Järki näppiin

Juuan kunnanhallitus otti eilen ylimääräisenä asiana käsittelyynsä viime perjantaina tekemäni oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveystoimen talouspäällikön sijaisen valinnasta. Kunnanjohtaja palkkasi tehtävään sellaisen henkilön, joka ei ollut sijaisuutta hakenut. Kunnanhallitus hyväksyi vaaatimukseni sellaisenaan ja kumosi sekä kunnanjohtajan tekemän valintapäätöksen että myöhemmin tehdyn päätöksen olla valitsematta ketään sijaisuutta hakenutta. Kunnanhallitus päätyi siihen ainoaan oikeaan lopputulokseen, että molemmat päätökset olivat kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 ja 5 §:n vastaisia.

Kunnanhallituksen päätös kertoo siitä, että kunnassa otettiin viimeinkin järki näppiin ja todettiin, että lakia on pakko noudattaa. Sitä olisi kuitenkin voinut noudattaa jo päätöksiä tehtäessä, niin olisimme välttyneet paljolta vaivalta. Ilmeisesti kunnanjohtaja syyllistyi kovin inhimilliseen asiasokeuteen löytäessään hyvältä tuntuvan ratkaisun ja oikean henkilön. Siinä tohinassa ei tullut mieleen vilkaista lakikirjaa.

Nyt joku voi luulla, että olen kovasti voitonriemuinen ja vahingoniloinen tästä päätöksestä. En ole. Tietenkin olen tyytyväinen siitä, että kunnanhallitus teki ainoan oikean ratkaisun. Samalla olen surullinen siitä, että selvästi lainvastaisia päätöksiä yleensä tehdään. Kunnan virkamiesten pitäisi muistaa, että kaikissa virkatoimissa on noudatettava lakia. Asiallisesti hyvältä tuntuvan ratkaisun lainmukaisuus on aina tarkistettava.

Entäpä tästä eteenpäin? Nyt kunnanjohtajalla on lain mukaan vain kolme vaihtoehtoa. Hän voi valita sijaisen hakemuksensa jättäneiden joukosta, jatkaa hakuaikaa tai julistaa sijaisuuden uudelleen haettavaksi. Muita vaihtoehtoja ei ole. Veikkaan, että tehtävä julistetaan uudelleen haettavaksi. Samalla ilmoitetaan siitä, otetaanko aiemmat hakemukset huomioon vai aloitetaanko koko touhu alusta.

En ole ollenkaan varma siitä, haenko tehtävään uudelleen. Epäilen, että mahdollisuuteni tulla valituksi koskaan yhtään mihinkään tässä kunnassa huononivat entisestään. Oikeastaan kunta saisi pyytää minua palvelukseensa. Olen mielestäni antanut sellaisen näytön osaamisestani, että meidän kannattaisi jatkossa olla samalla puolella.

Kommentit
 1. 1

  Nimetön sanoo

  Eipä se taitaisi sillä korjaantua, vaikka ottaisivat sinut kunnan palvelukseen. Jollei sinusta tule kunnanjohtaja. Sittenkin on vielä se riski, että päättäjät taaplaavat entisellä tyylillään ja omine eväineen.
  Hyvä, että edes tämän kerran kävi näin. Samassa kokouksessa on ollut esillä muita asioita, jotka kertovat, että yhä useampi asia on solmussa. Ei taida sinulta kirjoittamisen aiheet loppua, tuskin tässäkään asiassa. Nyt ollaan vasta lähtöruudussa.

 2. 2

  Kaija Olin-Arvola sanoo

  Onnea Saku! Hyvä että jaksoit. Jatka vain samalla linjalla ja mene rohkeasti mukaan uuteen hakuun ja sano niille: Ettkeö te nyt näe, että minä olen paras!

 3. 3

  Nimetön sanoo

  Olen nähnyt samaa täällä, ja olen valittanut kunnan päätöksistä, ja valitakriteereistä.

  Hakijat oli laitettu eriarvoiseen asemaan siten, että oli tehty yhteenvedot kokemuksesta, ja lista esitettiin kokouksessa.

  Joillekin oli laitettu kokemukseksi myös koiran ulkoiluttaminen ja perheen kanssa oleilu, ihan totta!

