Kilpailutusta

Juuan kunnanvaltuusto päättää huomenna valita kunnan kiinteistöjen energiatehokkuushankkeen kumppaniksi tarjouskilpailun voittaneen Schneider Electric Building Oy:n. Toivottavasti joku valtuutettu viimeinkin muistaa kysyä, mikä on sanaparina ja käytännössä mahdoton käyttötalouden investointirahasto, josta hankkeen kustannukset esityksen mukaan maksetaan.

Tämä olematon rahasto ei kuitenkaan ole tällä kertaa aiheeni. Haluan palauttaa valtuutettujen mieleen ja saattaa muiden tiedoksi kunnanhallituksen kokouksen 14.12.2011. Siellä käsiteltiin Siemens Oy:n selvityspyyntö koko hankkeen toteuttamisen lainmukaisuudesta.

Siemens epäili kunnan rikkoneen esteellisyyden ja kilpailuneutraalisuuden periaatetta tarjouskilpailussa. Aluksi tarjoajia oli neljä, joista kaksi suljettiin pois referenssien täyttymisen puutteen takia. Siemens oli toinen poissuljettu. Jäljelle jäivät Schneider ja YIT, mutta YIT vetäytyi hankkeesta nopeasti. Jäljelle jäi vain Schneider, joka ainoana osallistujana tietenkin voitti neuvotellen toteutetun kilpailutuksen.

Selvityspyynnössään Siemens totesi, että kilpailutuksen voittanut Schneider on laatinut sekä kilpailutuksen osallistumiskutsun että kilpailutusasiakirjat. Tämä rikkoo Siemensin mukaan kilpailutuslainsäädännön esteellisyys- ja neutraalisuusperiaatteita. Jo arkijärki sanoo, että jos joku pääsee laatimaan kilpailutusasiakirjat eli käytännössä toteuttamaan koko kilpailutuksen, niin hänellä on aika hyvät mahdollisuudet voittaa se tarjouskilpailu.

Kunnanhallitus vastasi Siemensille suunnilleen niin, että kilpailutusneutraalisuus on varmistettu ja siitä tullaan jatkossakin huolehtimaan. Sitä ei kerrottu, miten huolehtiminen tapahtuu, mutta varmaan oikeudessa sekin selviää. Siemens nimittäin ilmoitti pidättävänsä itselleen oikeudet ryhtyä asiassa oikeustoimiin.

Tämä kilpailutus tuo mieleeni erään toisen oudosti totutetun hankkeen. Vanhusten ikäosaamiskeskuksen yritys- ja yhdistyskoordinaattorin tehtävät kilpailutettiin ja voittajaksi selvisi paikallinen yhden miehen yritys. Samalta yritykseltä oli ostettu kiirellisyyteen vedoten suorahankintana ilman kilpailutusta  yritys- ja yhdistysselvitys, joten kilpailutus järjestettiin lähinnä muodon vuoksi ja lain vaatimusten takia.

Näin meillä kilpailutetaan neutraalisti ja ilman esteellisyyttä.

Kommentit
 1. 1

  Petri sanoo

  Tyyppinä, joka tietää asiasta edes hitusen, sanoisin, että tilanne on varsin kummallinen – mutta ei ainutlaatuinen eikä välttämättä korruptoitunut. Vääristynyt, koska lopulta ei ollut kuin yksi tarjous, mutta niin siinä välillä käy. Joskus ei tule yhtään tarjousta.

  Jännittävän tarinamme edelliseen episodiin kommentoidessani kirjoitin siitä, että pienten, syrjäisten kuntien projekteihin ei ole hirmuista tungosta, monesta syystä.

  Oikea menettely tässä olisi kuitenkin – koska tehtävä ei ole kiireellinen – että projektiin pyydettäisiin uusia tarjouksia, sekä lehti-ilmoituksilla että kutsumenettelyllä.

 2. 2

  Ei uskoisi, jos ei näkisi sanoo

  Epämääräiselle sähläämiselle voi tulla loppu kahdella tapaa: valtuusto puhaltaa pilliin ja keskeyttää koko hankkeen. Kunnanhallituksen esitys ei ole kunnan edun mukainen ja hankintamenettelyn virheet asian jatkuessa käy kunnalle kalliiksi. Hanke on kuolleena syntynyt ajatus, jossa etevä konsultti osaa lypsää asiasta ymmärtämättömiä ja sillä tiellä Juuka nyt on. Toinen tapa on , että Siemens opettaa kuntaa ja kunnan virkamiehiä kantapään kautta.
  Jos valtuusto uskoo ymmärtävänsä, mitä käyttötalouden investointirahasto on, ja hyväksyy tätä tarkoittavan rahoituskeinon, koko Suomi nauraa tuollaiselle viisaudelle. Tilinpitojärjestelmä ei ole koskaan tuntenut tuollaista termiä, mutta Juuan uudet johtavat virkamiehet ovat ilmeisesti keksineet jotain ennen kuulumatonta tai eivät sitten ymmärrä kuntataloudesta höykäsen pölähtämää. Kysymys mitä suurimmalla varmuudella on viimemainitusta.

