Pakkotyön vaatijat

Ranskan oikeistolainen ministeri vaati maanantaina, että toimeentulotukea saavat on pakotettava tuen vastikkeeksi yhdyskuntatyöhön vähintään viideksi tunniksi viikossa. Sopivia töitä olisivat vaikkapa siivous, vartiointi koulujen lähettyvillä ja vastaanottotehtävät julkishallinnossa. On vain ajan kysymys, milloin joku kansanedustaja ehdottaa ihan vakavissaan tätä meilläkin.

Minä jo melkein arvaan, kuka se tulee olemaan. Kokoomuksen Jaana Pelkonen ehdotti jo vaalikampanjassaan toimeentulotukea vastikkeelliseksi. Siinä sivussa hän tuli osoittaneeksi, että ei tunne nykyistä toimeentulotukilakia ollenkaan. Hän tuntui luulevan, että toimeentulotukea saa jokainen, kunhan vain ilmoittaa sosiaalivirastoon rahan tarpeen ja tarvittavan summan.

Olen aina ihmetellyt, millaisessa järjestyksessä näiden vastikkeellisen toimeentulotuen vaatijoiden pään helyt oikein ovat. He lähtevät siitä olettamasta, että tuen saaja on laiska, ei halua töitä ja viihtyy köyhyydessä. Siksi hänet pitää pakottaa tekemään jotain hyödyllistä leipänsä eteen.

He sekoittavat tahallaan työn ja ilmaistyön välisen eron. Työ on sitä, että ihminen myy työpanostaan ja saa siitä työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Sillä palkalla hänen on tarkoitus elättää itsensä ja perheensä. Toimeentulotuki on jo lain sanamuodon mukaan viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoitus on turvata toimeentulo ja edistää itsenäistä selvitymistä, siis pitää ihminen hengissä. Orjatyötä on se, että saadakseen toimeentulotuen mukaisen mitättömän summan joutuu yhdyskuntapalveluun.

Jos joku ei tiedä, niin yhdyskuntapalvelu on rikoslain mukainen rangaistus, joka voidaan määrätä tietyistä lievistä rikoksista. Köyhyys ja työttömyys eivät ole ainakaan vielä rikoksia, mutta tulevaisuudesta en mene vannomaan.

Erikseen ovat sitten jo olemassa olevat ilmaisen pakkotyön muodot, kuten kuntouttava työtoiminta, työharjoittelu ja työelämävalmennus. Niistä olen paasannut jo aiemmin ja paasaan varmasti vielä lisääkin.

Kommentit
 1. 1

  Santtu sanoo

  Jos saa tykkäristä karenssin ylleen työharjoittelusopimuksen aikana, tulee työharjoittelu suorittaa kuitenkin loppuun.
  Keskeyttäneeltä voidaan evätä toimeentulotuki, koska hän ei ole suostunut/jatkanut työvoimapoliittista toimenpidettään.
  Eli pakkotyötä vastikkeeksi toimeentulotuesta.

  Itse joiduin tähän loukkuun, koska olen alle 25 vuotias nuori joka ei hakenut yhteishaussa elämäntilanteensa vuoksi.
  Minua rankaistiin karenssilla jonka purkaa vain työpaikan saanti.
  Onneksi tämä ei kestä kuin vain 2kk kun työharjoittelusopimukseni vaihtuukin palkkatuetuksi työsopimukseksi.
  Mielestäni, siinnä on kuitenkin 2 kk liikaa. Kaikenlisäksi toimeentulotuestani (siitä minimaalisesta) vähennetään rahaa senkin takia koska avopuolisollani on jonkinlaisia tuloja ylipäätään (osa-aika duuni jonka lisäksi hänen on haettava kelalta tukea).

  En ole laiska, mitäänsaamaton saati haluton työllistymään. Päinvastoin. Tämän työpaikan takia en lähtenyt opiskelemaan.
  Ilmeisesti työnteko on nyt sitten väärin näin alle 25 vuotiaana. Eikö se olekaan minun päätös mitä teen elämässäni ja milloin teen elämässäni. Minä hankin sen saakelin koulutodistuksen kun itse haluan kun olen selvittänyt mitä haluan. En lähde siihen että pitäisi pakkokouluttautua esim. lähihoitajaksi. Oli niistä pulaa tai ei.

