Kasvatusta vailla

Julkinen keskustelu verkossa on mennyt suorastaan kuvottavaksi. Kaikenlainen vihapuhe, rasismi ja halveksunta on sanavapauden nimissä nostettu käsittämättömään arvoon ja ihmiset suorastaan kilpailevat siitä, kuka osaa sanoa ilkeimmin. Tässä touhussa moni vielä polttaa näppinsä, jos ei suostu ymmärtämään lainsäädännön sananvapaudelle asettamia rajoja eikä ole koskaan kuullutkaan hyvistä tavoista.

Facebookin Lieksa-ryhmä kävi vähän aikaa ”mamukeskustelua ilman rajoja”. Ne rajat tulivat vastaan, kun poliisi rupesi tutkimaan ryhmän vihapuheita törkeänä kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Pääosin nuoret ja ilmeisen ymmärtämättömät keskustelijat puhuivat avoimesti maahanmuuttajien pahoinpitelemisestä ja tappamisesta. Ymmärtämättömyys ei kuitenkaan ole puolustus, koska tietämättömyys lain sisällöstä ei vähennä rangaistavuuttaa. Ignorantia legis nocet, kuten jo roomalaiset sanoivat. Rikoslain mukaan rangaistusasteikko törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on 4 kk – 4 vuotta vankeutta.

Nurmijärveläinen varavaltuutettu totesi presidentti Halosen kuuluvan saunan taakse. Selityksistä huolimatta kukaan ei vakavissaan voine väittää olevansa tietämätön sanonnan todellisesta sisällöstä. Tappamista se tarkoittaa, jos nyt joku oikeasti on täysin vailla ymmärrystä kansankielestä ja maan historiasta. Toisella facebookin sivulla ehdotettiin, että presidentille pitää antaa pistooli ja yksi patruuna ja katsoa, onko hänellä kanttia itsensä lopettamiseen.

Kansanedustaja Pentti Oinonen jatkaa homofoobisella linjallaan sotaveteraaneilla ratsastaen. Hän boikotoi presidentin itsenäisyyspäivän juhlia, koska linna ei ole homojen paikka ja homotanssit loukkaavat häntä itseään ja sotaveteraaneja. Minun tietääkseni myös homoseksuaalit osallistuivat sotiin, mutta siitä on moni jo kirjoitellut minua paremmin. Epäilenkin, että Oinonen teki henkilökohtaisesta boikotistaan julkisen performanssin ihan vain sen takia, että halusi päästä esille. Kun hävyttömyyksiä huudetaan, on jokaisen koko ajan kovennettava ääntään erottuakseen massasta.

Kaivetaanpa taas esiin Jeesus Siirakin kirja. Sen 23 luvussa sanotaan näin:

8: Omiin huuliinsa takertuu syntinen ja pilkkaaja ja ylpeä; niihin he kompastuvat.

15: Ihminen, joka totuttaa itsensä pilkallisiin sanoihin, jää kasvatusta vaille kaikiksi elinpäivikseen.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Puhut taas järkeä Saku.
  Itse maailmanmatkaajana mutta nyt Suomessa voisin sanoa että ei pidä vihata ihmisiä vaan järjästelmiä.
  Meniköhän tämä nyt oikein mitä käsitätte.

 2. 2

  Tuomas myllylä sanoo

  Tätä seikkaa olen itsekin ihmetellyt. missä vaiheessa typerästä huutelusta on tullut sananvapaustaistelua? Ennen sitä teki itsestään vain idiootin mutta nyttemmin sitä voi jopa väittää olevansa yhden sortin idealisti. Sydämen kyllyydestä kuitenkin tuntuu suukin puhuvan ja kuka tahansa järkevä kuulija sen kyllä huomaa.

  Erittäin mainiosti olet taas asian kiteyttänyt napakkaan tekstiin, kuten aina muutenkin. Hyvää asiaa ja aiheesta.

 3. 3

  Jorma Anttila sanoo

  Jonon jatkoksi vielä tämä Tampereen Viitasen tapaus. Toivottavasti tuohon ”heittoon” on puututtu laajemminkin, vaikka konteksti olisi mitenkin lieventävä.

  http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194705652088/artikkeli/%20punavihreat%20pitaisi%20lahdata%20-%20perussuomalaisen%20facebook-kommentti%20tyrmistyttaa.html

  Perussuomalaisten Tampereen paikallisosaston puheenjohtaja Terhi Kiemunki paheksuu toisen varapuheenjohtajan Jouni Viitasen (ps) kielenkäyttöä Facebookissa.

  Viitanen kirjoitti sunnuntaina tamperelaisen demarivaltuutetun Facebook-sivuille näin: ”Tämmöset kirjoitukset ovat kukkahattutätien ja setien mieleen. Kaikki punavihreät pitäisi lahdata 1918 malliin!!”

