Työttömien yhdistyksen kuristaminen

Pohjoiskarjalainen Juuan kunta kuristaa vääjäämättä Juuan Työttömät ry:n hengiltä. Siinä samalla se onnistui jo lopettamaan yhdistyksen matkailunähtävyys Puu-Juuassa ylläpitämän kahvila-ruokala-kirpputorin ja seuraavaksi menee kierrätyskeskus Kieppi. Kierrätyskeskuksen mukana katoaa myös kunnan ainoa elektroniikkaromun keräyspiste. Tämän kaiken kunta tekee omintakeisella tyylillään valittaen määrärahojen puutetta ja rikkomalla omia sääntöjään kokousmenettelyssä.

Taustalla ovat työttömien yhdistyksen taloudelliset vaikeudet, jotka johtuvat verottajan ja TE-toimiston muuttuneista laintulkinnoista. Kahvila, kirpputori ja kierrätyskeskus katsotaan liiketoiminnaksi, jolle ei enää myönnetä korkeinta mahdollista palkkatukea. Niinpä yhdistys ei voi enää palkata henkilöstöä riittävästi.

Hädässään yhdistys kääntyi kunnan puoleen ja pyysi toiminta-avustusta toimistotyöntekijän ja työsuunnittelijan puoleen palkkaan. Toisesta puolesta se pystyisi vastaamaan itse. Kunnanhallitus käsitteli asiaa ensimmäisen kerran 1.3.2011 ja esityslistalla perusteltiin kielteistä suhtautumista paitsi rahan puutteella, niin myös sillä tosiasialla, että kunnan omistaman kahvilarakennuksen vuokra on edullinen. Lisäksi todettiin virkakieltä vapaasti suomentaen, että kunta hoitaa työllistämisen itse kuntouttavan työtoiminnan kautta, ei siihen työttömien yhdistystä tarvita sotkemaan ja oikeaa palkkaa työttömille maksamaan.

Kunnanhallitus päätti panna asian pöydälle. Pöydällepano tarkoittaa kunnan omien sääntöjen (hallintosääntö ja valtuuston työjärjestys, jota sovelletaan muidenkin toimielinten kokousmenettelyssä) mukaan asian siirtämistä seuraavaan kokoukseen. Juuassa pöydällepano tarkoittaa kuitenkin kiusallisen asian lepuuttamista pöydällä niin kauan, että ongelma on ratkennut itsestään.

Asia otettiin uudelleen esille kunnanhallituksen kokouksessa eilen, siis kahden kuukauden ja ainakin neljän kokouksen jälkeen. Se ei ollut edes etukäteen jaettavalla esityslistalla, vaan putkahti jostain pöytälaatikosta yllättäen päätettäväksi, koska aika ja yhdistyksen rahapula olivat jo hoitaneet asian.

Yhdistys irtisanoi ruokalarakennuksen vuokrasopimuksen 1.5. alkaen ja toiminta siellä on loppunut. Työntekijät on irtisanottu. Kierrätyskeskuksen toiminnan turvaamiseksi yhdistys esitti nyt, että kunta antaisi rahaa toimistosihteeri/työnjohtajan palkkaukseen 1 800 euroa kuukaudessa sekä puoleen kierrätykeskuksen vuokraan 600 euroa kuukaudessa.

Kunnanhallituksen vastaus oli tyly: Avustusta ei myönnetä, koska tarkoitukseen ei kuluvan vuoden talousarviossa ole määrärahaa. Se siitä yhteisöllisyydestä ja kolmannen sektorin toiminnan tukemisesta. Nyt on vain ajan kysymys, milloin kierrätyskeskus sulkee ovensa.

