Salaseura kokoontuu

Eilen kirjoitin siitä, kuinka Juuan kunnanjohtaja oli myynyt omin lupineen sähköliittymän kiinteistölle, jonka valtuusto myi vasta kolme viikkoa myöhemmin. Tänään sanomalehti Karjalainen tiesi kertoa, että kunnanjohtaja ei ihmetellyt tarkastuslautakunnan kutsua tulla selvittämään asiaa kokoukseen. Valtuusto oli kuulemma saanut tiedon liittymäkaupasta jo samassa kokouksessa, jossa itse kiinteistökauppakin tehtiin. Asia ei vain päätynyt pöytäkirjaan eikä lehdistön tai kuntalaisten tietoon.

Eipä tietenkään päätynyt. Asia oli kerrottu salaisessa valtuustoryhmien yhteisessä kokouksessa juuri ennen valtuuston julkista kokousta. Kuntalaki ei tunne tällaista kokousmuotoa, joten sitä ei ole laissa nimenomaisesti kiellettykään.

Viime kesän ja syksyn aikana Juuan valtuusto sai ikävää julkisuutta sekä kokousmenettelyn jatkuvien muotovirheiden että kokouksissa käydyn kovasanaisen riitelyn takia. Viime talvena asiaan tuli muutos ja nykyisin valtuuston kokoukset sujuvat kuin hyvin harjoiteltu näytelmä.

Näytelmiä kokoukset nykyisin ovatkin. Uuden käytännön mukaan kaikki valtuustoryhmät pitävät yhteisen kokouksen suljetuin ovin juuri ennen valtuuston julkista kokousta. Tässä varjovaltuustossa esitetään kaikki kiusalliset kysymykset ja sovitellaan mahdolliset erimielisyydet. Kun varsinainen kokous alkaa, on kaikilta puhti poissa ja se varsinainen kokous etenee sujuvasti ilman turhia puheita.

Nyt en siis puhu valtuustoryhmien omista kokouksista, jotka ovat ihan tavallinen käytäntö kaikkialla. Tämä uusi muoto tarkoittaa nimenomaan koko valtuuston salaista kokousta, josta ei pidetä edes pöytäkirjaa. Kuitenkin siellä asiat varsinaisesti päätetään ja virallinen kokous vain siunaa juuri sovitut päätökset.

Tällä tavalla varmistetaan, ettei kiusallisia tietoja tihku lehdille eikä varsinkaan kuntalasille. Sopusointu ja harmonia näyttävät vallitsevan ja valtuusto tekee vain hyviä päätöksiä kaikkien parhaaksi. Ne harvat valtuutetut, jotka säästävät sanomisiaan varsinaiseen kokoukseen, saavat paheksuvia katseita ja vähätteleviä päänpyörityksiä osakseen. He ovat yhteisen veneen keikuttajia.

Ei siinä ole enää mitään kummallista, että varsinaiset päätökset tehdään jossain muualla kuin luottamushenkilöelimissä kauan ennen kokouksia. On kuitenkin tavattoman noloa ja demokratian vähättelyä piilottaa varsinainen valtuustokeskustelukin suljettujen ovien taakse.

Näin kuitenkin tehdään, enkä ole kuullut kenenkään muun pitävän sitä yhtään kummallisena.

