Kuntouttava työtoiminta puree

Näin näyttävästi otsikoi paikallislehti Vaarojen Sanomat TE-toimiston johtaja Antero Kaikkosen hastattelun. Jutussa hän kehuu Juuan kunnan toimia ja yhteistyötä TE-toimiston kanssa erinomaiseksi ja julistaa, että kuntouttavaa työtoimintaa kehitetään edelleen eikä tätä touhua jätetä. Kunta on palkannut yhden työntekijän etsimään kuntoutettavia ja ohjaamaan heitä ilmaistöihin.

Mitä sitten on tämä niin loistava kuntouttava työtoiminta?

Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on nimetty väärin, koska sisällöltään se on selvästi laki ilmaistyövelvollisuudesta. Sen tarkoitus on saada ilmaistyövoimaa julkisyhteisöille tai rekisteröidyille yhdistyksille ja tuottaa kunnalle valtion rahaa.

Kuntouttamisesta puhuminen on harhaanjohtavaa jo siksi, että kuntouttamisen tarvetta ei tarvitse erikseen tutkia. Riittää, että henkilö on saanut peruspäivärahaa 500 päivän ajan, työmarkkinatukea 180 päivän ajan tai saanut elantonsa toimeentulotuesta viimeisen 12 kuukauden ajan. Tällainen henkilö voidaan määritellä kuntouttamisen tarpeessa olevaksi ihan työkunnosta ja -haluista riippumatta.

Kun kuntoutustarve täyttyy, laaditaan yhdessä kunnan, TE-toimiston ja työttömän kanssa aktivointisuunnitelma. Ensin kartoitetaan henkilön työura ja aiempien työllistämistoimenpiteiden vaikutukset. Vasta tässä vaiheessa selvitetään työllistämistä edistävien sosiaali-, terveys- , kuntoutus- ja koulutuspalvelujen tarve. Nurinkurista on, että jos tarvetta näihin palveluihin ei ole, on henkilö sopiva ohjattavaksi kuntouttavaan työtoimintaan. Tämä todistaa sen, että pelkkä työttömyys katsotaan vajaakuntoisuudeksi ja kuntoukseen kelpaa vain se, jolla ei ole kuntoutuksen tarvetta.

Sitten selvitetään mahdollisuus tarjota oikeaa palkallista työtä. Sitä ei tietenkään ole kunnalla eikä kenelläkään muullakaan kuntoutusta järjestävällä tarjota, koska kuntouttavalla työllä ei saa korvata mitään virka- tai työsuhteessa tehtävää työtä. Tätä lainkohtaa kierretään avoimesti, koska ei kuntoutettaville ole olemassa mitään erityistehtäviä. Työt ovat täsmälleen niitä samoja, joita kunta muuten joutuisi hoitamaan palkatulla työvoimalla. Nimeämällä vaikkapa työttömän toimistotyön ammattilaisen kuntoutettavaksi saa kunta ilmaisen työntekijän jopa 24 kuukauden ajaksi.

Kunta hyötyy toiminnasta paljon enemmänkin. Kuntouttavan työn järjestäminen on kunnan vastuulla ja ellei sitä järjestetä, joutuu kunta maksamaan Kelalle puolet työmarkkinatuen kuluista. Kuntoutettavaksi ottaminen poistaa tämän maksuvelvollisuuden ja lisäksi valtio maksaa kunnalle jokaisesta kuntoutettavan työpäivästä 10,09 euroa. Itse ilmaistyön tekijä saa Kelalta työmarkkinatuen ja 9 euroa ruokarahaa.

Kuntouttavasta työtoiminnasta ei neuvotella. Siitä voi kieltäytyä, mutta silloin toimeentulotuki alenee 20 %. Toistuva kieltäytyminen alentaa tukea 40 %. Tähän ei työttömällä ole varaa, joten hän tekee samaa työtä rinta rinnan työehtosopimuksen mukaista palkkaa saavan vakituisen henkilön kanssa.

Voiko tästä sitten mitenkään kieltäytyä? Kyllä voi, mutta se on osattava tehdä etukäteen. Jokaisen ilmoittautumisen yhteydessä työttömän työllistämissuunnitelma päivitetään. Jos siihen on merkitty toimenpiteeksi kuntouttava työtoiminta, sen voi vaatia poistettavaksi. Tähän TE-toimiston on pakko suostua, koska työllistämissuunnitelma laaditaan yhteistyössä työttömän kanssa eikä toinen osapuoli voi sitä sanella.

