Veneen keikuttajia

Kunnalla on oikeus tehdä tyhmiäkin päätöksiä, kunhan ne eivät ole laittomia. Näin sanoi vuonna 1983 Maaningan silloinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kunnallisneuvos Matti A. Mykkänen, kun valtuusto oli enemmistöllä päättämässä hänen vastustamaansa liikuntatalohanketta. Ajattelin silloin nuorena taloussihteerinä, että tuossapa taisi tulla muistamisen arvoinen viisaus.

Juuan kunta päätti viime vuoden toukokuussa ostaa eräältä yritykseltä kolme tilaa rakennuksineen tarkoituksenaan tehdä alueelle oma varikko juuri aiemmin myydyn tilalle. Päätöksestä valitti entinen kunnanjohtaja laillisuusperustein. Hänen näkemyksensä mukaan kauppahinta oli poikkeuksellisen korkea verrattuna tilojen rakennettavuuteen ja rakennusten kuntoon. Hän piti mahdollisena, että kunta on suosinut myyvää yritystä taloudellisesti vastoin EU:n säännöksiä.

Hallinto-oikeus oli samaa mieltä ja päätös kumottiin. Vetoaminen EU-säännöksiin oli ainakin minulle yllätys ja niin se epäilemättä oli päättäjillekin. Asian valmistelijoille sen ei pitäisi olla yllätys, koska heidän olisi pitänyt valmistelussaan ottaa huomioon tämäkin mahdollisuus.

Entistä kunnanjohtajaa pidetään hankalana miehenä. Myös muutamaa laillisuuden perään kyselevää luottamushenkilöä pidetään yhteisen veneen keikuttajina. Ajatus kulkee jotenkin niin, että kun kerran yhteisellä asialla ollaan ja hyviä päätöksiä tehdään, niin ei sen laillisuuden perään tarvitsisi niin hirveästi huudella.

Minun mielestäni pitää huudella. Tarkoitus ei pyhitä keinoja, vaan kaikessa kunnan toiminnassa on ehdottomasti noudatettava lakia. Jos lipsutaan vähässä, niin kohta lipsutaan paljossakin. Jos valmistelijat eivät tunne lainsäädäntöä, on heidän otettava siitä selvää. Jos he eivät sitä osaa tehdä, on heidän kysyttävä neuvoa vaikka Kuntaliiton lakimiehiltä. Onneksi nykyinen valtuuston puheenjohtaja on samaa mieltä, joten parannusta saattaa olla odotettavissa. Vauhdittajina lienevät useat valituksiin kaatuneet päätökset ja tarkastuslautakunnan antamat moitteet.

Jonkinlaisena kiusallisena pörriäisenä minuakin näiden juttujeni takia pidetään. On jopa sanottu ihan suoraan, että mielipiteistäni saattaa minulle joskus olla vielä haittaa. Voihan asia niinkin olla, mutta noudatan jatkossakin tuota nuorena oppimaani viisautta. Tyhmien päätösten tekemiseen on täysi vapaus, mutta huomaamistani lainrikkomuksista kirjoitan varmasti.

Kommentit
 1. 1

  Moraalinvartija sanoo

  Niin. Onhan se aika erikoista, kun valtuusto ei osaa edes pöydällepanosta äänestää, eikä ikänsä elinkeinoasiamiehenä toimineella henkilöllä ole hajuakaan Eun antamista elinkeinotoimintaa koskevista tukisäädöksistä. Hyvä hallinto lähtee aina lainsäädännön ja muiden säädösten täsmällisestä noudattamisesta. Aivan oikein Saku kirjoitit ja väänsit osaamattomille rautalankaa. Jos moraali olisi kohdallaan, virkamiehet ja päättäjät eivät suhtautuisi tekemisiinsä niin huolimattomasti, kuin on jatkuvasti tapahtunut. Kun omia virheitä ei ymmärretä, syylliseksi leimataankin valittajat. Moraalitonta sekin.

 2. 2

  tyhmyys taitaa olla pysyvää sanoo

  vaikkakin laillisuudet vähitellen opitaankin,kiitos kaltaistesi ja ent. k-johtajan kaltaisten laillisuuskouluttajien. Onkohan pitkä elinkeinoasiamiehisyys jälkensä tainnut jättää mikä näkyy kun yrityksiin päin ollaan kyllä niska kumarassa. Sattuu vain unohtumaan se totuus että samalla kun kumartaa nimenomaisille kahdelle yritykselle, tulee paljastaneeksi ahterinsa kunnan omalle tekniselle toiminnalle. Kuvaa läpinäkyvästi omien toimintojen ymmärtämättömyyttä tai niiden täydellistä aliarviointia. Toisaalta samapa tuo teidän on räpistellä risukoissanne koska alle neljän vuoden pääsette jo uuden kuntajohtajan alaisuuteen kun kunnat hallituksen keinoin pakosti yhteen liitellään. Sen verran paljon on kuntanne hakoteillä ollut mokaillessaan että toivottavasti Sakukaan ei tule kyyniseksi tuon paljouden keskellä ja jätä tarkkailevaa silmäänsä avaamatta.

 3. 3

  Mökkiläinen sanoo

  Veneenkeikuttajia, vai veronmaksajan todellisia ystäviä? Demokratiassa valta on kansalla, ei suppealla sisäpiiriklikillä.Valtuusto on erottamaton, sen työrukkanen kunnanhallitus ei.
  Mielivallan paras vastalääke on julkinen kontrolli. Sen Juukankin hallinto on oppinut tietämään, ja vaikka toistuvasti ovat töpeksineet, kunnantalolla kuullun mukaan osaavat jo valmistelussa pelätä mahdollisia valituksia. Ehkä se piiskaa huolellisempaan ja virheettömämpään päätöksentekoon, jos päättäjillä vähääkään on oppimisen taitoa. Kaikki se sataa veronmaksajan ja kuntalaisen laariin.Heidän asiallaanhan kunnan pitäisi olla.
  Mutta kuten Saku olet todennut, jos peruskurssitkin on käymättä, kummoisiin suorituksiin ei vielä pitkään aikaan ole eväitä. Sammakoita löytyy varmuudella tulevistakin kokouksista. Olehan tarkkana jatkossakin.

 4. 4

  Tervehys Pohojanmaalta sanoo

  Tyhymä saa olla muttei pölöjä.