Moraalinvartijat

Juuassa on tapahtunut kauhea rikos, jota torjumaan kunnanvaltuutetut ryntäävät kohta joukolla. Viimeisenä koulupäivänä pieni joukko peruskoulun päästötodistuksen saaneita nuoria poltti koulun pihalla tupakkaa. Tämä röyhkeä laittomuus tapahtui vieläpä valvovien opettajien silmien alla.

Pari päivää sen jälkeen valtuuston puheenjohtaja tuomitsi Karjalaisen yleisönosastossa tapahtuman siteeraten tarkasti tupakkalakia. Viime valtuuston kokouksessa hän teki valtuustoaloitteen Juuan kunnan julistautumisesta savuttomaksi. Viimeisten uutisten mukaan päättäjäispäivän tupakointi on annettu poliisin tutkittavaksi.

Lakiahan siinä rikottiin, joten siinä mielessä asia on selvä. Ihmettelen kuitenkin valtavaa innostusta, jolla lainsäädäntöön tässä asiassa paneudutaan. Laillisuus ei pahemmin ole huolestuttanut valtuustoa, hallitusta eikä lautakuntia niiden omassa päätöksenteossa. Siitä kertoo tarkastuslautakunnan lausunto, jossa viime vuosi nimetään valitusten vuodeksi. Jos luottamushenkilöt paneutuisivat samalla tarmolla kuntalain sisältöön, niin valituksia saattaisi tulla vähemmän.

Melko varmasti kunta tullaan julistamaan myös savuttomaksi. Mikäpä siinä, työnantajana kunnalla on oikeus kieltää työntekijöidensä tupakointi kunnan tiloissa ja piha-alueilla. Sen sijaan kunnan yleiseen toimivaltaan ei kuulu toimiminen lainsäätäjänä tai lainvalvojana. Kunnanvaltuusto ei myöskään ole moraalittomuuden ja tapainturmeluksen paheksuja. Yksittäiset luottamushenkilöt sitä voivat vapaasti omana itsenään olla, mutta eivät luottamushenkilöorganisaationa.

Valtuutetut eivät vastoin ilmeistä luuloaan ole kaikkien kuntalaisten esimiehiä, jotka voivat tulla nyppimään tupakat pois kenen tahansa suusta missä tahansa.  Edes työntekijöiden tupakointia ei voida kieltää silloin, kun se tapahtuu taukojen aikana muualla kuin työpaikalla.

Kun työntekijöiden tupakointi kielletään, seuraa mielenkiintoisia episodeja. Kannattaa varmaan miettiä etukäteen, mitä kieltoa uhmanneille tehdään. Annetaanko heille suullinen huomautus, kirjallinen varoitus vai kerralla potkut? Ja mitähän mieltä tuomioistuimet tulevat olemaan näistä rangaistuksista?

Kun lainkuuliaisuus nyt on niin kovasti valttia, niin annan vihjeen toisesta samana päivänä tapahtuneesta rikoksesta. Ilmeisesti ainakin osittain samat nuoret kokoontuivat illalla uimarannalle viettämään päättäjäisiä. Vaikka asun kilometrin päässä, niin vielä aamuyöllä kuului melkoista mölinää ja kirkumista. Se sai minut epäilemään, että siellä saatettiin rikkoa alkoholilainsäädäntöä. Rientoihin osallistuneista kaikki eivät varmaan olleet täysi-ikäisiä, joten voisitte saman tien tutkia tämänkin asian.

Jos koulu ei saa tupakointia kuriin, niin kutsukoot poliisin. Jos valtuutettujen tärkein huoli on tupakointi, niin valtuustosali on siihen väärä paikka. Vai olisiko niin, että tähän asiaan on helppo ottaa jyrkästi kantaa? Eipähän tarvitse ainakaan hirveästi perehtyä asiaan, kun se mielipide on jo valmiina.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Smoke and mirrors kuten maailmalla sanotaan.
  Tai ebolakani’a lainatakseni ”harhaanjohtajat”…

 2. 2

  Nortti sanoo

  Niin justiinsa.Aina on helpompi tuomita toisia kuin ymmärtää omia tekemisiään. Tätähän se juukalainen päätöksenteko on. Ollaan muka aina oikeassa vaikka ollaan mitä suuremmassa määrin väärässä. Mutta luonto ei anna periksi myöntää omaa avuttomuuttaan, ja kuvitellaan että kun suurella joukolla mölähdellään, kukaan ei uskalla kyseenalaistaa, mistä on oikein kyse. Tupakkia palaa, ja hallinto-oikeus sitten kertoo, missä meni pieleen. Ennen Venäjälle mennessä sanottiin pieni maa suuret kiireet, suuri maa pienet kiireet. Juukassa pienet asiat jotenkuten ymmärretään ja isoista ei ole niin väliä. Jokainen tekee ns kaikkensa.

 3. 3

  niko tiini sanoo

  kuvastaa osuvasti sitä taitotasoa mihin tämänkin masinoinut ilmeisestikin oikeasti pystyy. voiskohan sanoa,jotta: taivas varjele mitä sieltä oikein tulee!!! katsokaa mitä nuo pojat oikein tekivät,ottivat topan taskustaan ja sytyttivät sen omin käsin sytkärillä, eikä voi opet muuta sanoa kuin että: on se oikeata tupakkaa… on se!!

  taitas olla vaikuttavampiakin asioita joihin rva kvalt pj:lla olis aihetta tarttua, mutta löytyykö kykyä!

  Taivas teitä varjelkoon jatkossa !?

 4. 4

  Maija Salojärvi sanoo

  Syyllistäminenhän se keinoista paras ja kun vaippaiästä aloitetaan niin taatusti tehoo mut bumerangina tulee takaisin,,missä muodossa jää nähtäväksi mut ei ainakaan mitään positiivista ole odotettavissa.

 5. 5

  turha koputtaa sanoo

  jos ei oo kaikki kotona,meinaan mokomastakin revittelyperinteestä rikosilmoituksen tehneillä,ketä liekkin,turhan tiukalla pipot.Tuo perinne on ollut meillä päin jo vuosikymmeniä,ja sen verran pitää pojille suoda hekumaa kun pääsevät aikuisemmiksi eli pois oppivelvollisuuden piiristä,loppu opiskeluhan onkin jo vapaaehtoista joskin yleinen tapa ja muutoinkin suotavaa.
  se vielä puuttuis kun arviois pössyttelyn johtuvan mm-jääkiekkohuumasta loistavine esikuvineen! Hyvä on huomata että nuo pojat eivät ole eka kertaa tupakan filtterin takana imemässä. Moraalinvartijamummeleita näyttää riittävän joka lähtöön! Lienee omat asiat loistavasti kun joutaa lasten tekemisiin panostamaan?

 6. 6

  keijjo sanoo

  Onko valtuutetut varmasti välttäneet tyhjäkäyttämästä autoaan talvella?