  Tamperelainen varavaltuutettu Viitanen viittaa kirjoituksessa Helsingin Sanomien rasismikyselyyn, jota perussuomalaiset ovat moittineet tarkoitushakuiseksi.

 4. 4

  Jorma Anttila sanoo

  Kehotus ”kaikkien punavihreiden lahtaamiseen 1918 malliin” ei taida olla kiihotusta kansaryhmää kohtaan, kun persut ym. eivät myöskään ole ei-valittavissa oleva kansanryhmä. Kyllä tuo muuten on kiihotusta tappamiseen.

  Viitanen sanoi: ”En näe siinä mitään sellaista, miksi minun pitäisi katua. Ilmeisesti olen niin tyhmä, etten ymmärrä. Ihmiset heittävät netissä kaikenlaista juttua, mitä eivät tarkoita.”

  Viitasen lausumansa mukaan pitää itseään tyhmänä tai sitten hän on niin tyhmä, ettei osaa edes nähdä tyhmyyttään. Joka tapauksessa Viitanen on tyhmä. Voida puhua jotain, ”mitä ei tarkoita” on kunnallispolitiikassa mukana olevalta erikoinen veto.

 5. 5

  Hellu sanoo

  Lisä Bjurdwaldilla on myös näkemyksiä persuista: http://www.demari.fi/uutispaiva-demari/uutiset/uusimmat/4218-symbolisia-uhrauksia-ja-toimittajien-manipulointia-perussuomalaisille-tyrmays-qei-merkitse-yhtaan-mitaanq

  Persujen pahin painajainen tuo Lisa.

  Ajattelin hankkia tuon kirjan jossain vaiheessa. Kukaan ei tunnu kertovan ”mitä tämä on” ja persut ne vaan jaksaa leikkiä medialla ja kaikilla ”ennenkuulumattomilla lausahduksilla”.

  En tosin ymmärrä miten maahanmuutosta voi keskustella kun toinen on jo ase kädessä valmiina… Eikä muutenkaan – maahanmuutto ei ole Suomen ongelma.

  Suomen ongelma on lama, työttömyys, nuorten syrjäytyminen ja köyhyys. Niistä tosin yksikään populisti ei saa mitään ”hauskoja vitsejä” aikaiseksi. Työttömyydestä tulee populisteille mieleen vain mamujen tuet eli verovarojen käyttö. Ei tosin puhuta sanakaan siitä, onko tuet riittävät. Voiko sillä elää perhe? Yksikään populisti ei ole huolestunut näistä asiasta. ”Jokainen saa pärjätä omin avuin” tai ”mitäs oot työtön. Oot varmaan surkea tyyppi”.

  Eikä yksikään populisti nostaa esiin sen ongelman, että maahanmuuttajille ei tarjota kieliopetusta riittävästi ja kaikille. Aamulehdessä luin, että kohta maahanmuuttajien kieliongelmat siirretään työnantajan vastuulle – että työnantajan pitää kouluttaa tuleva työntekijä kielitaitoiseksi. Kielen osaamisen oikeus pitää olla jokaiselle eikä sitä saa erotella sen mukaan, onko joku esim. työllistettävissä vai ei.

  Eiku nyt muistuikin mieleen. Hakkarainen sanoikin tästä asiasta jotain. ”Nuoret pakkotyöhön!”. Siinäpä kunnon porvarin puhetta! 🙂 Hakkarainen taisi muistaa, että nuoret eivät ole innokkaimpia äänestäjiä. Siksi nuorista voi puhua miten haluaa. ”Nuorethan ovat lapsia, niitä voi pompottaa miten vain” ja, ovathan tuleva nuoriso ne vanhempien ikäpolvien eläkkeiden maksaja. Hakkaraisenkin. Vois jotain kunnioitusta osoittaa nuorisollekin. Harmi vaan, etten tiedä, ovatko nuoret niin fiksuja, että näkevät persu-lasien läpi. Kyse ei ole enää mistään ”hauskaa kun toi heppu sanoo jotain tuollaista mistä mun äiti on aina kieltänyt sanomasta ääneen!” vaan persuilla saattaa olla porvarillisia eleitä nuorten elämän hankaloittamiseksi. Pakkotyön ehdotus oli Hakkaraiselta kepin kokeilua jäällä. Monet vanhukset tykkäisivät siitä ideasta, että nuoret_tekee_jotain kuten ”ennen vanhaan”.

  Persuissa siis kiteytyy mm. ajatukset
  – nuoret versus vanhempi väki
  – monimuotoisuus versus yksi näkökulma
  – ateismi versus kristinusko
  – tasa-arvo versus sovinismi
  – muukalaisuus versus tietty kansanrotu
  – työntekijä versus työllistäjä