Toimittaja toimittaa

Toukokuun arki alkoi melkoisilla uutisilla: Osama bin Laden tapettu, Suomeen perustetaan natsipuolue, perussuomalaiset eivät kääntäneet takkia, mutta sosialidemokraatit sen mahdollisesti tekevät. Näiden isojen asioiden ohella Ylen uutisissa kerrottiin myös ohimennen ihan varmana asiana, että Rääkkylän kunnan sosiaali- ja terveystoimi on nyt yksityistetty.

Isot uutiset vaativat sulattelua, mutta tämä Rääkkylää koskeva juttu särähti korvaani pahasti. Toimittaja selosti, että naapurikunnat ovat hakeneet hallinto-oikeudelta Rääkkylälle kieltoa erota kuntayhteistyöstä, mutta tuloksetta.

Tämä toimittaja ei ymmärrä hallintojuridiikasta yhtään mitään. Naapurikunnat hakivat hallinto-oikeudelta Rääkkylän päätökselle täytäntöönpanokieltoa, mutta hallinto-oikeus ei sitä antanut. Tällä päätöksellään oikeus ei ottanut minkäänlaista kantaa itse asiaan, vaan pelkästään yksityistämispäätöksen täytäntöönpanoon. Näin oikeus teki siksi, että se ei ennättänyt ratkaista koko asiaa lopullisesti ennen tätä päivää, jolloin yksityisen toiminta alkoi. Ilman tätä päätöstä ei Rääkkylässä tänään olisi ollut tarjolla terveys- ja sosiaalipalveluja ollenkaan tai sitten niiden tuottajia olisi ollut kaksi.

Hallinto-oikeus tulee käsittelemään yksityistämisen laillisuuden myöhemmin. Vasta sitten ratkaistaan, saako sosiaalitoimen yksityistää vai joutuuko yritys lopettamaan nyt toistaiseksi sallitun toimintansa.

Saatan olla tulossa vanhaksi ja marisevaksi ukoksi, mutta jotenkin toimittajien ammattitaito ja osaaminen tuntuvat jatkuvasti laskevan. Ennen toimittajat perehtyivät asioihin ja kertoivat niistä kunnolla, mutta nykyisin tuntuu tärkeintä olevan etsiä korostettavaksi jokin yksityiskohta, jonka ei tarvitse edes olla totta. Tosiasiathan saattaisivat pilata hyvän uutisen.

Kommentit
 1. 1

  Marja sanoo

  Juuan kunnan asiat on ilmeisesti kunnossa kun kirjoituksissasi et ole Juukaa maininnut aikoihin. Hyvähän se on jos niin on.

 2. 2

  saku timonen sanoo

  Juuan hallintoelimet ovat viime aikoina pitäneet vähän kokouksia ja käsitelleet vain sellaisia asioita, joissa ei saa aikaan virheitä. Kaikkea seurataan kyllä tarkasti…

 3. 3

  keijjo sanoo

  Toimittajien kehnous on yllättävää. Kehnouden sallittavuus. En minäkään ole enää tunnollinen töissä niin kuin viis vuotta sitten, en jaksa.

 4. 4

  leena sanoo

  ”interim relief” ? (väliaikainen täytäntöönpanokielto??)

 5. 5

  Juuan julkikuva mustelmilla sanoo

  Juuan kunnan jatkuvat sekoilut ovat muodostuneet jo niin tavanomaisiksi, että niihin alkaa kyllästyä. Marjalle voisi sanoa, että älä unta nää, niin paljon kuntanne on pilannut julkikuvaansa, että on turha tuudittautua uskoon, että kunnan asiat olisivat kunnossa tai edes tulossa kuntoon, jos saku on voinut olla kokonaisen viikon ihmettelemättä kunnan yksinkertaista arkipäivän menoa. Käräjiä, hallintovalituksia, oikaisuvaatimuksia, nurinmenneitä päätöksiä. Kaikkia niitä nyt enemmän kuin kunnan historiassa vuosikymmeníin. Mikä sellaisen hallinnon hetkessä muuksi muuttaisi. Ennuste kunnan julkikuvan kirkastumiseen on nolla, hullujen päivien jatkumiseen sata. Stockmannilla hullut päivät kestävät kerran vuodessa kolme päivää, Juuassa niitä on kaksi-kolme kertaa kuukaudessa. Eli uutisia Juuasta tulee jatkossakin riittämään, vaikka paikallinen virallinen kunnan ilmoituslehti keskittyisi edelleenkin vain maksettujen ilmoitusten julkaisemiseen.