Joka kymmenes

Päivän lehtien mukaan ainakin joka kymmenes työelämässä mukana oleva tekee palkatonta työtä työvoimapoliittisen toimenpiteen tai muun harjoittelun nimellä. Tämä on luonut tosiasiallisesti kahdet työmarkkinat, jossa toisille maksetaan samasta työstä palkkaa ja toisille ei. Jotkut yritykset jopa nojaavat koko toimintansa ilmaisiin työntekijöihin.

On hyvä, että tämä on viimeinkin ymmärretty uutisoinnin arvoiseksi asiaksi. Työmarkkinoiden vääristymisen lisäksi toiminta on lainvastaista, koska työvoimapoliittisen työharjoittelun pitäisi aina johtaa vakituiseen palkkatyöhön. Tästä ei ole pahemmin koskaan piitattu.

Olen ennenkin sanonut, että mielestäni tässä täyttyy myös rikoksen tunnusmerkistö. Rikoslain 47 luvun 3a § sanoo asiasta näin:

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Palkaton työharjoittelu asettaa työntekijän huomattavan epäedulliseen asemaan taloudellisen pakon ja muun ahdingon takia. Jos työelämävalmennuksen nimissä ilmaiseen työharjoitteluun käsketty kieltäytyy, niin hän menettää työttömyysetuutensa. Samalla hänen toimeentulotuksensa pienenee 20 %. Jos tämä ei ole taloudellisen ahdingon hyväksikäyttöä, niin mikähän sellaista mahtaisi olla?

Rikolliseen menettelyyn syyllistyvät työnantajan lisäksi työvoimaviranomaiset, joita voitaisiin syyttää yllytyksestä tai avunannosta rikokseen. Samoin syytteeseen voitaisiin asettaa kunnan viranomaiset, jotka järjestävät kunnalle, kuntayhtymälle, seurakunnalle tai rekisteröidylle yhdistykselle ilmaisia työntekijöitä kuntouttavan työtoiminnan nimikkeellä.

Kukaan ei tietääkseni koskaan ole rikosilmoitusta tehnyt, eikä se kannatakaan muuten kuin ehkä julkisuusmielessä. Ilmaistyö on muualla lainsäädännössä määrättyä toimintaa, joten ristiriita rikoslain ja muun lainsäädännön välillä on ilmeinen. Jos jollain olisi sisua ja halua, niin saataisiin ihan virallinen päätös siitä, että orjatyö on laillista.

Kun ravintola palkkaa työntekijän 500 euron kuukausipalkalla, ei yksikään tuomioistuin epäröi määrätä rangaistusta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Jos sama yrittäjä ymmärtäisi ottaa ilmaisia työharjoittelijoita TE-toimiston suosiollisella avustuksella, häntä kehuttaisiin suureksi hyväntekijäksi.

Kommentit
 1. 4

  kirsti era sanoo

  Täyttä asiaa jälleen kerran! Samaan aikaan kansalaisjärjestöjen talkootyötä yritetään saada verotuksen piiriin. Johdonmukaista?
  J.Pelkonen & Co voisivat itse olla eduskunnassa työharjoittelussa edes ekan vuoden. Katsottaisiin miten suu pannaan. Tosin heille tarjotaan ilmaisia lounaita ja teatteri-iltoja hiukan eri tahtiin kuin meille työttömille.

 2. 5

  Marko sanoo

  Näin se näkyy menevän. Kun asiaan ei puututa, niin käytäntö sen kuin jatkuu ja laajenee. Joissain yrityksissä on huomattu, että ei tarvitsekaan palkata henkilökuntaa, kun sen saa ilmaiseksikin. Pelkoselle ehtottaisin työelämävalmennusta! Olen itse pitänyt meteliä THT ry:n Facebook-sivuilla siitä, että työharjoittelut loukkaavat YK:n ihmisoikeusjulistuksen useita artikloita vastaan, samoin on Kansainvälisen työjärjestö ILO:n vastaista toimintaa. Minulla oli lainassa Perusoikeudet -kirja ja huomasin työharjoitteluiden olevan vastoin perustuslakia. Satukirja siis, jos niitä ei noudateta!

 3. 7

  jaska sanoo

  onko laillista että jos aamulla myöhästyy puolituntia kuntoutavasta työtoiminasta niin tulee poissa olo ja menetää sen päivan työtömyys turvan ja yllä pitokorvauksen mun mielestä aikas epäoikeudenmukasta kun mietii et normaali työtön voi vaikka heilua alasti anttilan edessä turpatäynnä mut silti se saa ne korvauksensa tekemättä mitään et rankaistukselta toi tuntuu ja se on kiitos siitä että edes yritää jotain eli ei paljon kannata myähästellä oli syy sit mikä tahansa tai et näin loistavat keinot pitää kuntoutuja kuosissa

 4. 8

  sakutimonen sanoo

  En osaa sanoa onko tällainen rangaistus ihan lain kirjaimen mukaista, mutta ainakaan se ei ole missään järjellisessä suhteessa rikkeen laatuun nähden. Kannattaisi kysyä TE-toimiston mielipidettä rangaistukseen.