Ei pelkästään laitonta

Eilen kirjoitin siitä, kuinka työvoimapoliittisena toimenpiteenä teetettävä ilmaistyö on vastoin rikoslakia. Facebookissa virinneessä keskustelussa kukaan ei kyseenalaistanut tulkintaani, mutta moni huomautti aiheellisesti, että on se vastoin monta muutakin asiaa. Se on vastoin sellaisia pikkuseikkoja kuin YK:n ihmisoikeusjulistus, EU:n perusoikeuskirja ja Suomen perustuslaki.

YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukaan jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan. Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä. Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon.

ILO määrittele pakkotyön työksi, jota joku joutuu tekemään vastoin tahtoaan, palkatta ja rangaistuksen uhan alla.

EU:n perusoikeuskirjan mukaan ketään ei saa vaatia tekemään pakkotyötä eikä muuta pakollista työtä. Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.

Näistä hienoista julistuksista huolimatta Suomessa on lainsäädäntö, joka velvoittaa työttömän tekemään TE-toimiston määräämää ilmaista työtä taloudellisen rangaistuksen uhalla. Lakeja ei ole säädetty edes perustuslain säätämisjärjestyksessä, vaan yksinkertaisella enemmistöllä. Aina kun näitä lakeja kiristetään, kuuluu äänekästä kehuskelua työttömien aseman parantamisesta.

Kaiken muun hyvän lisäksi meillä on joitain kansanedustajia, jotka vaativat koko ajan ilmaisen pakkotyön lisäämistä. Heille ei riitä se, että työtön voidaan määrätä ilmaistöihin työmarkkinatukea vastaan. He vaativat toimeentulotuenkin saamisen edellytytykseksi työpanosta.

Kommentit
 1. 1

  näin on tosi sanoo

  SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero vaati vappupuheessaan, että työttömille tarjottavia aktiivitoimenpiteitä pitää lisätä huomattavasti ja työvoiman palvelukeskuksille pitää tarjota turvattu rahoitus ja pysyvä toimintamalli koko maan alueella. Annan täyden tukeni Paaterolle. Hän tekee todella hienoa työtä puolustaessaan työvoiman palvelukeskuksia. Työvoiman palvelukeskuksethan ovat erittäin tarpeellisia työttömien oikeuksien toteuttamisen kannalta. Ilman työvoiman palvelukeskuksia monien työttömien olisi huomattavasti vaikeampi päästä työelämävalmennukseen, työkokeiluun, työharjoitteluun, kuntouttavaan työtoimintaan ja muihin työvoimapoliittisiin aktiivitoimenpiteisiin, joista on erittäin suuri hyöty työttömille. Viisaana naisena Paatero ymmärtää, että se on todella suuri virhe, jos työvoiman palvelukeskusten toimintaa ei turvata riittävällä rahoituksella ja pysyvällä toimintamallilla:

  ”1.5.2011 08:42
  Vappupuhe 1.5.2011
  Sirpa Paatero
  Sibelius-puisto, Kotka

  Tarvitsemme myös aktiivista työvoimapolitiikkaa. Palveluiden piiriin pääsyä on huomattavasti nopeutettava, työvoimapoliittista koulutusta, työharjoittelua ja palkkatuettua työtä on merkittävästi lisättävä. Työvoimakoulutuksen hankintakriteerejä on uudistettava, tarvitaan tehoa ja laatua. Työvoiman palvelukeskukset tarvitsevat pysyvän toimintamallin ja turvatun rahoituksen koko maan alueella. Vain siten viranomaiset voivat sitoutua työllistämissuunnitelmiin, jotka sitovat jo työtä hakevaa työtöntä.

  Oikeisto haukkui näitä toimia aiemmin tempputyöllistämiseksi. Nyt voimme sanoa, että näille tempuille olisi todella ollut kysyntää myös viime hallituskaudella ja niille on kysyntää myös jatkossa. Näiden toimien väheksyminen ja vähättely on todella ala-arvoista.”
  http://www.sdp.fi/politiikka/artikkeli/3970/vappupuhe-sirpa-paatero-kotkassa

 2. 2

  Eräs lukija sanoo

  Saku Timonen, kirjoitit tosi hyvin, asia pitäisi saada eduskunnan kyselytunnille. Olisi mielenkintoista kuulla
  mitä hallitus vastaisi.

 3. 3

  AlfaVille sanoo

  Eihän noita toimia mitenkään ole vähätelty eikä väheksytty (tarkoittavat muuten samaa asiaa). Palkattomaan työhön pakottaminen taloudellisten sanktioiden uhalla nyt vain sattuu olemaan laitonta ja ihmisoikeuksien vastaista.

  Ihmiskaupan uhreina prostituutioon pakotetut ovat samassa asemassa kuin palkatonta työtä tekevät työttämät. Molemmille ryhmille taataan tietty elintaso tietyin ehdoin, jos kohta ihmiskaupassa väkivallan uhka on todellisempi.

