Opetuksia opetusten perään

Pohjoiskarjalainen Juuan kunta myi vuosi sitten yksityiselle yrittäjälle oman varikkoalueensa vauhdilla miettimättä ollenkaan, mihin omat tavaransa sijoittaisi. Kunta myi myös samalla alueella omistamansa teollisuuskiinteistön yhtä vauhdikkaasti toiselle yrittäjälle. Nyt molemmat päätökset on kumottu Kuopion hallinto-oikeudessa.

Oikeuden perustelut kertovat verhotusti sen, miten kaupat hoidettiin. Mukavat miehet marssivat kunnan johtavien virkamiesten puheille kertomaan mitä haluavat. Tuttujen kesken asia sovittiin ja päätökset piti sitten junailla jo sovitun mukaan. Tällaiseen touhuun ei pitäisi ruveta ainakaan silloin, jos jälkiä ei osata peittää kunnollisella valmistelulla. Oikeus totesi, että kunta voi kyllä myydä omaisuuttaan toimivaltansa puitteissa myös elinkeinopoliittisin perustein, mutta kaupan on palveltava koko kunnan ja kuntalaisten yhteistä asiaa. Nyt palveltiin vain yksityistä etua.

Oikeuden mukaan kunta möhläsi asiassa monella eri tavalla. Myytyjen maa-alueiden ja niillä sijaitsevien kiinteistöjen arvoa ei selvitetty riittävästi.  Esimerkiksi varikkoalueesta ei pyydetty ulkopuolista hinta-arviota, vaan kunta teki sen itse. Arvio oli laadittu vain päivää ennen kunnanhallituksen kokousta, mutta jostain syystä sama hinta oli osattu kirjata kauppahinnaksi esityslistalle jo useita päiviä aiemmin. Kunta käytti hintaperusteena vain alueiden metsätalousarvoa, vaikka alueella on rakennuksia. Oikeuden mukaan rakennukset olisi myös pitänyt ottaa arvioinnissa huomioon.

En pitkästytä enemmillä yksityiskohdilla, van kerron oikeuden päätöksen oleellisen kohdan: Kunnan harkintavalta ei ole rajoittamaton elinkeinopoliittisissa asioissa.

Ei asia vielä tähän jää. Koska kunta myi oman varikkonsa, piti sen tilalle tietenkin hankkia uusi. Tämäkin kauppa tehtiin salamavauhtia ilman minkäänlaista rakennusten kuntoarviointia. Jälkeenpäin selvisi, että uuden alueen rakennukset vaativat kalliin remontin. Tästäkin kaupasta on valitettu, mutta päätöstä odoteltaessa tilanne on melkoisen ikävä. Kunnalla on käsissään kaksi varikkoaluetta, vanha ja uusi, sekä  lisäksi se teollisuuskiinteistö. Kaikki tämä sotku vain sen takia, että päätökset piti tehdä ennalta sovitun mukaisesti ja nopeasti.

Minulta on näiden juttujen takia joskus kysytty, että eikö siellä osata tehdä yhtään mitään oikein? Eikö kunnassa toimi mikään lakia noudattaen ja kuntalaisia palvellen? Kyllä toimii. Kirjasto on aina toiminut poikkeuksellisen hyvin ja onnistunut minimibudjetistaan huolimatta pysymään hankinnoissaan ajan tasalla. Henkilökunta on asiantuntevaa ja avuliasta, joten kirjastokäynti on poikkeuksetta miellyttävä kokemus. Ehkä juuri siksi joskus takavuosina paikallislehti esitti pääkirjoituksessaan, että kirjasto joutaisi säästösyistä lakkauttaa tai ainakin tehdä maksulliseksi.

Kommentit
 1. 1

  W.Tell sanoo

  Mistähän nuo kuvaamasi pöhköilyt johtunevat? Aiemmin on julkisuudessa asiat kuvattu hiukan tarkemmin kuin plokissasi eli kyse lienee ollut kahdesta eri alueen kaupasta.Mutta jos molemmat myynnit meni nyt mönkään, on hyvä syy kysyä, mistä johtuu. Arvioni on ettei siitä jotta joku asioista paremmin tietävä on hakenut muutosta tehtyihin päätöksiin, vaan siitä jotta tuollaset päätökset on ylipäänsä tehty noilla ennakkovalmisteluilla. Melko ala-arvoisella osaamisella siis. Onko osaamattomuutta valmistelussa vai päättäjissä en pysty etäältä arvioimaan.
  Jos on ollu ennalta tavote hyvä-velityylisestä kaupasta,se voi selittää lopputulokset.
  Onko samaa osaamistasoa tuo terveyspalveluasiakin kun Koronaarian kanssa piti tehä hätäinen sopimus ilman ymmärtämistä sisällöstä? Kuka mahtaa maksaa hölmöilyt jos kunta häviää juttunsa? Jos laskut jääpi lisäkuluiksi asukkaille, voipi alkaa kapinat. Sääliksi käypi tuollaiset kompastelut siellä.

