Sairasta rahastamista

Terveystalokonserni Mehiläinen siirsi voitostaan konserniavustuksina omistajilleen 36 miljoonaa euroa. Näin 40 miljoonan liikevoitosta jäi maksettavia veroja vain 360 000 euroa. Tämän oli jopa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen henkilökohtaisesti varmistanut todistaakseen, että maksaahan Mehiläinen veroja.

Mehiläinen on osa pohjoismaiden suurinta yksityistä terveys- ja sosiaalipalvelukonserni Ambea AB:ta, jonka pääomistaja on Jerseyn veroparatiisaarelle rekisteröity pääomasijoitusrahasto. Ambean hallitusta johtaa Suomen Fortumista miljoonaeläkkeelle jäänyt Mikael Lilius.

Samaan Ambea-konserniin kuuluu myös se vanhustenhoidon ruotsalainen yritys, jonka juuri todettiin  paitsi siirtäneen kaikki rahansa ruotsalaisen verottajan ulottumattomiin, niin  myös laiminlyöneen törkeällä tavalla vanhustenhuollon omissa laitoksissaan. Kaikessa säästettiin henkilökunnan määrästä aina vaippoihin asti.

Sitähän se holtiton yksityistäminen teettää. Vallalle on päässyt järjenvastainen ajattelu, että yksityinen yritys pystyisi hoitamaan julkisen sektorin työt halvemmalla ja vieläpä saisi  kerättyä siitä omistajilleen voittoa. Nyt on nähty, että kyllä voiton kerääminen onnistuu, mutta vain hoitamalla tehtävät kelvottomasti ja käyttämällä hyväksi verolainsäädännön porsaanreikiä. Siitä voitosta ei edes haluta maksaa veroja, vaikka rahat ovat peräisin verovaroista.

Lain mukaan terveydenhoito ja vanhustenhoito ovat kuntien vastuulla. Lain kannalta on samantekevää, järjestääkö kunta toiminnan itse vai ostaako muualta. Yksityinen toiminta ei ole yksityistä sanan varsinaisessa merkityksessä, koska kustannukset joka tapauksessa maksetaan verovaroin. Myös hoidostaan itse maksavat saavat Kela-korvausta, joka tietenkin on sitä veroilla kerättyä yhteistä rahaa.

Tälle touhulle ei näy mitään loppua. Nämä yksityisfirmat keräävät palvelukseensa kaikki lääkärit maksamalla parempaa palkkaa. Näin kunnat pakotetaan ostamaan palvelunsa juuri heiltä, koska kunnallisiin terveyskeskuksiin ei riitä väkeä. Kehitys on ollut kaikkien nähtävissä jo kauan, mutta uusliberalistisen talousteorian sokeisemat päättäjät haluavat sen jatkuvan.

Kyseessä on selvä poliittinen ja ideologinen valinta. Muistanpa hyvin, miten esimerkiksi kokoomuksen Jaana Pelkonen julisti vaalikampanjassaan tekevänsä kaikkensa, jotta julkisen sektorin toiminnat yksityistetään kokonaan.

Kommentit
 1. 1

  jarmo koponen sanoo

  Kela-korvaukset rikastuttavat mm. miljonääri-Liliusta. Pelkosen ja Urpilaisen pitäisi kysyä lisää Mehilaisen rahoista. Kuvaava ote tiedotteesta viime tammikuulta: Olemme innoissamme saadessamme Mikael Liliuksen hallituksemme puheenjohtajaksi Ambean uudessa kehitysvaiheessa”, kertoo Magnus Lindquist, Ambean hallituksen nykyinen puheenjohtaja ja Tritonin osakas. http://www.mehilainen.fi/uutiset/mehil%C3%A4isen-emoyhti%C3%B6-ambea-vahvistaa-ylint%C3%A4-johtoaan-kahdella-nimityksell%C3%A4-mikael-lilius-ambe

 2. 2

  Blogipoliisi sanoo

  Ei ihan kympin oppilaan päättelyä. Meinaat sii, että osingot ovat verottajan kannallta tuottamattomia?

 3. 3

  Blogipoliisi sanoo

  Ei ihan kympin oppilaan päättelyä. Meinaat siis, että osingot ovat verottajan kannallta tuottamattomia?

 4. 4

  Jussih sanoo

  Osingot ovat Suomen verottajan kannalta tuottamattomia, kun omistajat ovat ulkomaalaisia. Sitä paitsi omistajilla on verotusteknisesti edullisempiakin tapoja nauttia pääomatuloista kuin ottaa kaikki osinkoina.

 5. 5

  Petri sanoo

  ”Listaamattomista yhtiöistä saatu osinko on verovapaata tuloa siihen saakka, joka vastaa osakkeiden arvostamislaissa (1142/2005) tarkoitetulle matemaattiselle arvolle laskettua 9 %:n vuotuista tuottoa. Osakkeen matemaattinen arvo lasketaan edellisen verovuoden päättyessä olevan nettovarallisuuden perusteella. Siltä osin, kuin verovelvollisen saamien tällaisten osinkojen määrä ylittää 90 000 euroa, osingoista 70 % on pääomatuloa ja 30 % verovapaata tuloa. Jos osinko ylittää em. 9 %:n vuotuisen tuoton määrän on tästä ylimenevästä osingosta 70 % ansiotuloa ja 30 % verovapaata tuloa. ”

 6. 6

  Kaija Olin-Arvola sanoo

  Jälleen niin samaa mieltä.

  Jokainen lapsikin ymmärtää, ettei voiton maksimoiminen johda parempaan hoitoon, vaan maksimaalisiin voittoihin. Minkä ihmeen takia tämä on niin vaikeaa joidenkin ymmärtää. Ilmeisesti kaikki tämän systeemin puolustajat ovat harvinaisen tyhmiä tai sitten edunsaajia.

  Perussuomalaisissahan on paljon pikku-parooneita, jotka haluaisivat lopettaa kaikkien veron maksamisen, minkä seurauksena pidettäisiin yllä vain yövartijayhteiskuntaa: armeijaa, poliiseja ja suuria kaappeja.