasti toimivan pää-tai vastaavantoimittajan saaminen ei näytä näiltä politiikoilta onnistuvan.