Se pieni ero

Onhan se niin väärin, että toimeentulonsa eteen joutuu tekemään töitä. Tällaisen kommentin sain nimimerkiltä ”Työläinen” parin päivän takaista Paltamon työvoimataloa koskevaan juttuuni. Siellähän työttömän saamat sosiaalietuudet lasketaan yhteen, nimetään palkaksi ja pistetään ihminen tekemään työtä joko työvoimatalolle tai lahjoitetaan hänet jollekin yritykselle.

Saan näitä kommentteja aina, kun kirjoitan ilmaistyöstä. Luultavasti niitä tulee tähänkin juttuun. Mistä ihmeestä riittää näitä työelämän peruskäsitteitä ymmärtämättömiä? Maailman paras peruskouluko siihen on syyllinen vai joko älyllisesti ala-arvoinen viihde on tehnyt suomalaisille lobotomian? En jaksa selittää jokaiselle erikseen, joten vasarretaan nyt vielä kerran päähän se palkkatyön ja ilmaistyön välinen pieni ero.

Palkkatyö on sellaista työtä, josta maksetaan alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja josta kertyy eläkettä. Jos tällaista työtä ei kerta kaikkiaan löydy, niin ihminen pidetään hengissä erilaisilla sosiaalietuuksilla parempia aikoja odoteltaessa. Sosiaalietuuksia vastaan ei tehdä työtä, koska silloin ei enää ole kysymyksessä etuus, vaan työ.

Tätä eroa on vuosikausia hämärretty ihan tahallaan. Työttömiä velvoitetaan osallistumaan koulutukseen, työharjoitteluun ja työelämävalmennukseen etuuksia vastaan. Koulutusta pidän ihan järkevänä silloin, kun se oikeasti tähtää työpaikan löytymiseen ja se on ihan sitä varten suunniteltu. Suurin osa työvoimakoulutuksesta on täyttä humpuukia ja tilastojen kaunistamista. Työharjoittelu ja työelämävalmennus ovat ilmaistyötä ja hyväksikäyttöä. Niissä tehdään oikeaa työtä ilman palkkaa.

Nyt joku neropatti sanoo taas kerran, että kyllä tästä maasta tekemätöntä työtä löytyy, ei laiskoja kotisohvalle elätetä. Ihan varmasti löytyy tekemätöntä työtä, mutta ei löydy palkanmaksajaa. Jos tekemättömät työt teetetään lisääntyvästi ilmaistyövoimalla, ei niitä palkanmaksajia löydy kohta ollenkaan. Kukapa hullu palkkaa maksamaan rupeaisi, kun näissä työvoimataloissa voi pistäytyä orjamarkkinoilla?

Nyt jään odottelemaan kommentteja, joissa toistuvat ainakin sanat laiskuus, kotisohva, kaljoittelu, makaaminen ja tekemätön työ. Ne kertovat siitä, että lukea osataan, mutta luetun ymmärtäminen on jo vaikeampi juttu.

Kommentit
 1. 1

  Nimetön sanoo

  Edelleenkin olen sitä mieltä, että kutsuttiinpa sitä etuutta palkaksi, työttömyyspaivärahaksi, toimeentulotueksi tai miksi tahansa, EI ole OIKEIN, että mitään yhteisen hyvän eteen tekemättä elää leveämmin, kuin jos tekee vastuullista työtä parinkymmenen vuoden rautaisella kokemuksella kolmessa vuorossa ja lomat, samoin kuin ne ansaitut vapaat silloin saaden kun se työnantajalle sattuu sopimaan. Ja luonnollisesti se kaikki muu elämä noihin työelämän vaatimuksiin sopeuttaen..

 2. 2

  Esa sanoo

  En nyt sanois, että sosiaali”etuuksilla” elää mitenkään leveämmin kuin työtä tekemällä. Ensinnäkin etuuksista lähtee aina vähintään se 20% veroa, toisekseen, se ei kerrytä eläkettä saati lomarahoja.

  Itse olin tuossa pari vuotta töissä paikassa, jossa ylityöt olivat sallittuja ja työtä oli paljon. Kuitenkin konkurssi tuli ja ansiosidonnaiselle jouduttiin, jolloin tulot tippuivat YLI puolella. Tai tuloista tuli pikemminkin niitä ”etuuksia”.

  ”jos tekee vastuullista työtä parinkymmenen vuoden rautaisella kokemuksella kolmessa vuorossa ja lomat, samoin kuin ne ansaitut vapaat silloin saaden kun se työnantajalle sattuu sopimaan” eikä oikein elä, niin silloin pitää katsoa peiliin ja alkaa suhteuttamaan elämän menot siihen tulotasoon. Sama oli itsellänikin kun yli 2500e nettokuukausituloista tiputtiin 1000e:lle netto. Eipä ollut asiaa elää takki auki..

