Sanat paljastavat

Jyrki Katainen sanoi eilen, että Portugalin ja muiden kriisimaiden tukeminen on vastuullista toimintaa. Tällä hän tarkoittanee, että kaikki tukeen kielteisesti suhtautuvat ovat vastuuttomia. Suomen kansasta siis 60 % on vastuutonta. Katainen vetosi jopa suomalaiseen kansanluonteeseen, jonka mukaan velat on maksettava ja maata rakennetaan vaikeuksia silmiin katsomalla. Jos hän vielä rupeaa puhumaan talvisodan hengestä, on koko kliseekokoelma täynnä.

Mari Kiviniemi totesi samasta asiasta, että myrkkyä pitää joskus niellä lääkkeeksi. Eilisen vaalitentissä hän ilmoitti julmasti, että nyt Portugali pannaan tiukalle hevoskuurille. Kiviniemi ja Katainen ovat molemmat linjanneet, että seuravaan hallitukseen pääsevät vain ne, jotka hyväksyvät kriisituen.

Tällainen retoriikka on pelkkää äänestäjien kosiskelua, mutta sanojen takaa paljastuvat todelliset pyrkimykset. Miten esimerkiksi pitäisi tulkita pääministerin uhoaminen Portugalin hevoskuurista? Miksi ihmeessä hevoskuurille pitää panna koko valtio ja sen veronmaksajat, kun syynä talouskriisiin ovat holtittomat luotonantajat?

Hevoskuurin lääkkeet paljastavat, että kyseessä on markkinavoimien lopullinen vallankaappaus uusliberalismin oppikirjan mukaan. Maa pakotetaan ajamaan julkinen sektori alas ja yksityistämään valtion toiminnat. Julkinen omaisuus myydään ja sosiaali- ja työlainsäädäntö puretaan. Työelämä tulee kokemaan perusteellisen rakennemuutoksen.

Kaikki sujuu ihan Milton Friedmanin uusliberalistisen talousteorian oppien mukaan. Kriisi avaa mahdollisuuksien ikkunan, jolloin markkinavoimien on toimittava ja yksityistettävä koko julkinen sektori. Jos kriisiä ei muuten tule, niin se tehdään. Juuri kriisin tekemisestä nyt on kysymys. Ensin veronmaksajat pakotetaan kustantamaan sijoittajien mahdolliset tappiot ja sen päälle luotonantajat korjaavat voiton. Siinä sivussa on yksityistetty julkinen sektori ja romutettu työlainsäädäntö ja sosiaaliturva. Tämä sujuu ihan oppikirjan mukaan.

Portugalin jälkeen ovat saneerausvuorossa Kreikka, Italia ja Espanja. Muut EU-maat tulevat rientämään niidenkin avuksi, mutta suuri lama iskee joka tapauksessa. Markkinavoimat hermostuvat ihan tahallaan, jolloin kaikkien maiden kataiset ja kiviniemet syöttävät kansoille pahanmakuista lääkettään. Kun kaikki maat ovat heikentäneet omaa varallisuuttaan tukemalla kriisimaita, ne kukin vuorollaan kaatuvat markkinavoimien syliin.

Tämä on se uusi maailmanjärjestys, joka ei ole mikään uusi keksintö. Milton Friedman on ihan oppikirjoissaan neuvonut, miten tämä temppu tehdään.

Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Aivan, Juuri niin. Tuosta se on kysymys,
  mutta mitä nuo yllä mainitut typerykset
  muuta saavat korvaukseksi kuin tittelin?

  Vastaan: Helikopteri

 2. 3

  eimann sanoo

  Niin, just noin. Sinä voit Saku kohta julistaa niinkuin Erik Von Däniken aikoinaan ufokirjoissaan itsevarmasti: Olen oikeassa.
  Mutta, näin vaaliteemoihin liittyen, tänään Karjalainen ja varmaan muutkin samaan ryhmään kuuluvat lehdet uutisoivat ja siteerasivat tutkijaa, joka oli huolissaan siitä, että Portugalin tukemisasia peittää alleen kaikki tärkeät sitäpoliittiset asiat. Minusta jotenkin tuntuu, että näin on tarkoituskin. Toimittajat näyttävät olevan samassa juonessa ja kohuhakuisesti tivaavat kyllästymiseen saakka vain näitä kirjainlyhenteitä yms. poliitikoilta. Tämä on ikivanha temppu peittää jollakin näennäisisolla asialla alleen varsinaiset tärkeämmät asiat. Syrjäseutujen asiat, tiekysymykset, terveydenhuolto, koulutuspolitiikka ym , kaikki on sivuutettu lähes kokonaan. Yleiseurooppalaiset asiat ovat tärkeitä, mutta tärkeämpiä ovat meille tavallisille tallaajille ihan perskohtaiset lähiasiat. Se kiinnostaisi miten kukin poliitikkokanditaatti suhtautuu näihin asioihin. No joku sanoo siellä varmasti, käytä vaalikoneita. Niin käytänkin. Mutta julkista keskustelua kaipaisin kuitenkin. Ja puoluetasolla.

 3. 4

  kirsti era sanoo

  Menee ilmeisen suoraan niinkuin sen kuvaa Naomi Klein Ryöstökapitalismissa. Sen logiikan mukaan sama on edessä meilläkin ja siihenhän päädytään, jos rahat tungetaan ulko- ja kotimaan pankeille sen sijaan että niillä ratkottaisiin kotimaisia toimeentulo- ja infraongelmia. Pankeille annettu raha ei työllistä vaan ui veroparatiiseihin ja uusien kuplien rakenteluun.
  Oman maan köyhien ja julkisen sektorin rahoittaminen taas loisi hyvinvointia ja niitä paljon mainostettuja työpaikkoja. Enemmän ja tehokkaammin kuin kierrättämällä pankkien kautta Kiinaan tai muihin halpatyövoiman maihin. Tuntuukin, että Kataisen ja Kiviniemen naruja vetelevä EK tietää tasan tarkkaan, mitä tekee.