Katse tulevaisuuteen

En ole erityisen ihastunut hokemaan ”Kyllä kansa tietää” ihan sen kuluneisuuden takia. Se nyt kuitenkin on demokratian pelisääntöjen mukainen tosiasia, jonka kanssa on elettävä ja jonka mukaan ilman muuta tullaan pärjäämään. Siinä mielessä kuulostaa ikävältä vaalitulokseen pettyneiden pilkka huonohampaisesta tuulipukukansasta, joka keskiolutkuppiloissa örveltämisen lomassa kävi lippalakki silmillä antamassa äänensä. Jotenkin näiden itsensä eliitiksi mieltävien puheista tulee mieleen historia ja erityisesti historialliset romaanit. Kuten tunnettua, ei kansa kaikkien mielestä ole koskaan ollut riittävän kypsää äänestämään oikein.

Topias Topiaanpoika Romppainen ei edes osannut lausua aatteensa nimeä, vaan puhui soli-sali-ratista. Viisaampi naapuri sentään ymmärsi kyseessä olevan sosialisti-mokkuratti. Kirkonkylän herrasväkeä kauhistutti, että näidenkin moukkien ääni oli samanarvoinen heidän oman, sivistyneen äänensä kanssa. Kun Saarijärven Paavot ja Sven Tuuvat eivät osoittautuneetkaan kansallisromanttisen hengen luomiksi kuviksi, oli pettymys hirmuinen. Pappilan rouva totesi uuden hallituksen menevän, kun näki Leppäsen Preetin kihnustavan tiellä kivääri olalla.

Märehtimisen sijaan on kuitenkin viisaampaa katsoa tulevaisuuteen, jossa lähimpänä näkyy ensimmäinen koetinkivi. Se on tietenkin Portugalin tukipaketti, joka aiheuttaa ihan perustuslaillisen ongelman. Eduskunnan päätös asiasta pitäisi olla valmiina 16. toukokuuta mennessä, mutta hallitus saadaan aikaisintaan 19. toukukuuta. Päätös on tehtävä eduskunnassa, mutta siihen tarvitaan hallituksen esitys. Toimitusministeriön johdossa toimiva Mari Kiviniemi ei aio esitellä asiaa päätettäväksi ja ilman esitystä ei päätöstä voi tehdä.

Äkkiä katsoen voisi luulla kyseeessä olevan Kiviniemen kiukuttelu, mutta ei se sitä ole. Asia on tosiaankin liian iso toimitusministeriön esiteltäväksi, varsinkin kun tukipaketin vastustajilla on uudessa eduskunnassa niukka enemmistö. Siinäpä on vaalien voittajilla pähkäilemistä kerrakseen.

Kun aloitin kirjallisuutta lainaamalla, niin jatketaan samalla linjalla. Kalle Päätalon setä totesi aina, että näkyypähän, ja eivät asiat niin mene, etteivätkö ne jotenkin mene. Niin käy nytkin. Kiviniemi taipuu esittelemään asian eduskunnalle. Toinen vaihtoehto on, että muu Eurooppa päättää asiasta ilman Suomea ja myöhemmin katsotaan, osallistutaanko siihen vai ei.

Ei Suomi sentään Euroopan napa ole, vaikka vaalit tällä kertaa poikkeuksellisen paljon kiinnostivatkin.

Kommentit
 1. 1

  keijjo sanoo

  Papin pojan kirjoittamasta Punaisesta viivasta kirjoitin aineen koulussa. Opettaja väitti että kyllä Kianto ymmärsi köyhää kansaa eikä pilkannut vaikka olikin papin poika, ja antoi kutosen saatanan Horila (josta on pysti Someron kirjastos).

  Kyllä se oli pilkkaa miten Topia kuvattiin. Eikä totta. Olen sitä saatanan köyhää kansaa nähny läheltä eikä ne tyhmiä oo ku parempiaan kohtaan, jottei vaadittais niin perkeleesti. Omissa oloissaan köyhät on tietämättömiä, väsyneitä, sairaita, jotkut juoppoja (muttei niin juoppoja ku rikkaat kun niillä ei oikeesti o varaa juoda koko ajan) ja on köyhät typeriäkin, mutta siinä typeryydessä ne on yleisinhimillisiä, samanlaisia ku kaikki jotka ei jaksa skarpata ja rehvastelee mieluummin.

  Ei ole Suomi Euroopan napa, mutta suomalaiset on samaa ihmiskuntaa kuin muutkin eurooppalaiset, eikä EU-virkamiesten ja luottamusmiesten pidä kuvitella että ne sen lisäksi että edustavat kansalaisiaan, myös elää, kuluttaa ja riskeeraa näiden puolesta. Olisi viisasta kuunnella ihmisiä joiden palveluksessa on. Ja tehdä päätöksiä hosumatta, kun kaikki ei ole vielä tässä.

  Koko talouselämä tulee muuttumaan. Pankeille on pakko laittaa pallo jalkaan.

 2. 2

  Pönni sanoo

  Hei.. tulin tänne ihmettelemään miksi en voi siellä fb.n kautta kommentoida enkä pääse sivullesi ja olet kadonnut fb-kavereistakin vaikka itseltäsi sain kutsun? Olen nyt ihan ulkopuolella.. Toki tähän voin kommentoida mutta en ymmärrä lainkaan miksi nyt näin???

 3. 3

  Pönni sanoo

  Tuo kirjoituksesi on kuitenkin ihan osuva ja hyvä on tuo Keijonkin kommentti, tosi osuva! 🙂

 4. 4

  Pera sanoo

  ”Pankeille on pakko laittaa pallo jalkaan.”

  Kun joku vielä uskaltaisi ottaa vakuutusyhtiöt ja työeläkeyhtiöt tarkasteltavakseen.