 3. 3

  Nimetön sanoo

  Niin katsoinkin ja suhteutin.
  Elän leveämmin opiskellen ja omiani puuhaillen kuin lasten sairaanhoitajana todellakin 20 vuoden kokemuksella, joista n. 15 vuotta eripituisia pätkiä ( syösuhteet n. 8 tunnista 3kk:een) asunto- ja opintovelkaisena totaaliyksinhuoltajana. Käteen jäävä tuloni on nyt n. 200e vähemmän, mutta työmatkoihin kuluu myös saman verran vähemmän kuukaudessa. Suurin osa minunkaan työstä ei siis ole kerryttänyt sen enempää lomia kuin eläkettäkään. En siis todellakaan VALITA ettenkö olisi n.1500 e:n nettoansioilla saanut velkojani ja lastani hoidettua ja kasvatettua. Hyvin niukasti ja lisäsärvintä kasvimaasta ja metsistä kiskoen. Mutta itsekunnioitukseni säilyttäen ja suoralla selällä. MUTTA, koska kenestäkään muusta kuin itsestäni, minun ei enää lapseni aikuistuttua tarvitse vastata, tein minäkin oman valintani peiliin katsottuani.

  Tehköön siis minunkin puolestani sellaiset hommat tästä lähtien joku muu ; )
  Muu, ei harmita kuin se, että tutuksi käyneiden potilaiden ja heidän perheidensä mielestä on niin harmi, etten minä ole enää heitä hoitamassa kun apua tarvitsevat ; )

 4. 4

  kirsti era sanoo

  Olen tasan samaa mieltä kuin Saku. Surettaa, kun nykyiset nuoret eivät saa kokea samaa kuin minä 35-45 v sitten: että pääsee kesä- ym töihin joissa maksetaan palkkaa. Ei siis mitään sippipennejä ym nöyryytystä vaan palkkaa, vaikka huonoakin. Silloin ollaan samalla viivalla työkaverien kanssa ja se on töissä ollessa olennaista.
  Myöhemmässä työelämässä valtiolla jouduin näkemään työllistettyjen vaihtumista. Alkuun heihin yritti tutustua ja rupatella, mutta kun aina kesä- ja joululoman jälkeen tilalla oli uusi kasvo, ei enää jaksanut. Varmaan kivaa työllistettävien kannalta olla näkymätön lapsi.
  Työllisyyskurssit sitten… Satun tuntemaan pari-kolme siellä opettavaa/-nutta enkä juuri hurraisi heidän asiantuntemustaan opetettavan aineksen suhteen. Etumatkaa lienee parhaimmillaan yhden oppitunnin verran.
  Niiden ulkoistamisen=yksityistämisen jälkeen taso lienee edelleen laskenut tai ainakin kirjavampi. Palkkaus siellä on kehno, joten ammattitaitoisia eivät saisi vaikka haluaisivatkin. Satun tietämään kun itseäni yllytettiin suomenopettajaksi ulkomaalaisille. No, olenhan toki suomalainen ja ylioppilaskirjoituksissa sain äidinkielestä hyvä arvosanan, mutta siihenpä valmiudet sitten jäävätkin. Kelvannut ilm. olisin. Ja palkka: ei OAJ:n vaan sosiaalipuolen sopimus eli lähes puolta pienempi.
  Ja sitten vielä Tuntemattomalle sanoisin, että ansiosidonnaisella tulot tosiaan voivat olla palkkaa paremmat, muttei peruspäivärahalla. Yksiin ne toki yksinhuoltajalla menevät, jos otetaan asuntotuki huomioon, tämän tiedän läheisen yksinhuoltajaäidin kohdalta. Tosin hänkin sai ansiosidonnaista.

 5. 5

  orso polaris sanoo

  Pätkätyössä niin sairaanhoitajan kuin muidenkin tulotaso jää vaatimattomaksi. Terveydenhoidon palkat maksetaan verovaroista kuten sosiaaliturvakin. Tässä kohtaa on vahingossa mitoitettu palkkatyön tuntimäärä sosiaaliturvan mittaan. Tuntuisiko oikeudenmukaiselta, jos pätkätyön sijaan pitäisi tehdä täysi työkuukausi saadakseen saman sosiaaliturvan verran etuuksia? Sitähän ollaan vaatimassa, kun edellytetään työn tekemistä sosiaaliturvavastikkeen eteen.