Joku saattaa nyt huomata, että tämä juttu on lähes sanasta sanaan kopio viime tammikuussa kirjoittamastani. Niin on, mutta niin ovat aina nämä lehtijututkin.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Terve Saku,
  Niin hyvä teksti kuin vaan voi olla ja miten tässä maassa ei näitä asioita oteta todesta vaan käytetään ihmisiä hyväksi eli pakko tömmöisten ihmisten saada jonkunlainen tyydytys kun toiset kärsii.
  Tässä maassa niin paljon vikaa kuin vaan voi olla ja selitetään että maailmanparas valtio toimii näin että onhan tämä paremmin kuin nepalissa kivenhakkaajat saa päivässä euron 12 tunnin kivenhakkaamisesta ja tuskin saavat hyvän mielen työstään.

  t.ari

 2. 2

  Saku Timonen sanoo

  Kiitos, Ari
  Toivottavasti joku osaa tämän jutun perusteella vaatia kuntouttavan työtoiminnan poistamista omasta suunnitelmastaan. Silloin kirjoittaminen on kannattanut.

 3. 3

  ohjaajatätsy sanoo

  Negatiivisesti ajateltuna kuntouttavan työtoiminnan voi kyllä kiteyttää edellä mainitun artikkelin tavoin, mutta…
  Todellisessa elämässä, todellisille työelämästä syrjäytetyille tai niille, jotka eivät edes ole vielä siitä päässeet edes mauttimaan voi kuntouttava työtoiminta olla ainoa yhteiskuntaan yhteisöllisesti osallistava ja elämänlaatua parantava toimintamuoto. Yksilöllisesti suunniteltu kuntouttava työtoiminta nimittäin lisää henkilön työelämän valmiuksia ja motivoi löytämään omat voimavarat… Ja joillakin ”kehittyneillä” paikkakunnilla jopa 9 € päälle saa ilmaisen ruuan + matkat : ja samalla reissullahan voi sitten hoitaa kaikki asiat joita sivilisaatiossa mukana oleminen vaatii. Varsinkin metsässä eläville jo tämä on suuri etu 🙂 siispä tervetuloa kuntouttavaan työtoimintaan itse kehittämään omaa polkuasi, sillä loppupeleissähän jokainen voi vain itse itsensä aktivoida – kuntouttava työpajatoiminta on yksi mahdollisuus apatiaa vastaan !

 4. 4

  Saku Timonen sanoo

  Aina kun kuulen puhuttavan kuntouttavan työtoiminnan yhteydessä oman urapolun etsimisestä, kehittämisestä tai esiin lakaisemisesta, niin poistan varmistimen…

 5. 5

  Jarmo sanoo

  Olen jo yli vuoden hakenut sairaslomaa, kun on pitänyt mennä aktivointisuunnitelmaan. Taitaa olla ainoa keino joka toimii.
  Pyysin virkailijaa poistamaan merkinnän aktivointisuunnitelmasta, ei suostunut.
  Vaadin että järjestävät kokopäivätyötä TES palkalla, eikä minkään huijarin alistettavaksi ilmaiseksi.
  Poistivat ammattisuojan, vaikka olen ollut graafisella alalla 20 vuotta ja kouluttautunut työssä. Kyllä sitä
  ylioppilaspohjallakin tuon alan oppii, työssä kun ei saa tehdä virheitä.
  Ne koulutukset ovat huijausta, kun niissä on harjoittelujaksot ja matkat ym. maksettava itse.
  Oma auto on matkoihin ja olen täysin työkykyinen, ikää vain on melkein viisikymmentä ja kysyessä ITSE töitä
  hyvin äkkiä tulee vain lämmintä kättä ja lupauksia. YT-neuvotteluja joka paikassa.
  Täytyykö suorittaa korkeakoulututkinto, jotta pääsee edes siivoojaksi?
  Leimataan helposti alkoholistiksi sun muuta paskaa, vaikka en todellakaan ole ja hoidan asiani.
  Hommasin velkajärjestelyn, joka meni umpeen ja sain vain pariksi kuukaudeksi silloin tällöin töitä.
  Perseelleen menee, saisi TE-toimistoon tulla kunnon YT-neuvottelut.