  Kuka ikinä siellä päätösiä tekeekin meidän tavantallaajien puolesta, niin hänen tulisi ottaa ensinnäkin asioista selvää, eikä vain olettaa olettamasta päästyään. Turha pyöri siellä penkillä muiden penkilläpyörijöiden kanssa. Heistä irtoaa tietoa ja näkökulmia vain tiettyyn pisteeseen. Oma polla käyttöön, älkää lainatko muiden. Ne eivät välttämättä ole yhtään toimivampia.

 2. 2

  Nimetön sanoo

  Joo, onhan se väärin, että joutuu palkkansa eteen töitä tekemään. Sen takia me suurituloiset maksamme veroja, että kaiken maailman siipeilijät voi elellä mukavasti.

 3. 3

  sakutimonen sanoo

  Tuntematon suurituloinen ei sitten lukenut juttua tai ei ymmärtänyt lukemaansa.

 4. 4

  kirsti era sanoo

  Tuntematon: ei todella suurituloiset maksa veroja. Erittäin korkeasta palkasta toki maksetaan veroa maksimissaan 56% (80-luvulla olis mennyt 86%), mutta pääomatulojen veroprosentti huitelee 20-24% tienoilla korkeissatuloluokissa. Sitten jos ei ole kuin yksi kämppä vuokrattavana, menee vuokratuloista se 28%.
  Siipeilijöiksi kutsumasi työttömät ja syrjäytetyt maksavat sippirahastaan 20% veroa, enemmän kuin yksityislekurit yleensä (osinkotulo on 90 000 e/v asti veroton jos firma on listaamaton). Minä ansioturvalla olevana asunnon vuokraajana maksan 24%, siis yhtä korkeaa prosenttia kuin Juuan rikkaimmat pääomatulojen saajat. Opiskelijoiden veroprosentti opintotuesta (noin 450 e/kk) on niin ikään 20 tienoilla.
  Lue enemmän, lulottelet vähemmän.

 5. 5

  Se suurituloinen sanoo

  Minä en välitä prosenteista vaan euroista. Yksi prosentti meikäläisen tuloista tekee enemmän kuin 20 % köyhän roposista.
  Ja verotonta osinkotuloa ei ole olemassakaan: on vain yhteen tai kahteen kertaan verotettuja. Verot maksaa aina ensin yritys ja sitten vielä mahdollisesti toiseen kertaan osingon saaja.
  Lukekaan enemmän ja ymmärtäkää enemmän.

 6. 6

  Mikä kaksinkertainen verotus sanoo

  Tämä suurituloinen kuuluu ilmeisesti jatkuvasti valittavien yrittäjien ryhmään. Päättelen sen siitä, kun hän tuo esille näkemyksen yritystulojen kaksinkertaisesta verotuksesta. Eihän siinä ole mitään outoa, eikä ole oikein puhua kaksinkertaisesta verotuksesta. Jokainen tulonsaaja on aina verovelvollinen: Yritys erikseen, ja yrityksen omistavat henkilöt erikseen. Kun palkansaaja saa tuloa ja maksaa siitä veronsa, samaa rahaa verotetaan heti uudelleen, kun hän maksaa sillä remonttimiehelle palkkaa. Kun yritys maksaa työntekijöilleen palkkaa, he joutuvat maksamaan veroa. Miksi yrittäjän- joka minimoi veronsa osinkojen kautta – pitäisi saada osingot verotta? Jos hän nostaisi palkkansa kuten yrityksen työntekijät, veroahan siitäkin menisi. Mikä on se peruste, jotta yrittäjä pitäisi olla tuloistaan vähemmän verotettu, kuin pienipalkkainen työmiehensä?