  Sosiaalietuuksien pitää kattaa asuminen ja riittävä eläminen. Jos hintataso olisi järkeenkäypä, ero palkkatyöhön pysyisi suurempana, mutta yrittäjyys, omistaminen ja voitontavoittelu ovat valtiovallan erityisessa suojeluksessa (työvoiman sijaan), ja kuluttajajärjestöreppanat eivät ole tehtävänsä tasalla lainkaan. ..

 6. 6

  sanoo

  Siis kirjoittajalle tuntematon sanoit ”En siis todellakaan VALITA …” älä siis valita! Turha urputtaa. Jos nyt olis sulla sellaista ammattisilmää että kirjoittaisit omalla nimellä tai sitten vastaavasti poistut näinkin hyvältä asiafoorumilta roskaamasta, mene vaikka kahvilaan tai terassille puhumaan siitä miten olet hyva (ilman äänpisteitä). Kiitos. Ja lukijoille suosittelen ottaa tavaksi että kaikki postaukset selkeästi vaan ignore (sivuuttaa) jos ei ole edes nimimerkkiä. Sitten täytyy nostaa hattua Sakulle joka tämän kirjoitti! Hyvin selkeasti sanottu suoralla rehdillä puheella ja ymmärrettävästi mikä on todellinen tilanne näissä työmarkkinoissa. Itse olen näitä pyörityksiä nähnyt (vopi tarkistella mun taustoja) ja kyllä duunari ei yksinkertaisesti käsitä mistä on kyse, se vaan menee yli hilseen koska ei ole exp.kompetenssiakaan ymmärtää. ITSE pitää leipäjonot sateessa kokea, hattu kourassa rukoilla diakonilta apua kun on sus.tuki kääntänyt selkänsä kenties perheväkivallan/viranomais merkintöjen takia, jotka eivät ole välttämättä millään tavalla ollet henkilön omaa syytä. Itse myös fyysistä työtä tehneenä ja erittäin laajan ammattiskaalan läpikäyneenä voin kertoa että kyllä siinä sellainen egoistinen hurmos tulee kun tosisaan paiskii töitä niin väkisin meinaa nousta toi tunne että ”tekispä muutkin kun kato mä tässä oon kuiteski paiskinu näin ja näin paljo”. Kyseessä ei ole kuitenkaan muu kuin ihmisen oma EGO jolla yrittää päteä ja kätkeä päteminen duunarin naamioon. Kyllä tälle itku tulis kun joutuis elämä oikeasti koeatukselle, no anyway ERITTÄIN mahtavasti kirjoitettu KIITOS!

 7. 7

  Esa sanoo

  Tosiaankin. Sosiaalietuudet pitäisi pitää hyvin erillään palkkatulosta ja -työstä. Jos niitä aletaan sotkemaan keskenään ja etuuksien eteen joutuu tekemään palkkatyötä yrityksessä, ollaan tosiaan orjatyön kaltaisessa tilanteessa. Vähintään kyseessä on kiristys ja pyrkimys polkea työn hintaa eli henkilöstökuluja alas.

  On se yks perkele tämäkin homma…

 8. 8

  Varis sanoo

  Sanotaan, että sosiaaliturva on noussut palkkojen tasolle (ainakin pienimpien) mutta ei koskaan sanota että palkat ovat laskeneet sosiaaliturvan tasolle. Ehkä edes kohtuullinen hajurako välillä sais ihmiset, jotka roikkuu siinä rajalla päättämään työn puolesta, koska oikeaa palkallista työtä jolla jopa elää useimmat kuitenkin haluavat. Miks ei koskaan kilpailuteta esim Fortumin yms yhtiöiden pääjohtajanpalkkoja siten, että kuka halvimmalla tekee SAMAN tuloksen kuin nyt. Taatusti löytyy lahjakkuusreserviä jo tällä hetkellä paljon pienemmistä palkkaluokista, jotka eivät vaan hoksaa ilmoittautua kisaan kun ns. kykyjenetsijät kalastaa Suomessakin aina samoista lammikoista entisiä opiskelu-työ- ym.kavereitaan.

 9. 9

  sanoo

  Tietty jos kaikki pistettäs sossun kirjole ja sit velevotettas tekee työtä ni loppus narina niistä johtajie liia suurista palkaosta ku Ollilan Jorma tekis peruspäivärahala (420€ kk) työsä. Ton vois laajentaa kaikkii yl 5000 kk tienaavii, merkittävä kilipailuetu.

  Tietty aina joku ruikuttaa et sossussa rikastuu nopeemmi ku töis. Sossu on tarkotettu just sellasile jotka ei kykene tekee töitä ja siis tienaamaan. Ne pitäs pakko ohjata työmarkkinoihe ulukopuolelle nin eivät sotkis duunii.