Kaikki kukat kukkivat

Facebookin kautta silmiini osunut Suomen Sotilaallisen Isänmaallisen Puolueen sivu sai taas kerran miettimään, miten monella tavalla ihmiset yhteiskunnan voivat ymmärtää. Tämmöisestä ”puolueesta” en ole ennen kuullutkaan, ja tuskin on kuullut moni muukaan. Täältä löytyy heidän julistuksensa: suunnitelma-suomen-sotilaallistamiseksi

”Puolueen” takana olevat henkilöt ovat yllättävän ujoja ottaen huomioon heidän jalot, ylväät ja suorastaan jumalalliset päämääränsä. Koko sivustolla ei mainita yhdenkään toimijan nimeä. Tyylistä päätellen kaikki saattaa olla yhden ainoan henkilön julistusta. Ainakin hän on laittanut asiat tärkeysjärjestykseen, koska on nähnyt tarpeelliseksi käyttää kokonaisen sivun kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon yksityiskohtiin.

Perustelut julistuksen ehdottomalle totuudelle ovat malliesimerkki kehäpäätelmästä, jossa asia todistetaan oikeaksi sillä itsellään. Laitetaanpa se vielä näkyville:

Koska suomalaiset ovat kaikkia muita parempi kansa jokaisen isänmaallisen suomalaisen mielestä ja koska isänmaalliset suomalaiset ovat aina oikeassa koska he ovat isänmaallisia suomalaisia, ja koska suomalaisten paremmuus kaikkiin muihin kansoihin verrattuna on näin tullut vastaansanomattomasti todistetuksi.

Tämmöinen olisi muuten ihan kevyt kesäjuttu, mutta asia on melkoisen vakava. Tällaiset ihmiset monopolisoivat isänmaan ja katsovat yksinoikeudekseen tulkita, mikä on sen edun mukaista, vaikka heiltä puuttuvat siihen edellytykset. Vaatimuksensa he oikeuttavat suomalaisten jumaluuteen verrattavalla paremmuudella, joka todistetaan oikeaksi uhkaamalla vastaan väittäjiä väkivallalla.

Luin äskettäin Martti Issakaisen kirjan Happosen tapaus. Vuonna 1930 Heinäveden kunnallislautakunnan sosialidemokraattinen puheenjohtaja Onni Happonen vietiin väkivalloin keskellä kirkasta päivää valtuuston kokouksesta. Takaraivoon ammutun miehen ruumis löytyi kaksi vuotta myöhemmin parinkymmenen kilometrin päästä. Muiluttajina olivat muutaman tuntemattoman miehen lisäksi paikallisen suojeluskunnan johtajat nimismies mukaan lukien.

Pari vuotta myöhemmin tutkinnan ollessa kesken nimismies vaihtui. Uusi viranhaltija oli tunnettu suojeluskuntamies ja kommunistien pidätyksissa Helsingissä ansioitunut Valentin Soine. Hän ei liittynyt suojeluskuntaan, vaan tyytyi kannatusjäsenyyteen, koska halveksi esikunnan omaksumia menettelytapoja. Hänen mukaansa sinne oli pesiytynyt hurraa-isänmaallisia talonsa tärvänneitä nuoria isäntiä, jotka maksoivat kauppavelkansakin Maamme-laululla ja tappouhkauksilla.

Uusi nimismies saavutti pitäjän enemmistön luottamuksen, vaikka ahkerana pampunheiluttelijana ei siihen mitenkään pyrkinyt. Murhakin selvisi lopulta; siitä tuomittiin erään suojeluskuntapäällikön renki, joka myönsi syyllistyneensä hätävarjeluna tehtyyn tappoon kahdestaan erään vähämieliseksi todetun miehen kanssa. Muita ei kuulemma ollut paikalla, vaikka vainajan vieressä oli kymmenen paria rukkasia.

Voittekin miettiä ihan itse sitä, miksi yhdistelen jutussani tällaisia asioita.

Kommentit
 1. 2

  kirsti era sanoo

  Itse asiassa Heinävedellä ei käytetty joukkovoimaa vaan rahaa. Murhaajille maksettiin ja kun yksi meinasi kuolivuoteellaan ruveta keventämään tuntoaan, hänet käytiin murhaamassa oliko Iisalmen sairaalan vuoteeseen.

 2. 3

  sanoo

  Tuo nettisivusto vaikuttaa enemmänkin ironialta kuin vakavissaan kootulta kokonaisuudelta. Tämä on tietenkin ainainen ongelma Internetissä, kun minkään oikeellisuudesta ei voi olla täysin varma. Monet seikat kuitenkin pistävät epäilemään, että sivusto ei ole ihan vakavalla naamalla kirjoitettu. Miltä kuulostavat nämä kohdat periaateohjelmasta:

  ”Nyt olemme saaneet sen [periaateohjelman] valmiiksi ja tuomme sen saataville koko Suomen Isänmaalliselle Kansalle, joka isoaa ja janoaa Sotilaallisen Isänmaallisuuden voimistavaa ja virvoittavaa kenttäjuomaa.”

  ”Siveettömyysviihdettä edustavilla julkaisuilla ja tallenteilla on perinteisesti ollut epävirallinen, mutta tärkeä tehtävänsä sotalaitoksessa, joten puolueemme ei ole niitä kieltämässä. Niiden sisällön tulee kuitenkin tukea sotalaitoksen tavoitteita ja korostaa sotalaitoksen tärkeyttä myös vapaan ja nautinnollisen siitinelon takaajana.”

  ”Isänmaallisuutta teeskentelevät viholliset ja soluttautujat tyrkyttävät meille myrkkyä vitamiinina kaupitellen “suoraa kansanvaltaa”, joka on kommunistien ja anarkistien keksintöä ja jonka nämä valehtelevat rappionkylväjät ovat varastaneet kommunisteilta ja anarkisteilta. […] Edustuksellisen kansanvallan on sankarien veri pyhittänyt; makeilevien viettelijöiden saastainen koura älköön pyhään koskeko. Se, mitä tarvitaan, on edustuksellisen kansanvallan puhdistaminen sellaisista äänestäjistä, jotka eivät ole veritodistajien uhrin arvoisia – pettureista, “sivareista”, velvollisuuden kiertäjistä, valan rikkojista, siniristin päälle sontijoista.”

  Epäilystäni vahvistaa sekin, että artikkelin ensimmäinen kommentoija on ollut nimimerkki ”Kakka-Pekka”, sen jälkeen sanansa on sanonut Kekkonen, eivätkä muutkaan kommentit vaikuta kovin asiallisilta.

  Sivuston humoristisuudesta huolimatta olen kuitenkin pitkälti samaa mieltä siitä mitä entryssäsi toteat. Pakko myös nostaa hattua, että noinkin joutavanpäiväisen hölynpölyn innostamana sait aikaan mielenkiintoisen tekstin luettavaksi.

  Taidankin saman tien kiittää blogistasi, jota luen usein, mutta en yleensä viitsi kommentoida. Todella mukava lukea netissä vaihteeksi punnittuja ja rauhallisen tahtisia juttuja, ja etenkin Pohjois-Karjalan paikallispolitiikasta kertovat jutut ovat kiinnostavia näin Helsingistä käsin luettuna!