Salamyhkäistä touhua

Hallitusneuvottelut käydään suljettujen ovien takana eikä niiden edistymisestä kerrota kansalle. Periaatteena on jo Vanhasen ajoilta tuttu tyyli, jonka mukaan keskeneräisistä asioista ei puhuta ja mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu. Sen jälkeen uusi pääministeri Katainen ilmestyy julkisuuteen sanomaan, että tietenkin kaikki ymmärtävät, että tässä vaikeassa tilanteessa on tehtävä juuri niin kuin nyt on aikomus tehdä. Ei ole vaihtoehtoja.

Jotain neuvotteluista kuitenkin vuotaa. Jo monta päivää on keskusteltu kovasti siitä, mikä on valtion taloudellinen tilanne. Kestävyysvajeen määrä on poliittinen kysymys. Tämä tuntuu oudolta näin tavallisesta kansalaisesta, joka näkee oman taloudellisen tilansa katsomalla lompakkoonsa ja tutkimalla pankkitilinsä saldon. Valtion rahatilanteen selvittämistä varten tarvitaan päiväkausien keskustelu siitä, ollaanko kusessa napaa, kainaloita vai korvia myöten.

Työllisyys on noussut neuvotteluissa keskeiseen asemaan. Tihkuneiden tietojen mukaan erityisesti Sdp pääsee taas mielipuuhaansa eli aktivoimaan ja kouluttamaan työttömiä turhanpäiväisillä kursseilla. Kaikista työttömistä joka kolmas ja pitkäaikaistyöttömistä joka toinen halutaan koulutukseen. Tästä varmasti riemuitaan näennäiskoulutusta järjestävissä firmoissa, joiden toiminta pääsikin jo vähän hiipumaan. Kohta tilastot kaunistuvat, kun työttömät istuvat aktivointi-, työnhaku- ja urapolun lakaisukursseilla kuuntelemassa, kuinka työhaastatteluun mentäesssä on kammattava tukka ja pukeuduttava siististi.

Kaiken huipuksi työttömien aktivointi aiotaan siirtää kuntien vastuulle, tosin valtion rahoilla. Tästä seuraa entistä typerämpiä kursseja, koska kunnilla ei ole aiempaa kokemusta konsulttifirmojen tuottamista työttömien laulu- ja leikkikursseista. Lisäksi tulemme näkemään kuntien järjestämiä ilmaistöitä koulutuksen, kuntoutuksen ja muun aktivoinnin nimissä.

Suomen liittyminen Natoon tuotiin neuvotteluihin ihan vain vasemmiston tyrmättäväksi, jotta voidaan kehuskella torjuntavoitolla. Sadan euron mahdollinen lisääminen perusturvaan aiheuttaa sietämätöntä kehuskelua vuosikausiksi. Silloin on helppo sivuuttaa se, että sama satanen poistuu toimeentulotuesta. Lisäksi perusturvan kohentaminen voidaan unohtaa ainakin neljäksi vuodeksi, koska asia on hoidettu jo hallitusneuvotteluissa.

Ei siis mikään ihme, että hallitusneuvottelut käydään uutispimennossa. Jos jokin asia asia on valmisteltava salassa, niin ei se päivänvaloa kestäkään.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  joo toi demareiden leikkikoulu vaatimus on hienoa. satanen lisää perusturvaan ois kansa mahtava lisä jos haitta ja alv verojen nosto vie kaksi sataa ja inflaatio kolme. Onneksi köyhillä ei edes ole noita vietäviä rahoja.

  Mä olin nuorena anarkisti, uskoin ihmisen omaan järkeen. 2001 katosi usko ihmisen järkeen ja kuvittelin edes stalinismin korjaavan tilanteen. Nyt alan uskoa ydinaseisiin. Se on ainut ekologinen ratkaisu. Panasivat joka tukikohdassa nappia. (Siis Kaurismäen bloki teki vaikutuksen. http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Kulttuuri/1194679626344/artikkeli/puheenaihe+aki+kaurismaen+mielesta+suomella+ei+ole+selkarankaa.html )

 2. 3

  Jarmo Vilponen sanoo

  Saku se osaa kiteyttää sellaista asiaa joka tässä taitaa tarttua meihin kai yhteen jos toiseen ’jo turhautuneeseen sieluun’? Oikeusministerio taannoin tekaisi kokoon sellaisen ’passiivisuustyöryhmän’, jonka nimestä ois voinut jo lähtökohtaisesti päätellä toiminnan aktivoivan jotain, mutta hyvin passiivisena vaan oon sieltäkin yrittänyt odotella tuloksia ja tää odottelu on ihan saman tapaista tyhjää odottelua, siis onko tarkoitus odottaa jotain mikä ei ole mahdollista vai odotetaankohan tässä passiivisena jotin mikä on reaaliaikaan ja paikkaan sitten tullessaan sidoksissa?

 3. 4

  kirsti era sanoo

  Taas kerran täyttä asiaa, mm. Nato-temppu läpivalaistu tasan oikein. Vassia ja vihreitä viedään kuin litran mittaa. Tosi surullista, kun just meinas ruveta kehittymään yhteistyötä ja kansalaistoimintaa. No, kokkarit ja Heinäluoman porukka hoksas sen ja siksi tämä. Soini niittää sadon.

 4. 5

  Helena Hakala sanoo

  Justiinsa näin ne menee nykyään nämä hallitusnevottelut. Vasemmiston Jussi Saramon blogikirjoitus oli ihan älytön, luepa huvikses (hävettää kun äänestin sitä kun en ketään muutakaan oikein löytänyt mun piiristä..) jos vasemmistossakin ollaan edelleenkin näin tyhmiä niin…huhhuh…ja vasurien esiintyminen tiistain Portugalitukipakettikeskustelussa muutenkin: haukuttiin persuja petturuudesta ( luullen näiden olevan heidän vihollisiaan ;)) kun itse limaillaan hallitusneuvotteluissa ”ei tukipaketille” äänestettyään, pitäis keskittyä kehittämään omaa tukirankaansa. Uskomatonta, ettei nähdä suurta kuvaa ja todellista ”vihollista”!