Yksityistämisen kallis oppitunti

Pohjoiskarjalainen Juuan kunta yksityisti ja ulkoisti vuosi sitten koko terveyskeskuksensa Coronaria Hoitoketju Oy:lle. Samalla koko hoitohenkilökunta siirrettiin yrityksen palvelukseen. Sopimuksesta riemuittiin ja sitä ylistettiin maasta taivaaseen: viimeinkin kunta on onnistunut järjestämään terveyspalvelut taatusti luotettavalla tavalla, yksityistämällä. Vain tyhmät kyynikot epäilivät, että kunta löi kätensä sontaan.

Kyynikot ovat ikävän usein oikeassa ja niin kävi nytkin. Kunnanhallitus päätti toissapäivänä purkaa sopimuksen heti seuraavasta aamusta eli eilisestä lukien. Asia tuotiin päätettäväksi esityslistan ylimääräisenä asiana.

Vaikeudet alkoivat viime keväänä heti sopimuksen solmimisen jälkeen. Coronaria ei ole koskaan pystynyt toimittamaan sovittuja lääkäripalveluja, vaan puutteita on ollut sekä lääkäreiden määrässä että koulutustasossa. Ainoastaan laskutus on toiminut moitteettomasti. Yritykselle on annettu useita huomautuksia ja kaksi sopimussakkoa. Coronaria on sopimukseen vedoten kiistänyt kunnan oikeuden edes huomauttaa asiasta ja tarjonnut sovinnon eleeksi sopimuksen huonontamista palvelujen tasolle hinnasta tietenkään tinkimättä. Kunnan päättäjät allekirjoittivat  sinisilmäisyyttään sellaisen sopimuksen, jota voi tulkita näinkin.

Vaikeudet tulevat jatkumaan entistä pahempina, koska Coronaria on ilmoittanut vievänsä asian välimiesoikeuteen. Sopimuksen mukaan riitoja ei ratkota alioikeudessa, vaan välimiesoikeudessa, jonka päätöksestä ei voi valittaa. Tätäkään sopimuksen kohtaa ei kukaan huomannut kyseenalaistaa.

Yrityksen korvausvaatimus sopimuksen perusteettomasta purkamisesta tulee olemaan kuusinumeroinen luku. Tarkempaa summaa ei ole ilmoitettu, mutta jotain voi päätellä palvelun vuosihinnasta, joka on yli 900 000 euroa. Nyt Coranarialta jää saamatta purkamisen takia kymmenen kuukauden tulot. Toivottavasti kunta ymmärtää tehdä oman korvausvaatimuksensa ja laskea siihen mukaan kaikki mahdolliset kunnalle jo aiheutuneet ja jatkossa aiheutuvat kulut lakimiehen palkkioineen.

Tuleva välimiesoikeudenkäynti ja mahdollisesti maksettavat korvaukset ovat yksi osa yksityistämisen oppituntia. Toinen ja vielä kalliimpi osa on terveydenhoidon järjestäminen tästä eteenpäin. Coronarialla ei enää ole asiaa terveyskeskukseen, mutta jostain lääkärit on saatava. Kunta on neuvotellut pikavauhtia lääkäreiden tilaamisesta toiselta yritykseltä, MedOnelta. Lisäksi lääkäreitä ostetaan tarpeen mukaan ”muualta”, kuten kunta ilmoittaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kunta on avannut varsinaiset myyjän markkinat, jolloin hinnalla ei ole väliä. Markkinat jatkuvat ainakin tämän vuoden loppuun ja tulevaisuudesta ei kukaan tiedä mitään.

Hoitohenkilökunta ei taatusti ole ihastunut itsenä pallotteluun. Vuosi sitten heidät siirrettiin kyselemättä kunnan palveluksesta Coronarialle ja nyt taas salamavauhtia takaisin kunnan palvelukseen. Ja entäpä sitten potilaat, joista koko jupakassa pohjimmiltaan pitäisi olla kysymys?

Heidän tilanteensa ei näytä hyvältä. Kunnanjohtajan mukaan lääkärien saatavuus on epävarmaa ja jo sovittuja lääkäriaikoja ei pystytä pitämään. Hoitajat sitten huolehtivat sovittujen aikojen perumisesta.

Toivottavasti tämä kalliiksi kyvä oppitunti opettaa jotain innokkaimmille julkisen sektorin yksityistäjille. Vai olisikohan sittenkin varmempaa pysyä edelleen kyynisenä ja todeta, että ei tämä tähän jää?

