Lukutaitoa

Eilisen uutisen mukaan kymmenesosalla koulunsa käyneistä suomalaisista on niin heikko lukutaito, että heillä on vaikeuksia selvitä arkielämästä. Tällaisille henkilöille tuottaa erityisiä vaikeuksia erottaa varsinkin nettikirjoittelussa fakta ja fiktio toisistaan. Niinpä he saattaavat ottaa totena kaiken sellaisen lukemansa, jonka jotenkin pystyvät ymmärtämään.

Muutaman päivän ajan on perussuomalaisen James Hirvisaaren Uuden Suomen blogipalstalla julkaisema kirjoitus Oslon raiskaustilastoista levinnyt sosiaalisessa mediassa täytetä totena. Kirjoituksen viesti on, että viimeisen viiden vuoden ajan kaikki Oslossa tehdyt väkivaltaiset  pahoinpitelyraiskaukset ovat olleet ei-länsimaalaisten maahanmuuttajien tekemiä. Tästä faktasta on suomalainen lehdistö määrätietoisesti vaiennut.

Hirvisaari ei itse osaa lukea tilastoja tai siten hän on tarkoituksella poiminut niistä yhden yksityiskohdan korostettavakseen.

Norjan poliisi jakaa tilastoinnissaan raiskaukset viiteen eri kategoriaan. Näitä Hirvisaaren tarkoittamia väkivaltaisia hyökkäysraiskauksia tapahtui esimerkiksi vuonna 2010 kuusi kappaletta. Kaikki kuusi rikokseen syyllistynyttä olivat ei-länsimaalaisia maahanmuuttajia, joten tämä osa on täyttä totta. Kuusi kuudesta tekee tietenkin 100 %.

Samana vuonna raiskausrikoksia tapahtui kuitenkin yhteensä 146 kappaletta, joten tähän esille nostettuun kategoriaan kuului vain 3,9 % kaikista tapauksista.

Mikä oli sitten kaikkien rikoksentekijöiden jakauma näissä 146 tapauksessa maantieteellisen alkuperän perusteella?

Norjan kansalaisia oli 61,2 % tekijöistä ja Norjan tai muun Euroopan maan kansalaisia 73,7 %. Afrikasta lähtöisin olevia oli 10,5 %, Lähi-Idästä 9,2 %, Aasiasta 4,6 % ja Amerikasta 2,0 %. Kun siis puhutaan kaikista raiskausrikoksista, löytyy Suomen median ”määrätietoisen” vaikenemisen syy. Asiassa ei ole mitään kummallista uutisoitavaa.

Onneksi ainakin fb-kaverini Mikael Lönnroth osaa lukea myös tilastoja. Tämä lyhyt tekstini perustuu kokonaan hänen kirjoitukseensa, jonka voitte tilastolinkkeineen lukea täältä 900310239

Raiskaus on niin vakava rikos, että ei tilastoja tarkoituksenmukaisesti lukemalla pitäisi antaa siitä vääristynyttä kuvaa. Liian moni uskoo kaiken lukemansa.

Kommentit
 1. 1

  Pirjo "Pönni" Jokinen sanoo

  Hommafoorumilaisten, joista osa kuuluu Suomen Sisuun, IKL:n, tjms. heidän normaali käytäntönsä on lukea tilastoja juuri noin. He valehtelevat ihan surutta oman isänmaallisen aatteensa puolesta. Tai kuvitellun isänmaallisuutensa. Eihän haitanteosta kukaan hyödy.. ei edes kuviteltu ”isänmaallinen”.

  Tuollaista Hirvisaarelaisuutta tervejärkinen faktan erottava lukija voi tulkita toki niin, että Hirvisaari luokitteleekin tykönään raiskaukseksi vain vieraiden tekemän väkivallan. Mielestään kotomaassa tai ylipäätään länsimaissa ei voi tapahtua raiskauksia kun kaikki on heikäläisille sallittua.

  Mutta.. Vielä tuosta tilastokikkailusta. Ihan samalla lailla hommalaiset sekoittaa siis faktan ja fiktion kaikkien tilastojen kanssa. He mm. ovat levittäneet netin täyteen valetta jolla vääristelevät maahanmuuttajista (pakolaisista) aiheutuvia kuluja. Ronkkivat lukuja siltä, toisia täältä ja kyhäävät fiktioita joita kauppaavat faktoina.

  Hommalaisten käytössä pätee erityisesti: vale –> emävale –> tilasto

 2. 2

  Marko Ruostetoja sanoo

  ”Norjan kansalaisia oli 61,2 % tekijöistä ja Norjan tai muun Euroopan maan kansalaisia 73,7 %. Afrikasta lähtöisin olevia oli 10,5 %, Lähi-Idästä 9,2 %, Aasiasta 4,6 % ja Amerikasta 2,0 %.”
  Kansalaisuus ei kerro maantieteellistä alkuperää.

  73,7 +10,5 +9,2 + 4,6 + 2,0 = 100. Norjan kansalaisuuden saaneet maahanmuuttajat ovat mukana ryhmässä….