Kolmannella silmällä

”Kunnassamme vallitsee nyt tuhannen ja yhden valituksen politiikka. Ei ole olemassa niin pientä asiaa, mistä ei valitusta tai naljailevaa blogikirjoitusta saisi aikaan. Turha valittaminen ja häirintä tappavat parhaalla mahdollisella tavalla kaiken kehittämisen ja tulevaisuuden miettimisen. Tämmöisenä aikana on erittäin tärkeä asia, että kuntaamme viedään oikeaan suuntaan. Tällä hetkellä suunta on ikävä kyllä se, mihin kolmas silmä näyttää.”

Näin kauniisti kiittää Juuan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja paikallislehden vuodenvaihteen tervehdyksessään minua ja paria muuta aktiivisesti kunnallispolitiikkaa seuraavaa kuntalaista. Hänellä onkin aihetta olla katkera kunnan kanssa tehtyjen maakauppojen kaatumisesta valituksiin, mutta osoite on väärä. Hänen pitäisi syyttää sekä itseään että kunnan valmistelevia virkamiehiä lain unohtamisesta asioiden valmisteluvaiheessa.

Minä olen tietenkin se naljaileva blogikirjoittaja. Sanottakoon nyt selvyyden vuoksi, että olen tehnyt kuluneen vuoden aikana yhden ainoan oikaisuvaatimuksen. Silloin olin asianosainen ja päätös oli selvästi vastoin lakia. Muiden valitusten kanssa minulla ei ole mitään tekemistä. Blogia aion tietenkin kirjoittaa jatkossakin.

Kunnassa ei ole tehty yhtään turhaa valitusta, vaan suurin osa valituksista on johtanut päätöksen kumoamiseen laillisuusperustein. Menestymättömätkään valitukset eivät ole olleet turhia tai kiusalla tehtyjä, koska ne ovat olleet hyvin perusteltuja ja asioihin on ollut syytä saada hallinto-oikeuden ratkaisu. Kaikkia valituksia ei vielä ole käsitelty.

Kunnan hallinnon näkyvin ongelma on päätösten huolimaton ja laista piittaamaton valmistelu. Asioista on perinteiseen tapaan sovittu kavereiden kesken pienissä piireissä ja päätökset on runnottu läpi hiljaisuuden vallitessa. Lakikirjaa ei ole muistettu tai osattu avata oikeasta kohdasta laillisuuden varmistamiseksi. Tapana ei ole koskaan ollut keskustella avoimesti ja paikallislehti kirjoittaa aina vain sitä, mitä kunnanvirastosta sanellaan. Ajatus on, että ei näitä asioita voi kuitenkaan ymmärtää muut kuin niihin vihkiytyneet harvat ja valitut.

Kun yllättäen ilmestyy bloggaaja, joka tuntee kunnallisalan lainsäädäntöä ja kertoo perustellut näkemyksensä, niin hän on häirikkö. Yhteistä venettä keikuttavat myös valittajat. Pienten päättäjien maailmankuva ja käsitys omasta erinomaisuudesta järkkyy perin pohjin. Silloin puolustaudutaan hyökkäämällä laillisuutta vaativien kimppuun nimeämällä heidät kolmannella silmällä katsojiksi.

Yrittäjien puheenjohtaja kirjoittaa myös, että kuntaan tarvitaan yrityksiä ja niiden tuomia työpaikkoja. Tästä ei tietenkään kukaan ole eri mieltä. Joillain yrittäjillä vain tuntuu olevan alitajuntaan iskostununeena käsitys, että kunnan rahat ovat oikeastaan heidän rahojaan ja ne on annettava heidän yrityksensä kehittämiseen.

Kunnan tehtävä on edistää elinkeinotoimintaa, mutta sen on tapahduttava laillisesti. Samoin on lakia noudatettava kaikessa muussakin kunnan hallintotoiminnassa. Siitä tässä vain on kysymys ja minä lupaan jatkossakin kertoa etukäteen, miten pitää toimia. Jälkikäteen sitten sanon, että olisitte uskoneet.