  Toisille ei ollut laitettu yhtään mitään kokemussarakkeeseen. Minä olinyksi tällainen ”uhri”.

  Minä olen ollut vapaa-aikatoimenjohtajana Maarianhaminan kaupungilla, ja sitä ennen hänen alaisenaan kylpylänjohtajana. Olen myös ollut toimitusjohtaja K-kaupassa sekä myymälänjohtajana useassa eri huonekaluliikkeessä sekä Suomessa että Ruotsissa, ja olen työskennellyt Porvoon kaupungillekin.

  Osaan sujuvasti monta eri kieltä ja olen kaiken lisäksi hiukan tietokonenörtti ja osaan Photoshopit yms. tavallisten toimisto-ohjelmien lisäksi.

  Ainuttakaan näistä tiedoista ei ollut minun kohdalleni yksilöity! Kaikki sarakkeet olivat tyhjiä! Muille oli täytetty epäolennaisillakin asioilla, että sarake näyttäisi täydeltä.

  Valitustani ei hyväksytty, kaikki oli kuulemma tehty lain kirjaimen mukaan. Nyt on turha hakea mitään töitä sieltä.

 4. 4

  Itsestään selvyys sanoo

  Saku kirjoitti, ettei kunnanjohtajalle tullut mieleen vilkaista lakikirjaa. Jos homma on hanskassa, noin itsestään selvän ja kuntien jokapäiväiseen toimintaan kuuluvan asian takia ei tarvitse lakikirjaa vilkuilla. Paitsi Juuassa, jossa sekään ei enää taida auttaa.

 5. 5

  sanoo

  Kyllä vain pitäiskin kunnan PYYTÄÄ sun palveluksia! On aika kummallista, että asiansa osaavia tyyppejä karsastetaan? Olisi käsittääkseni jouhevaa, että olisi joku laeista ym. säädöksistä perillä oleva ja välittävä henkilö tsekkaamaan asiakirjat. Tuntuu teidän(KIN) kunnassa olevan tarvetta tällaiselle, ja varmasti kallisarvoista aikaakin säästyisi, kun asiat menis kerralla oikein. Tsemppiä ja kiitos taas muistakin kirjoituksistasi!

 6. 6

  Ulkojuukalainen sanoo

  Ei mitään uutta. Juuassa monet asiat käsitellään kolmeen kertaan, eikä sittenkään tule valmista. Tässä asiassa kunnanhallituksella oli pöytäkirjojen mukaan erilaisia virityksiä jo valmisteluvaiheessa, mutta varsinaisista päätöksistä tämä oli enimmäinen raato. Kunnanjohtajan päätös meni nurin yllättävän yksimielisesti. Uuden käsikirjoituksen tekeminen lienee vireillä ja toinen päätösyritys tulossa. Hakijoita oli aivan riittävästi valinnan suorittamiseksi, joten Shellin baarille kyselemään asian takia ei tarvitse lähteä.

 7. 7

  Etei kukaan vain tulisi häiritsemään jo tehtyä sisäpiirin valintaa sanoo

  Kertovat että sijaisuus olisi asetettu uudelleen hakuun sopivasti vain joulun pyhiksi ja vain työhallinnon sivuilla. Kukahan lienee tehnyt päätöksen siitä, että tehtävä asetetaan uudelleen haettavaksi ja entiset hakijat unohdetaan. Haisee enemmän kuin mustalaisen menneenä kesänä kuolleen hevosen raato! Onkohan niin että sivusta kertaalleen jo kutsutulle järjestelleen suojatyöpaikkaa.Kun sos.johtajan sijainen oli demari, nyt talouspäällikön sijaiseksi kelpuutetaan vain vannoutunut, julkitunnettu kepulainen? Sen saamme piakkoin nähdä ja kuulla. Voi olla, että Sakun peräänkuuluttama ”järki” on Juukan kunnassa tuntematon käsite, siltä ainakin tuntuu, kun näitä kunnanhallituksen ja kunnanjohtajan käsittämättömiä seikkailuja lukee. Vastaavaan sekoiluun ei liene pystynyt yksikään toinen Suomen kunta. Olette suorastaan sarjassanne Suomen mestareita.