Lisää pakkotyötä?

Torstaina seuratessani toisella silmällä eduskunnan kyselytuntia havahduin siihen, kun Jaana Pelkonen (kok) kysyi työttömien työvelvollisuudesta. Hän halusi tietää, mitä hallitus on tehnyt ja mitä aikoo tehdä työttömyysetuuden määräämiseksi vastikkeelliseksi. Selkokielellä tämä tarkoittaa pakkotyötä työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea  saaville työttömille.

Työministeri Ihalainen vastasi asiallisesti kertomalla työttömyysetuuden tarkoituksesta ja ilmaistyön työmarkkinoita vääristävästä vaikutuksesta. Vastaus meni luultavasti hukkaan, koska siinä vaiheessa Pelkonen näytti jo hihittelevän vieruskaverinsa kanssa kuin koulutyttö.

Minä olisin vastannut paljon selvemmin sanoin. Olisin ihmetellyt, mistä eduskuntaan on noussut sellaisia ihmisiä, jotka eivät ymmärrä työttömyyden ja työnteon välistä eroa. Työttömyys on sitä, että ihmisellä ei ole sellaista työtä, jolla hän pysytyisi elättämään itsensä. Hänet pidetään työttömyysetuuksilla hengissä siinä toivossa, että sitä palkkatyötä jostain löytyisi. Työttömyysetuudella ei varsinaiseti eletä, mutta sillä sinnitellään elävien kirjoissa.

Palkkatyö taas on sitä, että ihminen tekee työtä, josta hänelle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Palkka ei välttämättä ole kovin kummoinen, mutta päihittää kuitenkin kirkkaasti kaikki mahdolliset työttömyysetuudet. Tekemätöntä työtähän tunnetusti on, mutta sen tekemisestä pitää maksaa palkkaa.

Nämä ilmaistyön vaatijat näkevät työttömät vain jonkinlaisena laiskottelijalaumana, joka kotona sohvalla maaten nauttii ilmaista rahaa ja valittaa. Heidät pitäisi saada pois siitä sohvalta osallistumaan yhteiskunnan toimintaan eli lapioimaan lunta, ulkoiluttamaan vanhuksia tai vaikka seisomaan koirien kusitolppana. Kaiken tämän pitää tapahtua ilmaiseksi eli niitä työttömyyskorvauksen pikkuropoja vastaan.

Ilmaistyö vääristäisi ja on jo vääristänyt työmarkkinat. Meillä on työelämävalmennusta, työharjoittelua ja kuntouttavaa työtoimintaa niin paljon, että kohta enää kukaan ei tee oikeaa palkkatyötä. Miksipä maksaa palkkaa, kun työn voi teettää ilmaiseksi? Jos tähän vielä lisättäisiin ilmainen pakkotyö kaikille työttömille, olisi orjayhteiskunta valmis.

Siihen suuntaan ollaan muutenkin menossa nuorten yhteiskuntatakuun nimissä. Jokainen nuori survotaan kohta väkisin johonkin koulutukseen tai höpötyöhön, halusipa hän tai ei. En minä väitä, etteikö yksilöllisen suunnitelman sorvaaminen olisi hyvä asia. Kyllä sillä saadaan varmasti moni aktivoitua.  Kaavamainen pakkotyö nyt vaan ei kerta kaikkiaan sovi sivistyneeseen yhteiskuntaan.

Pakkotyön vaatijat voisivat itse kokeilla oman työnsä täysipainoista tekemistä noin 500 eurolla kuukaudessa. Saattaisi tuntua pikkuisen epäreilulta.

Kommentit
 1. 1

  Joni Pelkonen sanoo

  Jaana Pelkonen on pinnallinen bimbo joka lienee äänestetty paikalleen ulkonäkönsä ja julkkisimagonsa vuoksi. Valitettavasti hän ei tyydy pitämään suutaan siististi supussa.

  Hän kunnostautui Helsingin valtuustossa vaatimalla että parkkipaikkojen määrää tulisi lisätä koska mitä nopeammin auton saa parkkiin, sitä vähemmän kuluu bensaa, ja näin luonto pelastuu…

 2. 2

  Ari Vehkanen sanoo

  Todella selkokielisesti kirjoitettu mistä on kysymys ja miten !vastuunkantjien! on mahdotonta ymmärtää yksinkertaisia asioita.
  Lähettävä tässä hullussa Suomessa nyt lenkille lauantain päivän iloksi.
  Täys bimbo toi Jaana Pelkonen ja on näitä tässä maassa paljon joilla ei kuin oma etu mielessä.

