Kataisen kakunjako

Viime viikolla Jyrki Katainen kävi Pohjois-Karjalassa vaalikiertueella hokemassa jo liiankin tutuksi tullutta vaaliteemaa: Nyt on keskityttävä kakun kasvattamiseen sen jakamisen sijasta. Kakkua ei voi uudelleen jakaa, ennen kuin sitä on kasvatettu. Paitsi että tämä hokema on tavattoman ärsyttävä, niin se kertoo vain toisen puolen kokoomuksen vaaliohjelmasta. Se toinen, sanomatta jäävä puoli on niin ikävää kuultavaa keski- ja pienituloisille, että ei sitä kannatakaan suureen ääneen julistaa. Kuitenkin se on selvästi kirjattu puolueen vaaliohjelman verolinjaukseen ja sisältää suunnitelman kakun entistä epätasapuolisemmasta jakamisesta.

Kyse on osinkoveroehdotuksesta, tarkemmin sanottuna yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä, joka puolittaisi kaikkein rikkaimpien maksaman veron. Listattujen osakeyhtiöiden osakkeenomistajat maksavat tällä hetkellä saamistaan osingoista veroa 19, 6 %, mutta kokoomuksen ehdotuksen toteutuminen pudottaisi veron kahdeksaan prosenttiin.

Tempun nimi on yhtiöveron hyvitysjärjestelmä eli avoir fiscal. Tämä järjestelmä on Suomessa poistettu eikä se tiettävästi enää ole käytössä missään muuallakaan, ei edes yltiövapaan markkinatalouden maissa.

Kokoomuksen malli toimisi näin: Pääomaveroa korotetaan 30 prosenttiin ja yhtiöveroa alennetaan 22 prosenttiin. Yhtiöveron hyvitysjärjestelmän ansiosta osakkeenomistaja maksaisi verona vain näiden kahden erotuksen eli kahdeksan prosenttia. Kokoomukselle ei siis riitä pelkkä tasavero, vaan se on valmis menemään huikean paljon pitemmälle. Kaikkein rikkaimmat osinkotuloillaan elävät maksaisivat tuloistaan veroa kahdeksan prosenttia, kun työmarkkinatuella elävä maksaisi edelleen tuestaan veroa 20 prosenttia. Eipä ihme, että tästä kakun uudelleen jakamisesta ei puhuta kovin kuuluvalla äänellä.

Kokoomuksen pitäisi muutta vaalisloganiaan ja sanoa, että nyt kansan pitää työtä tekemällä kasvattaa kakkua. Sen jakamisesta huolehtivat sitten ihan muut eikä tasapuolisuudesta ole puhettakaan. Kaikille kokoomuksen äänestämistä suunnitteleville tavallista palkkatyötä tekeville asuntovelallisille muistutan mieleen Pentti Haanpään sanat:

Te luulottelette olevanne jotain, jota ette ole. Pullistelette porvareina ilman pääomaa, kapitaalia.

Kommentit
 1. 1

  kirsti era sanoo

  Onpa todella törkeä suunnitelma! Kiitos että selvitit asiaa, taatusti useimmat eivät osaa tätä lukea kokkarien ohjelmasta.

 2. 2

  W.Tell sanoo

  taas asiaa sakulta. toisaalta milloinkas se kokoomus olis oikeasti omalla työlään leipänsä hankkivan puolesta ollut, ei koskaan,vain raharikkaiden asialla. siksi ihmetyttää miksi kallupit povaa edelleen isoimman puolueen asemaa niille, ellei kalluppeja ole ostettu mieliksi.

 3. 4

  Mikko Vilkastus sanoo

  Kehtaatkin valehdella, kommari.

  Osinkoverotus on nyt jo eirittäin korkeaa, yli 40 %, koska osingot verotetaan kahteen kertaan. Änkyrävasemmistolaiset hallituksessa pitävät huolen siitä ettei tilannetta ainakaan järkeistetä, vaan kateusveroja kiristetään entisestään.

  ”Ansiotuloista poiketen pääomatuloihin liittyy riskiä sekä pääoman että siitä maksettavan tuoton osalta. Pääomatuloja ei saa, ellei sijoita omaa rahaa, joka on ainakin kertaalleen verotettu. Osinkotulojen osalta samat voittovarat verotetaan sekä yrityksessä että osakkeenomistajan verotuksessa. Kahdenkertaista veroa on kohtuullistettu laskemalla 70 prosenttia osingoista. verotettavaksi tuloksi. Tällöin todellinen vero on tällä hetkellä 40,5 prosenttia, josta osakkeenomistaja on maksanut 19,6 prosenttia (70 prosenttia 28 prosentista).” (nuo edellä siis viime vuoden lukuja)

  Avoir fiscal oli Suomelle erittäin hyvä järjestelmä. Sen käyttöönotto moninkertaisti verokertymän yritysten voitoista. Mutta kateus vie kalatkin vedestä. Ja koko yhteiskunta kärsii, kun lypsylehmät kuristetaan.

 4. 5

  Tuloveron maksaja sanoo

  Osinkoverotus on erittäin pientä. Tuo ikuinen laulu kaksinkertaisesta verotuksesta on suuri kupla. Yritys ja osingon saaja ovat kaksi erillistä verovelvollista, ja kumpikin vastaa omista veroistaan. Samahan se on henkilöverotuksessa. Kun Liisa on töissä kaupassa, hänen kauppiaansa on maksanut ensin omat veronsa. Liisa maksaa omista tuloistaan taas veronsa. Kun Liisa palkkaa lastenhoitajan maksaen nettopalkastaan, lastenhoitaja Kaisa maksaa saamastaan palkasta veroa. Kun Kaisa palkkaa remonttimiehen ja maksaa nettopalkkastaan, remonttimies maksaa taas veroa. Kun r emonttimies vie autonsa korjaamolle ja maksaa nettopalkastaan, korjaamo maksaa taas veroa. Jne jne.Kertokaa yrittäjät ja osinkotulojen alhaisen verotuksen puolustajat, moninkokertainen verotus tässä tapahtuu. Miksi juuri osinkoverotusta pitäisi käsitellä eri tavoin? Kun puhutte riskista, siihenkin saatte tukea. Maksatte vain netto tuloksesta ja jos tulee tappiota, kaikki tappiot saa vähentää tulevien vuosien verotuksesta. Kreikan korruptunoitunut malli menee edellä, kulkeeko Suomi perässä? Raharikkaat saavat erittäin alhaisen verokohtelun, ja jokainen palkansaaja ja eläkeläinen joutuu maksamaan joka ainoasta saamastaan eurosta.