 7. 7

  jättituloinen sanoo

  Koska työläisellä ei ole mitään yrittämisen riskiä. Päinvastoin: hän voi esim. koska tahansa ilmoittautua sairaslomalle ja palkka juoksee. Samaa ”saavutettua etua” ei yrittäjällä ole. Itse olen aikoinani ottanut riskin, jättänyt turvallisen palkkatyön ja perustanut yrityksen. Olisihan se kummallista jos yritystoiminnan onnnistuaessa ei saisi mitään palkkiota. Suomesta löytyy aika liuta yrittäjiä, joille ei ole käynyt yhtä hyvin. Olen ylpeä, että olen onnistunut työssäni niin hyvin, että olen voinut tarjota töitä itseni lisäksi myös muutamalle muulle. Ja muuten, kun minä palkkaan remonttimiehen minua kohdellaan samalla tavalla kuin duunaria.

 8. 8

  33% veroa maksava sanoo

  Totta maar yrittäjänkin pitää saada palkkansa, mutta siitä palkasta hänen tulee maksaa veronsa siinä kuin vähemmän ansaitsevatkin. Siinähän se pointi on. Oikeudenmukaisuutta on se, että jokainen meistä maksaa veroja, olipa se tulo sitten saatu millä tavalla tahansa ja olipa se suurta taikka pientä. Jättituloisuus ei tässä suhteessa ole mikään lieventävä asianhaara, vaikka niin moni rahassa kylpevä sitä haluaisi.

 9. 9

  Se suurituloinen sanoo

  Minusta reilua olisi, että kaikki maksaisivat yhtä paljon veroja. Nytr meitä hyvätuloisia rankaistaan koska veroa otetaan tietty prosentuaalinen osuus tuloista ja vieläpä progressiivisesti.

 10. 10

  sakutimonen sanoo

  Tasaverosta sanoi italialainen Francesco Guicciardini (Macchiavellin ystävä) jo vuonna 1497 näin:
  Jos köyhä maksaa valtiolle kymmenesosan tuloistaan ja rikas samoin kymenesosan, niin on tosin rikkaan kymmenesosa paljon suurempi kuin köyhän, mutta siitä huolimatta antaa köyhä suuremman uhrin maksaessaan kymmenesosansa kuin rikas.
  Tasavero suosii hyvätuloisia. Arvonlisävero on tasavero ja kirpaisee köyhää enemmän kuin rikasta. Kun Suomi 1920-luvun alussa siirtyi progressiiviseen veroon, riemuitsi myös oikeisto maan siirtyneen sivistysvaltojen joukkoon.

 11. 11

  Pääomatulot myös verolle sanoo

  Pääomatulot ovat periaattteessa tasavero, mutta sillä mausteella, että pörssin ulkopuolisista yhtiöistä omistajat saavat nostaa 90.000 euroa verotta. Ja tätä tuhannet ja tuhannet yrittäjät käyttävät estottomasti hyväkseen. Eivät nosta palkkaa, jottei tarvitse maksaa tuloveroja, mutta nostavat sitten suurimmalta osaltaan verovapaita osinkoja. Sekin olisi suurituloisen vaatimaa tasa-arvoisuutta, että jokainen nostettu euro olisi edes jonkinlaisen verotuksen piirissä, taikka vastavuoroisesti palkansaajia ja muita kuin osinkoja saavia pääomatuloverotettuja alettaisiin verottaa vasta 90.000 euroa ylittävistä tuloista. Ei taitaisi Suomi sitä kestää, ja siksipä tasa-arvo on toteutettava siten että kaikki tulot saatetaan samanlaisen verokohtelun piiriin. Progressio on oikeudenmukaisuutta, kunhan katto on alle 60%.

 12. 12

  Nimetön sanoo

  ”käyttävät estottomasti hyväkseen”. Kuinka moni suomalainen ”käyttää estottomasti hyväkseen” vaikkapa ay-jäsenmaksun verovähennysoikeutta? Onhan se laillista mutta vähintäinkin kyseenalaista. Tervetuloa vain kokeilemaan yrittäjyyttä jos rohkeutta riittää. On olemassa pieni mahdollisuus päästä nauttimaan muutamien vuosien päästä ”verottomista” osingoista ja muista herkuista.