 2. 2

  Vastuu on todellista sanoo

  W.Tell kysyy, ”kuka mahtaa maksaa jos…”. Päätös on tehty esittelystä, ja virkavastuulla. Jos päätös johtaa kunnan vahingonkorvausvelvollisuuteen virheellisen menettelyn takia , kunnalle siitä vastaavat sekä esittelijä että päätöksen tehneet. Sitä se virkavastuu tarkoittaa. Kunnanhallituksen pöytäkirjan 1.3 mukaan asian esittelijä on ollut P.Pietiäinen ja päätöksen ovat yksimielisesti tehneet P.Gröhn, S.Väyrynen, R.Alanko, P.Halonen, A.Eskelinen, O.Kirjavainen ja P.Wikström. Toivottavasti Coronaria ei onnistu mittavissa vaateissaan – vaikka sekin riski on ilmeinen , mutta jos onnistuu, toivottavasti kunnanvaltuusto ei paina asiaa villaisella. Virkavastuun pitää Juuassakin toteutua niin kuin lain tarkoitus on. Jos olisin tuossa joukossa, nukkuisin yöni erittäin huonosti. Niin kauan kuin tapaus Coronaria on saanut lopullisen lainvoimaisen päätöksensä.

 3. 3

  Marja sanoo

  Tule Sinä Saku töihin kuntaan, löytyis lakimiehelle ihan oikeaa tekemistä ei pelkästään pasianssin peluuta.

 4. 4

  Pelkkänä korvana sanoo

  Marja. Mitä sinä tuolla pasianssin peluulla tarkoitat? Kunnassako sitä joku töikseen on harrastanut? Liittyykö kommenttisi jotenkin lakimiehiin? Onko Juuan kunnassa koskaan sellaista ollut? Puumalainen ja Alanko, jotka tunnen, olivat hallinnon hyviä osaajia. Heistä ei liene kysymys. Siksi sanasi ”lakimiehelle ihan oikeaa tekemistä” tarkoittanee jotain, jota me sivulliset emme tiedä, vaikka Juuan asioita joskus seuraamme. Nyt on tullut tavaksi seurata, mitä uuninpankkopoika asioista kertoo, se kun on niin suoraa puhetta. Jos tunnet paremmin Juuan kunnan asioita, kerrothan vähän lisää. Kun sanot ”tule Saku töihin kuntaan”, siitä voisi päätellä, että työskentelet siellä itsekin, ja silloin sinulla on hyvää tietoa vastata näihin kysymyksiin. Sinulla oli Marja niin hyvä kommentti, että se saa uteliaaksi. Vai olenko ymmärtänyt sanasi ihan väärin?

 5. 5

  Valtuuston puheenjohtajan toivoton unelma sanoo

  Valtuuston puheenjohtaja toivoo Karjalaiselle antamassaan lausunnossa, että hallinto-oikeuden päätöksestä olisi jotain opittu. Saattaa jäädä unelmaksi, kun jo niin monet päätökset ovat kaatuneet, vaikka tietoa on ollut jokaisella kerralla sekä olemassa että saatavissa. Seuraavaksi odotamme, kuinka lyhyeksi sosiaalijohtajan sijaiseksi valitun Vainikan ura Juuan kunnassa jää. Kun blogin pitäjä täällä kertoi kelpoisuusedellytyksistä, neuvot eivät kunnalle kelvanneet. Kun joku asiat paremmin osaava teki valinnasta oikaisuvaatimuksen, perusteluille lähinnä naurettiin. Jotta ei valtuston puheenjohtajan unelman toteutumiselle taida olla paljonkaan toivoa. Sitä osoittaa sekin, että myynnit ollaan aloittamassa alusta, vaikka kukaan ei ole osoittanut, miksi kunnan pitäisi luopua varikostaan ja hankkia moninkertaisella hinnalla toiset tilat jostain sivukyliltä.

 6. 6

  Valtuuston puheenjohtajan toivoton unelma sanoo

  Valtuuston puheenjohtaja toivoo Karjalaiselle antamassaan lausunnossa, että hallinto-oikeuden päätöksestä olisi jotain opittu. Saattaa jäädä unelmaksi, kun jo niin monet päätökset ovat kaatuneet, vaikka tietoa on ollut jokaisella kerralla sekä olemassa että saatavissa. Seuraavaksi odotamme, kuinka lyhyeksi sosiaalijohtajan sijaiseksi valitun Vainikan ura Juuan kunnassa jää. Kun blogin pitäjä täällä kertoi kelpoisuusedellytyksistä, neuvot eivät kunnalle kelvanneet. Kun joku asiat paremmin osaava teki valinnasta oikaisuvaatimuksen, perusteluille lähinnä naurettiin. Jotta ei valtuston puheenjohtajan unelman toteutumiselle taida olla paljonkaan toivoa. Sitä osoittaa sekin, että myynnit ollaan aloittamassa alusta, vaikka kukaan ei ole osoittanut, miksi kunnan pitäisi luopua varikostaan ja hankkia moninkertaisella hinnalla toiset tilat jostain sivukyliltä.