Ei kunnalla tietenkään ole mitään velvollisuutta avustaa yksittäisen yhdistyksen toimintaa. Kun kyseessä on kuitenkin pienen kunnan keskeinen palveluntuottaja, asenne vähän ihmetyttää. Tai ehkä kunnalla onkin tarkoitus ruveta hoitamaan kierrätyskeskusta itse kuntouttavana työtoimintana. Silloin työntekijät olisivat ilmaisia ja tuottaisivat vielä kunnalle rahaa Kelan maksuosuuksina ja liikevoittona.

Kommentit
 1. 1

  Esa Nyyssönen sanoo

  Nämä sinun blokkaukset näistä Juuan kunnan tekemistä asioista vaikuttavat aika fiktiivisiltä, vaikka totta taitavat ollakin. Onko siellä päättäjillä pienintäkään käsitystä mistään, vai kuinka kunnassa on onnistuttu saamaan päättäjiksi ihmisiä, jotka tekevät tuollaisia törkeyksiä?

 2. 2

  saku timonen sanoo

  Kyllä nämä kaikki tapahtumat ovat totisinta totta. Luulenpa, että useimmista kunnista löytyisi ihan vastaavia munauksia ja epäoikeudenmukaisuuksia, jos joku vain jaksaisi seurata päätöksentekoa.

 3. 3

  Enoch Nitti sanoo

  vai olisiko niin, että tällaista tapahtuu kaikkialla Suomessa, mutta tavallisesti ei ole ketään jolla olisi resursseja sen seuraamiseen ja julkistamiseen

 4. 4

  Juuka-Pohjolan pariisi !!! sanoo

  kyllä juuka on ihan omassa sarjassaan, tuollaiseen tumpelointiin pitää olla luontaista taipumusta, melkoista asioiden osaamattomuutta ja suurta lapsenuskoista innostusta annatun vallan käyttämiseen niillä eväillä, mitä itsekullekin on suotu. suurin osa suomen kunnista on onneksi sen verran osaavissa käsissä, ettei juuan tempausten perusteella kuntia voi yleistää ainaisiksi epäonnistujiksi. kyllä se on juukalainen erityispiirre, joka kylläkin vaiettaisiin hiljaisesti, jollei saku timonen näissä blogeissaan jaksaisi toisinajatella omalla osaamisellaan. sen rinnalla kuinka avokätisesti kunta jakaa rahaa yritysten toiveiden täyttämiseen, työttömien yhdistyksen jatkuva poikotointi on kunnalle suuri häpeä.

 5. 5

  Tapsa sanoo

  Kunnan kerma vähät välittää työttömien asioista. Se näkyy niin valtuutettujen kuin mm. Vaarojen Sanomien toiminnassa ja kirjoittelussa. Oma napa ja oma etu ovat vain mielessä..

 6. 6

  pikemminkin piimä sanoo

  kuin kerma, ja vieläpä hapan! itsensä ylentävät unohtavat sen,että joka neljäs vuosi on valtuutus uusittava, mutta kyllähän noita kohokkaita tuntuu pääsevän kuvioihin huseeramaan ja ravattikaulassa viisasta näyttelemään. Katsokaapa nuo viimeaikaiset monon monet päätökset ja niiden pitävyydet vaikka! Mutta tulkoon kukin onnelliseksi mielikuvitelmissaan,ainut on vain se jotta veronmaksajillehan se lasku kylläkin lankeaa.
  Kyllläpä joutuu kysymään, mistä löytys pelastus moiseen hölmöilyyn joka asiassa ja tasolla?

 7. 7

  Pelastus voisi löytyämopo sanoo

  Jos valtuutetuissa olisi särmää, he vaihtaisivat hallitusta. Kaikki uusiksi. Se olisi Juuan kunnalle suureksi menestykseksi. Vanhoilta pieruilta putki on jo tyhjä. Pörisee kamalasti, muttei edes haise.

 8. 8

  J.Petri sanoo

  Hei!
  Haitteko hankkeita ELYLTÄ, sieltä kautta rahoitusta siis toimintaan.
  Tai rahoitusta Raylta, ne taitaa aika tiukkoja olla.