Ymmärryksen puutetta

Budjettikäsittelyn yhteydessä eduskunta päätti myös nuorisotakuusta, jolla kaikki nuoret pyritään saamaan työhön, työvoimapoliittisten toimenpiteiden kohteeksi tai koulutukseen. Lehtitietojen mukaan kokoomuksen Jaana Pelkonen esitti huolestuneisuutensa siitä, että yhteiskuntatakuun vastaanottopakkoa ei ole.

”Miten ne nuoret, jotka mieluummin jatkavat toimeentulotuen uraputkessa ja antavat työssäkäyvien ja yrittävien nuorten elättää itsensä? Tätä joutilaisuusvaihtoehtoa ei mielestäni missään nimessä tule mahdollistaa”, Pelkonen julisti.

Tällä kansanedustajalla taitaa olla vakavia harhakuvitelmia toimeentulotuen suuruudesta, koska hän puhuu sen yhteydessä peräti uraputkesta. Yksin asuvan tomeentulotuen perusosa on tällä hetkellä 419 euroa kuukaudessa ja vanhemman kanssa samassa taloudessa asuvan 18 vuotta täyttäneen tuki 73 % tästä perusosasta. Työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytyjän tukea alennetaan 20 %. Toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 %. Varsinainen uraputki ja tulevaisuudenkuva, joka ei varmasti houkuttele ketään heittäytymään  ”työssäkäyvien ja yrittävien nuorten elätettäväksi.”

Pelkosen ainoa poliittinen missio näyttää olevan työttömien elämän tekeminen mahdollisimman kurjaksi. Hän tuntuu olevan jopa taipuvainen totalitarismiin vaatiessaan yhteiskuntatakuun vastaanottopakkoa. Tässä ei tosin ole mitään uutta, koska hän on toistuvasti vaatinut työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen vastikkeellisuutta. Hän siis haluaa ihmisten tekevän töitä ihan ruokapalkalla. Tällaiset vaatimukset osoittavat selvääkin selvemmin, että hän ei ymmärrä palkan ja työttömyyskorvauksen eroa.

Sanotaan se nyt vielä kerran, vaikka ehkä se pitäisi varmuuden vuoksi piirtää paperille värikynillä. Palkka on sitä rahaa, jota maksetaan tehdystä työstä kunkin alan työehtosopimuksen mukaisesti. Työttömyyskorvaus ja toimeentulotuki ovat rahaa, jolla ihminen pidetään hengissä sen aikaa, että hän saa hankittua sitä työtä.

Työttömyysetuuksiin ja toimeentulotukeen liittyvät asiat ovat ainoita, jossa koskaan kuulen Pelkosen nimen mainittavan. Hänen äänestäjiensä pitäisi nyt ihan vakavissaan kysyä itseltään, tuliko vahingossa äänestettyä vain yhden ainoan asian ymmärtänyttä – ja senkin väärin ymmärtänyttä – kivan näköistä mediapersoonaa vai ovatko he itsekin ilmaistyön ja totalitarismin kannattajia.

Ai niin, muistanhan minä Pelkosen kerran ratkaisseen ilmasto-ongelman. Hän esitti Helsingin kaupunginvaltuustossa parkkipaikkojen tuntuvaa lisäämistä. Näin pysäköinti nopeutuisi, polttoainetta kuluisi vähemmän ja ilmasto pelastuisi.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Eiköhän Pelkosta äänestäneet äänestäneet vaan tuttua nimeä / naamaa tuhlaamatta aikaa poliittisten kantojen tai mielipiteiden selvittämiseen.

 2. 2

  Petri sanoo

  En ymmärrä, miksi tavalliset ihmiset äänestävät kokoomusta!

  Nuoren ystäväni – kokemuspohjaisen – teorian mukaan ainakin nuoret kuvittelevat, että äänestämällä kokoomusta ja juomalla koka-kolaa tulee kauniiksi, rohkeaksi ja menestyväksi.

 3. 3

  Maija Salojärvi sanoo

  Voi ristus mikä yksinkertaisuus.Toimeentulotuen uraputkessa!!Samassa luokassa menee ilmasto-ongelma.

 4. 4

  Ari Vehkanen sanoo

  On ilo lukea mitä kirjoitat Saku, en ymmärrä miksi ihmiset äänestää myöskään kokoomusta ja kuvittelevat kuin kauniit ja rohkeet että se on yhteiskunnan hyväksi jos äänestää nätti neitoa joka aivan pihalla ajamaan koko kansan asioita. Ajaa vaan omia asioita tai pienen osan kansan asioita. Mutta miksi jopa nuoretkin äänestää näitä ei mene jakeluun koskaan.

 5. 5

  Mimmi sanoo

  Josko Jaana Pelkonen kuuluu ihmisiin, jotka ymmärtävät asiat vasta itse koettuina? Hänen palkkansa voisi muuttaa työmarkkinatueksi ja siten Pelkonen voisi kokea ihan aidosti sitä elämää, mitä muille suosittelee!
  Kulukorvauksiin riittää peräkylien ihmisilläkin 9 euroa (jos aktivoituu), joten taksikyydeillä suhiminen onnistunee..

 6. 8

  sanoo

  Voi herranjestas, kyllä oli osuva kirjoitus !!
  Itse olen tuttavapiirissäni kritisoinut näitä pakkotyöllistyspykäliä vastaan, sillä ne oikeuttavat orjatuön teettämiseen ja vääristävät työmarkkinoita.
  Tässä se vain oli NIIN paljon selkeämmin esitetty.

 7. 9

  Keijo Nevaranta sanoo

  Pahinta on, että luultavasti suurinta osaa ilmaistyövoimasta käyttävät kunnat ja valtionhallinto