Ne kaikkein köyhimmät

Pelkän asumis- ja toimeentulotuen varassa elävien kotitalouksien määrä on muutamassa vuodessa kaksinkertaistunut, kertoo Valtiontalouden tarkastusvirasto. Tämä pieni lehtiuutinen sai minut etsimäään tarkastusviraston nettisivuilta enemmän tietoa. Olisin nimittäin halunnut tietää, kuinka paljon näitä yhteiskunnan pahnanpohjimmaisia oikein on. En löytänyt sieltäkään muuta kuin maininnan määrän kaksinkertaistumisesta.

Ehkä heitä on nin paljon, että luvuista ei uskalleta puhua.

Tämän joukon jatkuva kasvu johtuu vuoden 2006 lakiuudistuksesta, kuten tarkastusvirastokin yksiselitteisesti toteaa. Silloin velvoitettiin pitkään työmarkkinatukea saaneet osallistumaan kunnan ja työvoimaviranomaisten tarjoamiin työllistämispalveluihin, kuten työvoimakoulutukseen tai työharjoitteluun. Jos pitkäaikaistyötön ei ota vastaan tarjottua palvelua, hän menettää työmarkkinatuen.

Nämä kauniit sanat ovat virallinen versio. Tosiasiassa lakimuutosta käytetään härskisti ihmisten simputtamiseen ja tilastojen siivoamiseen. Palvelutarjonta sisältää näennäiskursseja, mahdottomien matkojen taakse sijoittuvaa työharjoittelua ja monella eri nimellä teetettävää ilmaistyötä. Näistä kieltäytyjä menettää työmarkkinatuen ja joutuu turvautumaan kunnan myöntämään toimeentulotukeen.

Työmarkkinatuen ja toimeentulotuen ero on rahamääräisesti oikeastaan olematon. Toimeentulotukilaissa on kuitenkin säädetty rangaistus tällaiselle kieltäytyjälle. Tukea alennetaan ensimmäisestä kieltäytymisestä 20 % ja toisesta sitä voidaan alentaa jopa 40 %.  Kukaan ei taatusti tiedä, kuinka paljon maassa on näitä alennetulla toimeentulotuella sinnitteleviä.

Miksi ihmiset sitten kieltäytyvät näistä palveluista? Vastauksia on yhtä monta kuin kieltäytyjiäkin, mutta yleensä ottaen vika on palvelutarjonnassa. Oikeaa palkkatyötä ei ole tarjolla ollenkaan. On vain lapsellisia kursseja, palkatonta työharjoittelua, palkatonta työelämävalmennusta ja palkatonta kuntouttavaa työtoimintaa. Työmarkkinatuen lisäksi saatava yhdeksän euron korvaus ei usein riitä edes matkoihin, saati sitten ruokaan.

Olen kuullut jopa sellaisen väitteen, että jotain työharjoittelupaikkaa tarjotaan usealle työttömälle samanaikaisesti. Kaikki muut kuin harjoittelijaksi valittu menettävät kieltäytymisen takia työmarkkinatukensa. Tämän väitteen todenperäisyyttä en mene vannomaan, mutta en minä tätäkään ihmettelisi.

Nyt kun uusi hallitus on julistanut perusturvaa nostamalla parantavansa kaikkein köyhimpien asemaa, odotan juuri näihin oikeasti kaikkein köyhimpiin kohdistuvia parannuksia. Joku ministeri voisi aloittaa vaikka kysymällä sieltä tarkastusvirastosta köyhien kotitalouksien määrää.

Kommentit
 1. 1

  M-J sanoo

  Kyllä ois kansannousun paikka !
  Eihän tämmöstä kukaan uskonut ennenkuin tuli oikeistohallitus.
  Perkkee. Le.

 2. 3

  armi vartiala sanoo

  Niin minäkin odotan,mitä Risikko vastaa,jos vastaa.Ei olre mullekkaan vastannut,kun muutama kuukausi kyselin tuleskuntoutuksen kriteereistä.Ne jotka yrittää stempata itseään että pärjäis omatoimisena pitkään eikä tarvitsisi kalliita sairaalapaikkoja,niin niitäkin vähennetään.Ymmärrän kyllä että kaikkein vaikeimmat tapaukset on etusijalla.
  Ei tuo 100 € korotus päätä huimaa,niin sanottua kosmeettista touhua.