  Erittäin kuvaavaa minusta on, että demarit kannattavat tuota. Lieneekö bolshevismin peruja, siinäkin aatteessa tavattiin pistää porukkaa pakkotyöhön.

 4. 4

  Petri sanoo

  Merkittäköön pöytäkirjaan, että Kokoomus on bolševistinen puolue.

 5. 5

  Eki sanoo

  Paitsi tuo pakollinen työ ilman palkkaa on myös vastoin perustuslakeja työpaikasta irtisanoutumisesta seuraava 3 kk:n karenssi. Etenkin kun karenssia määrätessä esim. omassa tapauksessani rikotaan perustuslain määrittämää oikeutta valita asuinkuntansa. Samoin te-viranomaisten lausuntojen valitusoikeus vasta tuenmyöntäjien päätöksen jälkeen on vastoin virkamiesvastuulakia. Että silleen meillä täällä Suomessa.

 6. 6

  Petri sanoo

  Eki: Asuinpaikan valintaoikeus on erinomainen pointti! Se pätee myös, jos ei etenkin, hoitoa tarvitseviin vanhuksiin ja sen sellaiseen huutolaisporukkaan.

  Olen jo vuosikymmeniä ollut sitä mieltä, että Suomi on – omalla, omituisella tavallaan – totalitaristinen valtio. jossa lakien henki on kuollut ja kirjainkin tahtoo unohtua.

 7. 7

  AlfaVille sanoo

  Petri: En tiennytkään, että SDP tarkoittaa nykyään Kokoomusta ja oikeisto vasemmistoa. 😉 Vastasin näet ensimmäiselle kommentoijalle, en blogistille.

  Itse asiasta eli tempputyöllistämisestä kai lienemme ehkä samaa mieltä.

 8. 8

  keijjo sanoo

  Pitäis taas jaksaa lähettää tuo sisältö kaikille kansanedustajille. Mutta ku ne aina vaihtuu. En o keränny nykysen eduskunnan sähköpostiosoitteita. No, menee muutenki alespäi.

 9. 9

  Pera sanoo

  Sakulle vaan lukuisia kiitoksia työttömien asioiden tapetilla ylläpidosta. Jonakin päivänä eduskunnan on viimeinkin otettava vakavasti kantaa työttömien palkattomaan työskentelyyn. Eihän voi olla niin, että jotkut eivät saa työnteostaan eläkettä kerryttävää palkkaa – eikä muitakaan lakisääteisiä etuja. Toivotankin Sakulle hyvää Joulua ja haasteellisia tulevia vuosia vähätuloisten asioiden puolestaja puhujana.

 10. 10

  Jukka Kinnunen sanoo

  Näkyy olevan tottumiskysymys, nimittäin tuo työttömyysturvan nauttiminen.
  Itse olen ollut pitkäaikaistyöttömänä moneen eri jaksoon, nykyisin käyn töissä.
  Ensialkuun minua suuresti harmitti kaikenlaisten tukien varassa eläminen, vaikka työhaluja olikin ja ammattikoulukin oli käyty, koetin vaikka mitä keinoa töihin päästäkseni, viimein oppisopimuskoulutuksen avulla pääsin työelämän makuun, tämä aikakausi sijoittui tuonne vuoteen 1986 -1989, tuli 90 luvun lama, ja kenkää tuli.
  90 luku oli pelkkää muutaman kuukauden työpätkää ja pitkiä aikoja työttömänä, mutta vapaa-ajan ongelmia ei kuitenkaan päässyt syntymään kun auttelin vanhuksia milloin missäkin, eli minusta tuntui paremmalta nauttia työttömyysturvaa kun voi edes jotain antaa yhteiskunnalle takaisinpäin.
  Tästä syystä minua suuresti ihmetyttää nämä napinat jostain 3.20 euron tuntipalkoista, tämähän riippuu ihan laskentatavasta, pitkäaikaistyöttömänä jouduin olemaan jopa 2 vuotta putkeen työttömänä ennen kuin sain tukityöpaikan, 2 vuotta mulle maksettiin 500 euroo/kk pelkästä jouten olosta, (mitä nyt aikaa kului työpaikkojen etsiskelyyn ja hakuun), ja tukityötä oli 1 vuosi, ihan hyvä tuntipalkka siitä tulee kun teet töitä 1 vuoden kolmessa vuodessa, eikös tuo 10 euron tuntipalkkaa jo lähentele?
  Ihan hyvin vois pitkäaikais työttömät käydä vapaaehtoistöissäkin keskimäärin 10 tuntia viikossa, saisivat sopivasti liikuntaa, ja sosiaaliset suhteet kunnossa, ennenkaikkea ettei pääsis ihan syrjäytymään.
  Vaan niinhän ainakin puolet työttömistä tekevätkin, heillä on niin paljon vapaa-ajan aktiviteettia omasta takaakin etteivät enää lissää töitä haluakkaan, kun normaali palkkatyö alkaa haitata vilkasta harrastustoimintaa. Tanskan malli toimii, miksipä ei sitten meilläkin? Ahmattiliittoko vastustaa? SAK työllistymisen esteenä.