Kommentit
 1. 1

  Mikko Laaksonen sanoo

  Tämä ”valittajista valittaminen” on tuttu virsi varsinkin turkulaiselle.

  Siinä yleensä unohdetaan kaksi asiaa:
  1. Vain aiheellinen valitus voi menestyä. Päätökset kumotaan vain jos ne ovat laittomia, kuten useat kaavoituspäätökset, Turussa Toriparkki, Torinkulma ja Satava-Kakskerta ja juuri pari päivää sitten yksi tonttikauppa, ovat olleet. Laittoman päätöksen kumoutuminen on kaikkien etu.
  2. Suomi on oikeusvaltio. Kunnallista autonomiaa rajaavat lait. Asianosaisilla ja useiden hallintopäätösten osalta kaikilla kuntalaisilla on oikeus saattaa asia tutkittavaksi jos on aihetta epäillä päätösten olevan lainvastaisia. Tämä on oikeusvaltion perusperiaate.

 2. 2

  Markku Siuvatti sanoo

  Olen seurannut blokiasi jonkin aikaa ja nyt voin todeta että ajatuksesi on niin liki omiani että hirvittää.Enkä näy olevan ainoa joka kuuluu joukkoon joka ajattelee niin liki samoin.Toivottavasti jatkat samoin ajatuksin edelleen.
  Olet varmaan semmoinen piikki joidenkin lihassa että miettivät varmaan pää savuten mitä voitaisiin sinun hiljentämiseksi tehdä.Näyt tuntevan lait (toisin kuin minä)että eivät siitä saa sinua mitenkään ongelmiin.
  Hyvää Uuuta Vuotta Toivottaen —-Markku—–

 3. 3

  Nimetön sanoo

  Onko tämä mainitsemasi kirjoittaja se sama, joka vastoittain sai tuomion suuren luokan ympäristörikoksesta. Jos on, parempi olisi olla hiljaa niitä kohtaan, jotka kunnioittavat lakeja. Jos hän edelleen on yrittäjien puheenjohtaja, sekin osoittaa, millä tasolla juukalaisten yrittäjien moraalikäsitykset ovat. Parhaatkin kunnanlaillisuus neuvojat. Puljonki-niminen yritys, jonka johtaja kirjoittaja vielä lienee, on saanut kunnan rakentamana kymmeniä miljoonia maksaneet hallitilat kunnalta käyttöönsä. Ei ole jäänyt osattomaksi kunnan myönteisestä suhtautumisesta yrityksiin, mutta muistelen joskus Kauppalehdestä lukeneeni, että se olikin edellisen kunnanjohtajanne aikana. Ovat tainneet ajat muuttua huonompaan suuntaan, kun kunta on niin karilla kuin jatkuvasti saamme lukea. Mitähän juukassa olisi tapahtunut, jos Saku et olisi ollut aktiivinen kirjoittaja. Toivottavasti saamasi julkiset haukkumiset kannustavat jatkamaan.

 4. 4

  kirsti era sanoo

  Elähän Saku huoli, se koira älähtää jne. Ellin palvelukeskuksen suunnittelua ja johtoa koskevat havaintosi on näemmä huomattu, ja onhan se tosiaan suorastaan nolosti härskiä rahastusta.
  Liekö Puljongin pomo vielä puhjona. Sen kunnalta saamat avut on joka tapauksessa nyt jalostettu myymällä firma sveitsiläisperäiselle, äidinmaidon markkinoinnista kehitysmaihin (=imeväiskuolleisuuden edistämisestä) tunnetulle Nestlé-firmalle. Että se niistä Puljongin keitoista ja muista tuotteista minun osaltani.

 5. 5

  Saku Timonen sanoo

  Yrittäjien yhdistyksen puheenjohtaja näkyy nykyisin olevan Seppo Hernesniemi, jonka aitafirman maakaupat kunnan kanssa kaatuivat muotovirheisiin.