Kommentit
 1. 1

  Mitä sanoo Valvira? sanoo

  Juuan kunta on näitä itse järjestelemiään ja tilaamiaan oppitunteja saanut viimeisen vuoden aikana enemmän kuin muut pohjois-karjalan kunnat yhteensä. Tässä blogissa aivan oikein ja perustellusti on avattu lukijan silmiä yksityistämisen riskeille. Nythän tuo on jälleen nähty, kuinka siinä sitten käy. Kuntaa viedään kuin pässiä narussa, vaikka kuinka vastaan panisi. Blogissa viitataan myös hallinnon osaamattomuuteen ja siitä kunnalle ja kuntalaisille aiheutuvaan riskiin: ensin deletetään palvelut, ja sitten maksetaan järjettömän suuruiset vahingonkorvaukset pelkästään kunnan kannalta huonosti tehdyn sopimuksen takia. Näin veikkaa asiassa käyvän.
  Koskahan Juuassa nostetaan avoin keskustelu siitä, kuka ja miten kuntaa johtaa ja mikä on hallituksen asema ja vastuu. Tämäkin suurta julkisuutta saanut ja vielä pitkään saapa päätös on tehty kunnanjohtajan esityksestä ja yksimielisesti. Mahtoiko yhdelläkään kunnanhallituksen pöydässä istuneella käydä mielessä, miten kunnalle tämän jälkeen käy ja mikä päätökseen osallistuneiden henkilökohtainen vastuu? Blogistin kyynisyydelle on vahvat perusteensa.

 2. 2

  Merja Lehmussaari sanoo

  Tänään aamulla radiossa kuuntelin mielenkiintoista juttua Lontoon metron ratojen kunnostamisen yksityistämisestä. Lopputuloksena oli, että yksityisen yrityksen omistajat saivat voittonsa, radat jäivät kunnostamatta ja yritys meni konkurssiin. Nyt Lontoo ei todennäköisesti pysty takaamaan olympialaisten aikana julkisen liikenteen toimivuutta.

 3. 3

  Eräs palkanlaskija maakunnasta sanoo

  Kun palomiehet Pohjois-Karjalassa siirtyivät pelastuslaitokselle, silloin sovittiin, että kunnat entisinä työnantajina maksavat uudelle työnantajalle ne vuosilomapalkat ja lomakorvaukset, jotka ovat kertyneet entisen työnantajan palvelussuhteen aikana, mutta toteutuvat uuden työnantajan palveluksessa. Siirtymävaiheessahan näin käy. Korvattaviin summiin sovittiin myös siirtymävaiheen aikana erääntyvät eläkemaksut aina viiden vuoden ajaksi.
  Käyköhän Juuassa nyt niin, että Coronaria on jo etukäteen saanut kunnalta korvauksen myös kuluvan lomanmääräytymisvuoden vuosilomapalkoista, mutta kun henkilökunta pitää lomansa vasta ensi kesänä, loma-ajan palkat maksaa kunta. Kunnan yksipuolisella sopimuksen irtisanomisella mitä ilmeisimmin on tuollainen seuraus, muiden seurausten ja sekoilun ohella. Kysymys ei liene pienistä summista.

 4. 4

  W.Tell sanoo

  Sekoilua sekoilun perään,ainakin sen perusteella kun tämän plokipalstan perusteella kuvan saa. Tuo luottamuselimen vastuu on kuin joulupukki, vailla konkretiaa molemmat. Kummalla sitten lie isompi vastuu esittelijälläkö vaiko sen perusteella päätöksen tekevällä elimellä, liekkö mitattu hovissa tms. Mitähän entiset johtajanne mahtaisivat ajatella jos vain seuraisivat temmellyksiänne? Mahtais mahat olla kippurassa kuin sialla saparo naurusta taiko säälin tuomasta tuskasta. Tuolla menolla ei itsepäisyys ja itsenäisyys kovin pitkään kestä, kun joka tasolla osaamisen puute johtaa vaikeuksiin. Mutta onhan mielenkiintoista seurattavaa sivullisille.

 5. 5

  Eräs kommentaattori sanoo

  Näistä ostopalvelulääkäreistä on muistaakseni sekä VALVIRA, että Eduskunnan oikeusasiamies antanut kannanoton, että he eivät voi käyttää julkista valtaa, koska eivät ole virkasuhteessa kuntaan. Näin muodoin esim. mielenterveyslain mukaiset tahdonvastaiseen hoitoon lähettämiset eli M1 päätökset eivät ole lainmukaisia. Lieneekö kunnalla tai tällä Coronarialla edes potilasasiamiestä puolustamassa kaikkein heikoimpia?