 3. 4

  Työttömyyden vastustaja sanoo

  Nyt kun olemme kaikki olleet kauhean huolestuneita siitä kuinka työttömät pärjää niillä surkeilla tuillaan, niin voitaisiinko seuraavaksi murehtia mistä heille löytyisi töitä. Vai onko se murhe ollenkaan?

 4. 5

  Ei muutosta sanoo

  Kelan tuki nousee 100e, mikä katsotaan tuloksi haettaessa toimeentulotukea, eli plus miinus nolla….
  Ehdin minäkin jo hetken iloita.

 5. 6

  keijjo sanoo

  Paula Risikko vastasi:

  Hyvä Keijo Ahlqvist

  Kiitos viestistänne köyhien määrästä ja köyhyyden vähentämisestä.

  Viittamassanne blogikirjoituksessa 20.8.2011 Saku Timonen toteaa
  Valtiontalouden tarkastusviraston tuoreeseen raporttiin viitaten, että pelkän
  asumis- ja toimeentulotuen saajien määrä olisi muutamassa vuodessa
  kaksinkertaistunut. Näin ei itse asiassa ole käynyt. Virallisten tilastojen
  mukaan toimeentulotukea saavien osuus väestöstä laski vuodesta 1997 alkaen aina
  vuoteen 2008 saakka. Sen jälkeen tukea saavien osuus on kääntynyt pieneen
  nousuun. Tarkastusviraston raportissa puhutaan työttömyysturvalta pelkälle
  asumis- ja toimeentulotuelle pudonneiden kotitalouksien määrästä, mikä on eri
  asia kuin mainitsemanne kaikkein köyhimmät.

  Köyhyys on moniulotteinen asia ja siksi köyhyyden määritelmiäkin on useita.
  Viime vuonna Suomessa oli vajaa 700 000 ihmistä, jotka ovat pienten tulojensa
  takia vaarassa tulla köyhiksi. Viimesijaista toimeentuloturvaa eli
  toimeentulotukea sai vuoden 2010 aikana kaikkiaan noin 380 000 ihmistä.
  Aineellisessa köyhyydessä elää asiantuntija-arvion mukaan noin 180 000 ihmistä.

  Suomessa ei tulisi olla yhtään kansalaista, joka ei rahan puutteen takia saa
  kohtuullista elintasoa tai jonka elintaso poikkeaa liiaksi muun väestön
  elintasosta. Siksi pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen yksi kolmesta
  tärkeimmästä päätavoitteesta on köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen
  vähentäminen.

  Tämän toteuttamiseksi työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea
  korotetaan 100 eurolla kuukaudessa ensi vuoden alussa sekä nostetaan
  asumistukea ja toimeentulotukea. Lisäksi käynnistetään erityinen köyhyyden,
  eriarvoisuuden ja terveyserojen vastainen toimenpideohjelma.

  Hyvää alkavaa syksyä!

  Ystävällisin terveisin

  Paula Risikko
  Sosiaali- ja terveysministeri, TtT

  Keijo Ahlqvist (20.8.2011 11:59):
  >
  >Tätä ei sivuillanne kerrota:
  >”ministeri voisi aloittaa vaikka kysymällä sieltä tarkastusvirastosta köyhien
  kotitalouksien määrää.”
  >
  >http://uuninpankkopoika.byethost31.com/ne-kaikkein-koyhimmat/
  >
  >–
  >Keijo Ahlqvist

 6. 7

  sakutimonen sanoo

  Vai niin. Minun mielestäni työttömyysturvalta pelkälle asumis- ja toimeentulotuelle pudonneet OVAT niitä kaikkein köyhimpiä. Kuka kumma voi olla vielä köyhempi?

 7. 8

  kirsti era sanoo

  Ehkäpä toimeentulotuen saajien alentaa se, kun henkilöstöä niin vähän, etteivät ihmiset saa aikaa soskusta joka kuukausi. Niinä kuukausina sitten ilmeisesti ”syödään entistä”. Ainakin taannoin tämä tekniikka oli käytössä Joensuussa.

 8. 9

  sanoo

  ”Suomessa ei tulisi olla yhtään kansalaista, joka ei rahan puutteen takia saa
  kohtuullista elintasoa tai jonka elintaso poikkeaa liiaksi muun väestön
  elintasosta.”

  Haluaisikohan ministeri Risikko tulla ostamaan mulle uudet kengät? Vanhat kun rahanpuutteen takia poikkeaa n. 7vuodella muun väestön elintasosta ja on mulle 3 numeroa liian suuret?

  En pidätä hengitystäni.