 6. 6

  Sivusta seuraava sanoo

  Tulipa mukavat terveiset yrittäjien puheenjohtajalta, näin vuoden vaihtuessa. Siinä vain taisi käydä niin, että jos tarkemmin seuraa tuota internettiä ja Gooklessa pistää hakusanaksi Turva- aidat valitukset niin kas kummaa sietä taitaapi löytyä Juuan aktiivisin valittaja, mutta eipä näistä taideta kovin paljon huudella kylillä. Ja mikä pahinta tai parasta kummin vain ajattelee. Kaikki valitukset jotka löysin taisi valittaja hävitä, kyse oli kyllä tämmöisistä työ urakoista joista joku toinenkin oli tehnyt tarjouksen ja saanut työtilauksen.
  Minä en pidä sitä kovin vääränä jos asiasta valittaa vaikka se joistakin tuntuu ikävältä, mutta kun kaikki ei tarvitse ajatella samalla tavalla. Kyllähän se on tosi, että kunnan päätöksenteossa ja asioiden esittelyssä viime aikoina on ollut turhan paljon huolimattomuus tai tietämättömyys virheitä, että empä muista tällaista 40 vuoteen jonka ajan olen asita sivusta kunnan mäellä seurannut. Toivoisin, että uusivuosi toisi tähän asiaan uutta valoa.
  Sepollekin terveiset uuteen vuoteen, että mitäs me valittajat.
  Koetahan Saku vain jaksaa, jos ihminen tuntee olevansa oikeaasa on ihan sama mitä joku toinen ajattelee.HYVÄÄ UUTTA VUOTTA SINULLE ja kaikille tätä seuraaville.

 7. 7

  Nimetön sanoo

  Että Seppo Hernesniemi? Isänsä poika! Tuttuja lauluja, olipa asialla kumpi tahansa. Eikä marinat ole muuttuneet yrittäjäyhdistykseltä, vaikka naamat vaihtuvat. Se on sen yhdistyksen perinteinen tapa.

 8. 8

  j jokunen sanoo

  ”on tärkeetä että kuntaa viedään OIKEAAN suuntaan”. Tähänhän juuri kiteytyy mainittujen valitusten tai lienevätkö paremminkin oikaisuvaatimuksia tms. muutoksenhakuja oikeutus. Kun muutoin ei näytä tuo suunta olevan selvillä sen paremmin esittelevillä kuin vallankahvassa olevilla ”viisailla” päättäjillännekään.Samanlaista virttä taisi laulaa edellinenkin yrittäjien pj, kun jonkin lehtijutun yhteydessä taisi vaatia TURHIEN??? valitusten kieltämistä tai valitusten laittamista maksullisiksi. Tuollaiset kannanotot osoittavat perin ”joustavaa” moraalia lähtökohtana yksinomaan se,että pääasia on, kun oma tai yrityksen etu hoituu, lain soveltamisesta ei ole niinkään väliä. Ja voihan joku päätös joskus lipsahtaa läpikin epähuomiossa, josko laiton onkin. Sakulle kiitos selkokielisistä jutuista ja voimia toimia edelleenkin kuntanne päätösten laillisuusvalvojana, vieläpä talkoohengessä:-)).
  Jos minä olisin kuntanne asioista päättäjänä, hoitaisin asiat viipymättä niin,että Sakulle järjesteltäisiin hyväpalkkainen toimi,jossa yhtenä työnä olisi esittelijöiden avustaminen laillisuuden asiantuntijana. Näin aidanrakentajankin esiin tuomat ns. ”turhat” valitukset voisi saada 0-toleranssiin sopiviksi ja se oikea suunta löytyä!
  Viihtyisiä lukuhetkiä tulevallekin vuodelle kaikille tämän blogipalstan seuraajille siellä sun täällä!

 9. 9

  Paukkuu ja haisee sanoo

  Persemäkeä kun laskee niin kolmas silmähän siinä kolhut kärsii.

 10. 10

  Nimetön sanoo

  jokohan lie yhistyksen puhheenjohtaja selevinny uuven vuojen tuskastaan. onnex on vuosi seuraavii haukkujaisii, on hänellä aikoo toipuu. on teillä siellä melekoset partnerit, kunnalla meinaan. kannattaako paljon kuunnella.