 3. 3

  Petri sanoo

  Jaana Pelkosen puolustukseksi on sanottava, että hänellä ei ole omaa lehmää ojassa: hän ei näytä olevat yrittäjä. Niitä ei kokoomuksen poliitikkojen joukossa taida olla montaakaan…

  Joni Pelkonen: Arkkitehdit Vilhelm Helander ja Mikael Sundman ehdottivat 1970-luvun alussa (kirjassa Kenen Helsinki?), että kaikilla Helsingin kaduilla pitäisi olla maksuton ja rajoittamaton pysäköinti. Arvaatko, miksi?

 4. 4

  Santtu sanoo

  Nuoret ja opiskelijat laitetaan kaiken lisäksi vielä huonoon asemaan tulevaisuutensa kannalta koska heidän on nykyään monesti PAKKO ottaa opintolainaa selvitäkseen. Kelan sivuilla oleva laskuri laskee opiskelijalle automaattisesti mukaan lainan, halusi sitä eli ei.
  Opintotuki+Asumistuki ei kata nykyään opiskelija kuluja. Ne jotka mahdollisesti saavat vanhemmiltaan avustusta pärjäävät juuri ja juuri ilman lainoja. Aikuinen opiskelija joka ei käy töissä (ei halua tai ei voi) ei pärjää ilman lainaa. Lainan oton jälkeen ollaankin valmistumisen jälkeen kusi sukassa että miten tämän nyt sitten maksaa kun ei oo millä maksaa kun ei saa töitä, tai saatu työ on sitten palkan suuruudelta niin pientä että sekin kuluu perusmenoihin. Loppuenlopuksi se ei ole suuri määrä opiskelijoita joka onnistuu saamaan hyväpalkkaisen työn valmistuttuaan.

 5. 5

  H2o Tampere sanoo

  jos nykyiselläänkin on vaikeaa elellä KELAN tuilla mutta mitä ei haluta ymmärtää on se
  ettei se työn haku ilmaista ole. jos oikein pihistää saattaa olla mahdollista ostaa Bussi liput työn haku reisuille
  ja haastatteluissa käynteihin mutta jos niitä lippuja ei ole on duunienkin hakeminen melkoisen turhaa
  Kelan työttömille liikkuminen paikasta toisee vaatii joka päiväistä rahan laskentaa ja karsimista jostain muusta

  miten käykään kun näitä pakko töitä aletaan jakamaan ?
  kuka hoitaa näiden henkilöiden työn haun Työvoima toimistoko ? no ei taatusti
  kuka korvaa pakkotyön aiheuttamat lisä kulut pakko työllistetyille? tuskin on edes mietitty.

  miten haet Aamusta töitä jos sinun pitäsi olla jo menossa pakkotöihisi ?
  4h päästä työpaikan julkaisun jälkeen vastaus on yleensä ”paikka on jo täytetty”
  ilmoittele siinä sitten työpäiväsi jälkeen sähköpostilla olevasi kiinnostunut paikasta !!

 6. 6

  sanoo

  Otit harvinaisen selkeästi esiin tämän asian.

  On ihmeellistä että tarjotaan työttömille. Ei sellaisen ehdottaja ole ajatellut nenäänsä pitemmälle. Siinähän on niin monta erilaista aspektia huomioon otettavaksi.

  Poliitikoiden pitäisi miettiä joskus mitä sanovat – Jaane Pelkosen asiantuntemattomuus kyllä näkyy tässä!!

 7. 8

  Pölvästikö sanoo

  Minun on pakko käydä elääkseni töissä. Teen siis pakkotyötä. On se niin väärin.

 8. 9

  sakutimonen sanoo

  Pölvästikö: Ja sinulle maksetaan siitä työstäsi myös palkkaa. Ihmeellistä, eikö vain? Mikä vaivaa niitä, jotka eivät ymmärrä palkan ja työttömyyskorvauksen eroa? Palkka on sitä rahaa, jota maksetaan työehtosopimuksen mukaisesti työnteosta. Työttömyyskorvausta maksetaan silloin, kun sitä työtä ei ole tarjolla. Jos tehdään työtä, niin silloin on maksettava palkkaa. Ei pitäisi olla liian vaikeaa.

 9. 10

  jarmo sanoo

  Timonen, ole oikeassa. Tuollaiset pölvästit tajuavat eron, vasta kun itse ovat työttömiiä.