Ihmiskierrätyskeskus

Eilen A-studio esitteli Paltamon työvoimatalon ns. Paltamon mallia työttömien työllistämiseksi. Kyseessä näyttää olevan varsinainen ihmisten kierrätyskeskus, josta yritykset saavat käydä poimimassa ilmaista työvoimaa ja palauttaa takaisin tarpeen loputtua.

Työttömät otetaan työvoimataloon nimellisesti töihin. Heidän jo muutenkin saamansa etuudet, kuten päiväraha tai työmarkkinatuki sekä mahdollinen toimeentulotuki tulkitaan palkaksi tehtävästä työstä. Siihen lisätään kannustuslisää satasen verran kuukaudessa. Tällä rahalla työtön työskentelee työvoimatalossa tai hänet lähetetään johonkin yritykseen tekemään ilmaista työtä.

Nyt on näköjään viimeinkin toteutettu se monien haaveilema työttömien pakkotyö, jossa pakotetaan tekemään ilmaista työtä tukien vastineeksi. Tästä riemuitsevat varmasti kaikki ne, jotka ovat vuosikausia vaahdonneet laiskureiden ruokkimisesta kotisohville. Lakisääteisiin tukiin lisätään kannustuslisää satanen ja siinäpä on sitten palkka. Oikeasti sitä palkkaa on vain se kannustuslisä.

Törkeyden huippu on työntekijöiden ohjaaminen yrityksiin ilmaistyövoimaksi. Haastateltu nuorukainen sanoi asian kohdalleen: Avoimia työpaikkoja ei koko paikkakunnalle tule, koska yritykset saavat hakea ilmaisia työntekijöitä tarpeen mukaan.

Kaikkein tyytyväisin näytti olevan kunnanjohtaja, jonka mukaan tämä on kannustavaa yrittäjyyttä. Hänellä on syytäkin olla tyytyväinen, koska tällä tempputyöllistämisellä kunta välttyy maksamasta omaa osuuttaan pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta. Melkoisen tyytyväisiä olivat ymmärrettävästi myös yrittäjät, koska he saavat ilmaisia työntekijöitä. Kumma kyllä pahemmin eivät valittaneet edes nämä ”työntekijät”. Heidät oli varmaankin valikoitu haastatteluun ja vielä sopivasti peloteltu potkuilla ja karenssilla.

Nyt joku sanoo taas, että parempihan se on ihmisen tehdä jotain kuin syrjäytyä kotisohvalla. Niin varmaan onkin ja se kävi ilmi myös haastatteluista. Asia nyt kuitenkin on niin, että jos tehdään työtä, niin siitä on maksettava palkkaa. Jos palkkaa ei makseta, on kyse orjatyöstä. Lakisääteisten tukien lisäksi maksettu kannustuslisä eli se ainoa varsinainen palkka ei ole mitään palkkaa, vaan ihmisten pilkkaamista.

Toivon totisesti, että myös työtahti ja työn tulokset ovat suoraan verrannollisia palkkaan. Satasen kuukausipalkalla ei kannata odottaa saavansa ahkeria ja motivoituneita puurtajia.

Kommentit
 1. 1

  Nimetön sanoo

  Oonko mäki tehny orjatyötä, kun mun työstäni käteen jäävä palkkani oli pienempi, ku sillä mun sohvalla lepäilevällä kumppanillani avustukset?

 2. 2

  sakutimonen sanoo

  Et välttämättä orjatyötä, mutta olet saattanut joutua rikoksen uhriksi. Sen nimi on kiskonnan tapainen työsyrjintä.

 3. 3

  Pera sanoo

  Minun käsitääkseni Paltamon työvoimatalossa kaikki olevat ja tukia nauttivat saavat myös eläkekertymän ja työterveyshuollon vaikka eivät oikeata työtä tekisikään. Kunhan vaan työtalolla käyvät työövuorokaudessa 4 tuntia vetelehtimässä. Eli kunta on kupannut rahaa työttömyytensä hoitoon varsin ovelalla tavalla.

 4. 4

  työmies sanoo

  Onhan se niin väärin, että toimeentulonsa eteen joutuu tekemään töitä.

 5. 5

  sakutimonen sanoo

  ”Työmiehen” kaltaiset sosiaalietuuksien ja palkan välistä eroa ymmärtämättömät pöhköt ovat ehdottomia suosikkejani. Miksi se on niin vaikeaa ymmärtää, että työstä pitää maksaa oikeaa palkka? Sosiaalietuutta vastaan tehtävä työ ei ole palkkatyötä vaan orjatyötä.

 6. 6

  petri sanoo

  Hei työmies, jos tekee ylipäätänsä rehelistä työtä kannattaa tehdä niitä itsellensä (yrittäjä) eikä asua suomessa ja maksaa korkeaa veroa. Mielummin asua vaikka etelämpänä ja maksa pienempää veroa tai ei veroa ollenkaan, eikö niin ? Täällä jo pelkästään laki on tehty niin vaikeaksi että täällä ei kannata muuta tehdä kuin vetää kaikki tuet irti mitä saa ja/tai pimeä työ…eli olet kuitenkin oikeassa ”työ kannattaa toimeentulonsa eteen”