 7. 7

  W.Tell sanoo

  Oho! Onko todella toivon varassa tuo oppiminen? Hyvää noissa sekoiluissanne tai oikeastaan niitten jälkipyykeissä on se,että olette saaneet varsin edullista oikeudellista yms. koulutusta tahoilta, jotka selvästi paremmin taitavat ne koukerot ja muodollisuudet, mitkä teidän ja etenkin esittelijöittenne tulisi tietää itsestään selvyyksinä, olettehan kait lukutaitoisia ja osaatte myös kuuklettaa!!! Älkää antako virkamiesten juoksuttaa mielistelytekojensa mukaan vaan ottakaa ohjat käsiinne ja vaatikaa riittävän perusteelliset selvitykset ennen päätöksen tekoja! Joku voi olla narrina sirkuksessa mutta jos kaikki on, ei se enää ketään naurata! Ps. Nauttikaa edes uudesta missistänne kunniakkaasti, kun teille on se ilo suotu!

 8. 8

  Luottamus Juuan päätöksentekoon hukassa sanoo

  Parempi jos missi ymmärtäisi kiertää Juuan kaukaa. Ei saisi silloin uransa rasitteeksi sitä negatiivistä imagoa, joka Juukaan liittyy. Säilyisi viattomuus.
  Tuossa edellä on kommentoitu valtuuston puheenjohtajan kommentteja. Suurin sählääjä Juuassa näkyy olevan kunnanhallitus, joka sekä omilla päätöksillään että esityksillään valtuustolle on saanut kunnan uskottavuuden kaaokseen. Valtuusto on poliittisesti halvaantunut kumileimasin, jolle kelpaa kaikki, mitä hallitus esittää. Se taas johtuu siitä, että kaikki hallituksen jäsenet ovat myös valtuutettuja kunnanhallituksen puheenjohtajaa myöten, ja he pitävät huolen siitä, etteivät kokemattomat valtuutetut kävele heidän ylitseen. Varikkokauppa tästä hyvänä esimerkkinä. Kokemattomuus, linjattomuus ja tietynlainen häikäilemättömyys juntata päätöksiä esim pelottelulla yrityksien poislähtemisestä ovat silmiinpistäviä asiota juukalaisessa kunnallispolitiikassa. Sitähän lähes yksimieliset päätökset, jotka kuitenkin hallinto-oikeus on kumonnut, osoittavat. Valtuutettu Hiltunen ajatteli kunnan etua, ja siitä hän ansaitsee erityisen kiitoksen; eipä ollut juoksupoika vaikka paikallislehti hänet häikäilemättömästi sellaiseksi leimasi. Hiltunen myös osoitti terveen ajattelutapansa, hän ei suostunut polittisen eliitin mielistelijäksi. Sopii malliksi muillekin Juuan päätäjille!

 9. 9

  Luottamus Juuan päätöksentekoon hukassa sanoo

  Parempi jos missi ymmärtäisi kiertää Juuan kaukaa. Ei saisi silloin uransa rasitteeksi sitä negatiivistä imagoa, joka Juukaan liittyy. Säilyisi viattomuus.
  Tuossa edellä on kommentoitu valtuuston puheenjohtajan kommentteja. Suurin sählääjä Juuassa näkyy olevan kunnanhallitus, joka sekä omilla päätöksillään että esityksillään valtuustolle on saanut kunnan uskottavuuden kaaokseen. Valtuusto on poliittisesti halvaantunut kumileimasin, jolle kelpaa kaikki, mitä hallitus esittää. Se taas johtuu siitä, että kaikki hallituksen jäsenet ovat myös valtuutettuja kunnanhallituksen puheenjohtajaa myöten, ja he pitävät huolen siitä, etteivät kokemattomat valtuutetut kävele heidän ylitseen. Varikkokauppa tästä hyvänä esimerkkinä. Kokemattomuus, linjattomuus ja tietynlainen häikäilemättömyys juntata päätöksiä esim pelottelulla yrityksien poislähtemisestä ovat silmiinpistäviä asiota juukalaisessa kunnallispolitiikassa. Sitähän lähes yksimieliset päätökset, jotka kuitenkin hallinto-oikeus on kumonnut, osoittavat. Valtuutettu Hiltunen ajatteli kunnan etua, ja siitä hän ansaitsee erityisen kiitoksen; eipä ollut juoksupoika vaikka paikallislehti hänet häikäilemättömästi sellaiseksi leimasi. Hiltunen myös osoitti terveen ajattelutapansa, hän ei suostunut polittisen eliitin mielistelijäksi. Sopii malliksi muillekin Juuan päätäjille!

 10. 10

  Marja sanoo

  Kunnassa oli vuosia sitten palkattuna lakimiehen koulutuksen saanut henkilö, jolle ei annettu valtuuksia oikein tehdä mitään joten hän sitten pelaili mm. pasianssia tietokoneella jotta sai aikansa kulumaan.

 11. 11

  Vai että pasianssia sanoo

  Eivätkö antaneet, vai eikö ollut minkään tekijäksi? Osaava työntekijä ei koskaan jää toimettomaksi eikä vastuuntuntoinen henkilö millään työpaikalla syyllisty moiseen. Todella moraalitonta ja edesvastuutonta kyseiseltä työntekijältä. Onneksenne ei liene enää teillä.