 3. 3

  j jokunen sanoo

  kunhan vain ei kävisi kylymät kuten meilläpäin tavataan sanoa! Kun yksi pääsee jyräämään voi käydä huonostikin, muistelen aikoinaan lukeneeni yhdestä esko-hankinnan jälkipesusta, kun konsultti oli saanut sopimuksen, jossa se sai sitä enempi markkoja mitä parenmmin säästyi käyttörahaa kaupungilta.helpostihan se kävi: laskettiin sisäilman lämpöä asteella parilla ja sillä selvä ! kun ei ollut osaavia laatimaan sopimusta kaupungin puolelta niin minkäs mahtoivat! ettei vain olis teillekin tämä tie edessä jos yhden varaan jättäydytte? toiseksi ihmettelen että jos ei ole itsellä resurssia hoitaa noita hankkeita ilman noita eskoja, miten voi olla resurssesja niiden yhtiöitten toimien valvontaankaan, jotka toteuttaa hankkeita? ja mikäpähän muuten lienee tuon yhden vetäytyneen intressit jäädä pois kesken? ettei vain olis haistanut palaneen käryjä hankkeen junailusta. Kilpailutuksen voinee nykylakienkin perusteella keskeyttää , ja niin se on käytäntönä jos saadaan vain yksi vaihtoehto loppukilpailuun. en ole tähän mennessä tavannut ainoatakaan Oy-nimellä toimivaa, joka harjoittas hyväntekeväisyyttä, päin vastoin. siinäpä teillekin pohtimista jos lähdette ja pääsette mukaan yhden yrityksen pyöritykseen,epäilen kovasti.

 4. 4

  Uskomatonta! sanoo

  Onko totta, että Suomesta löytyy kunta, jonka toiminta on näin naurettavalla tasolla. Uskomatonta! Todella uskomatonta!

 5. 6

  sakutimonen sanoo

  Kaikeksi onneksi kunnanhallitus päätti ennen valtuuston kokousta pitämässään kokouksessa viheltää pelin poikki ja poisti asian valtuuston esityslistalta.

 6. 7

  Mitä seuraavaksi? sanoo

  Tuli kunnanhallitukselle totiset paikat ja seinä vastaan. Koska valtuusto olisi ilmeisesti antanut kurinpalautuksen, ja hylännyt koko hankkeen. Kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen viime tipassa herännyt itsesuojeluvaisto pelasti pahemmalta häpeältä. Jäi myös aikaa selvittää, miten käyttötalouden investointirahasto ihmisille selitetään. Siihen voi kyllä mennä aikaa, jos meinaavat vastauksen kehitellä. Kukaan muu sitä Sumessa ei ole keksinyt, mutta Juuassahan kaikki on mahdollista, kuten jatkuvasti saamme näistä blogeista lukea.
  Saku kommentoi ”kaikeksi onneksi” ja ”päätti viheltää pelin poikki”. Omaa soppaansa hallitus hämmensi alusta alkaen, vaan pohjaan paloi.

 7. 9

  Nimetön sanoo

  Jokohan Juuan kunnanjohtaja ja kunnanhallitus ovat löytäneet sen kuuluisan rahamassin, jota he kutsuvat käyttötalouden investointirahastoksi. Jos ovat, se tulee varmaankin merkityksi valmisteilla olevaan tilinpäätökseen ja taseeseen ja kaikki Suomen kunnat voivat sen jälkeen ottaa Juuasta mallia menojensa ja investointiensa rahoittamisessa silloin kun rahaa ei ole. ”Otetaan rahastosta.” (Uusi juukalainen sananlasku)

 8. 10

  Tal.kand elinkeinoasiamies Satakunnasta sanoo

  Näinä kuntaliitosten armoitettuina aikoina odotamme edelleen vastausta esimerkkinä koko Suomelle Juuan kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan oivalluksesta, mikä se talousongelmat poistava käyttötalouden investointirahasto oikein on. Tietääkö joku ja voisiko Juuan kunta sen kertoa näillä blogisivuilla, josta muutoinkin parhaiten saa tietoa Juuan kunnan tapahtumista ja muista mielenkiintoisista edesottamuksista.Kun asiaa kerran on käsitelty valtuustossa saakka, ei kai se enää salaisuus ole.

 9. 11

  Sakut Timonen sanoo

  Valitettavasti kunnanhallitus poisti koko ”käyttötalouden investointirahastolla” rahoitettavan energiataloushankkeen valtuuston esityslistalta, joten vastausta ei saatu.

 10. 12

  Tal.kand elinkeinoasiamies Satakunnasta sanoo

  Vaikka valtuuston listalta on poistettu se asia, joka oli tarkoitus rahoittaa rahastosta, ei kai rahasto liene minnekään kadonnut, jos sellainen on olemassa. Uteliaisuus koskee siis rahastoa: mikä se sellainen voi olla? Käyttötalouden investointirahasto, what is this ??? Diamant for municipality?