Kommentit
 1. 1

  Nimetön sanoo

  Kyseisellä virkamiehellä on poikkeuksellista rohkeutta tai huono itsesuojeluvaisto. Kumottujen päätösten jälkeen pitäisi ymmärtää olla tekemissään huolellinen.
  Itse asian kannalta on yhdentekevää, onko kunnanjohtaja ehkä kertonut tekemästään myynnistä jossain suljetussa päätösvallattomassa tilaisuudessa. Olennaista on se, onko hänellä ollut liittymän myyntiin oikeus .
  Miksikähän se piti myydä ”omin päin” eri kaupalla, kun samanaikaisesti kiinteistökauppa sähköliittymineen oli jo menossa valtuustoon. Erikoiseksi asia muuttuu, jos siitä ei ole kerrottu silloin, kun kiinteistökaupasta päätettiin eikä välistäveto ole vaikuttanut varsinaisen kiinteistökaupan sisältöön, jota kauppaa ei edelleenkään ole voitu tehdä. Kunta kuitenkin on menettänyt kiinteistön sähköliittymän, vaikka kiinteistökauppaa ei koskaan syntyisi. Otapa tästa kaikesta sotkusta selvää.Onneksi sitä nyt edes yritetään selvittää. Sille näyttäisi olevan perusteensa. Suotta blogin pitäjä ei ole asiaa ihmetellyt, ja kyllä se ihmetyttää lukijoitakin.

 2. 2

  onkohan sanoo

  teidän luottamuselimet jo niin aroiksi ”peloteltu” toistuvilla, joskin oikeuteuilla valituksilla ja päätösten kumoamisilla,kun noin on pitänyt käytäntöjä muuttaa? On mielenkiintoista seurata, missä vaiheessa tuo salaseurasopu repeää,sillä niin tulee varmasti ennemmin tai myöhemmin käymään.Olisikohan menettelyssä jotain avoimuuden vastaista, jota avoimuutta kuntahallinnolta on entistä enemmän edellytetty? Tulisko tarkastuslautakunnan ohjauksellaan koittaa korjata kurssia tältä osin? Vai onko sekin samassa pimitysjuonessa mukana? Toimintanne alkaa muistuttaa Pohjois-Korean tapaa antaa tietoja vain siitä ja siten, mikä palvelee yksinomaan vallassa pysymistä. Toisaalta on niinkin,ettei itsensä narreiksi alistaneitten valtuutettujen jännityksetöntä näytelmää pitkityksessä kukaan jaksa seurata ja se murentaa entisestään kuntalaisten luottamusta niin päätöksentekijöihin kuin valmistelijoihinkin, ja se onkin jo pahempi juttu.

  Maakauppanne osalta nousee esiin kysymys, että mistäköhän ostaja ylipäätään tarjotun hinnan on ollut valmis maksamaan? Kuuluuko siihen jo ennen maakauppaa kertaalleen myyty sähköliittymä, vai vähennetäänkö valtuuston päättämästä myyntihinnasta jo myydyn liittymän hinta, jolloin kauppasumma ei vastaakaan enää päätöstä? Mitenkähän saatte ylipäätään juridisesti kestävän kauppakirjan suhteessa tehtyihin päätöksiin noilla salaseurakikkailuihin perustuvilla eväillä kokoon? Siinäpä seurattavaa teille, jotka asiaan pääsette käsiksi. Kauempaa seuraan tätäkin farssianne Sakun antaman informaation avulla.

 3. 3

  kirsti era sanoo

  No voi jumalialauta, onpa tosi demokraattista menoa! Tässähän tulee ex-johtajaa ikävä, vaikkei olis ikinä uskonut!

 4. 4

  sutta ja sekundaa sanoo

  näkyy juukan kunnanhallituksen puheenjohtaja esittävän kunnanjohtajan virheen paikkaamista kunnanhallitukselle siten, jotta töppöilyt siunataan jälkikäteen annettavalla hyväksynnällä. saavat juukalaiset taas yhden sotkun aikaan. kunnanvaltuutetun kysely paljasti koko asian, muutoin asia olisi jäänyt sillensä ja haudattu hiljaisuudessa. nyt juostaan sutta pakoon, mutta voipi se tulla karhukin vielä vastaan. tehtyä kun ei saa tekemättömäksi. ei vaikka hallintosääntökin kumottaisiin. sen velvoitteet ja hallitseminen näkyypi toistuvasti olevan juukan virkamiesten ja päättäjien tekemisen vapauden suurin kompastuskivi, kuten blogin pitäjä on lukusia kertoja kertonut blogeissaan. odotamme mielenkiinnolla, milloin esitys hallintosäännön kumoamisesta tulee.