Annetaan ja otetaan

Perusturvan suurista korotuksista on kuultu paljon ja lisää tullaan kuulemaan koko vaalikauden ajan. Tänään en jaksa paasata asiasta ollenkaan omin sanoin, vaan annan sosiaali- ja terveysministeriön puhua itse. Seuraavat tekstit ovat suoraan ministeriön omasta tiedotteesta.

Työttömän peruspäiväraha ja työmarkkinatuki nousevat 120 eurolla

Työttömyysturvan peruspäiväraha ja työmarkkinatuki nousevat sadalla eurolla kuukaudessa. Lisäksi etuuksiin tehdään indeksikorotus, joten peruspäiväraha nousee yhteensä noin 120 eurolla kuukaudessa vuoden 2012 alusta. Peruspäivärahan korotus parantaa myös ansiosidonnaisia työttömyysetuuksia ja aikuiskoulutustukea.

Asumistuen tulorajoja korotetaan 120 eurolla kuukaudessa

Asumistuen tulorajoja korotetaan työmarkkinatuen nousua vastaavasti 120 eurolla kuukaudessa. Lisäksi asumistukeen tulee vuokrien nousua vastaava korotus. Keskimääräisen asumistuen arvioidaan nousevan vuoden 2011 lopun 270 eurosta 282 euroon vuoden 2012 loppuun mennessä.

Toimeentulotukeen tulee korotuksia

Toimeentulotuen perusosaan tulee kuuden prosentin korotus. Yksinhuoltajien toimeentulotuen perusosaa korotetaan tämän lisäksi 10 prosenttia. Näiden lisäksi toimeentulotuen perusosiin tehdään vuosittainen indeksitarkistus, joka säilyttää tuen reaalitason ennallaan. Vuoden 2012 alusta alkaen yksin asuvan henkilön perusosa on 461,05 euroa ja yksinhuoltajalle korotettuna maksettava perusosa 507,16 euroa.

Mikähän tässä hyvältä näyttävässä kuviossa on ongelma? No se, että jos henkilö saa työmarkkinatuen lisäksi myös toimeentulotukea, niin työmarkkinatuen korotus leikataan kokonaan pois toimeentulotuesta. Ostovoiman lisäys on silloin pyöreä nolla.

Tiedän, tiedän. Parempi tämä on kuin ei mitään ja suunta on oikea. Tulee vain mieleeni Kivenpyörittäjän kylän katkera Urkki Pölönen, jolle selviää tavoittelemansa Kertun uuden sulhasen oikea henkilöllisyys. ”Minkä tähen piti valehella, jotta ministeri? Simo Mujunen Juvalta, paskanen raktorikuski Juvalta, siinä se teijän herra ja hidalgo!”

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Oletkohan ymmärtänyt oikein tuon asumistukiasian? Korotus tehdään nimenomaan siksi, ettei työttömyysturvan korotus leikkautuisi pois. Jos korotuksia ei tehtäisi, leikkautuisi korotus. Kirjoituksesi on nyt jotenkin päälaellaan.

  Kuka on valehdellut ja missä? Tämä uudistus tehtiin nimenomaan noudattaen köyhyystutkijöiden ajatusta siitä, että toimeentulotukiriippuvuutta pitää vähentää samalla kun työttömyysturvaa nostetaan.

  Minusta korotukset ovat liian pieniä, rehellinen pitää kuitenkin aina olla, ei politiikassa voi kestävästi pärjätä sumuttamalla.

 2. 2

  Kaija Olin-Arvola sanoo

  Niinpä Jussi. Tuossa lopussa olet varsin oikeassa. Peiliinkatsomisen paikka.

  Kannattaisi myös ottaa huomioon kaikki verojen ja muiden maksujen korotukset ja inflaatio, joka on jo syönyt nuokin vähät korotukset, joista Arhinmäki on monta kuukautta henseleitään pakutellut.

  Meinaatteko te tosiaan, että mokoma huutokauppapolitiikka riittää vasemmistolaisuudeksi?

 3. 3

  Jarmo Vilponen sanoo

  Laitampa tähän tuloja esille niin saatte kertoa mulle näkemyksenne, tää nyt sisältää yhden lisävaikeuden, siis sairauspäiväraha ja sen lähtökohtaisen ideologian. (ymmärtämykseni mukaisen sellaisen ’ideologian’)

  Mun tulot ………………… perustoimeentulotuki 356,24 e sossusta ja vain sossusta, koska ei monista eri pyynnöistä huolimatta tapaturmien vahingonkorvauksiin saa neuvontaa viranomaisilta (kunnan terveys-, sosiaali- sellaset ja Kelan viranhaltijat ’vakuutuspiireineen’), enkä hae muuta kuin siitä syystä korvauksia, josta sairauteni johtuu. …. ja oikeusturvaa ei anneta myöskään oikeusaputoimistosta.

  Puoliso …………………… lastenhoidontuki 387,52 e Kelalta ja lapsilisä 100,40 e myös Kelalta.

  Poika ……………………… toimeentulotuki 264,04 e.
  ……………………………………………………………………………………………….

  Vuokra 544.30 e ja asumistukea saatu 473,72 e.

  (miten meidän nyt mahtaa käydä?)

 4. 4

  sanoo

  Saku: Hyvä että olet korjannut kirjoitusta, vaikka nyt ensimmäinen kommenttini näyttääkin hassulta.

  Pakko tarttua vielä tässäkin yhteen kohtaan:

  ”Mikähän tässä hyvältä näyttävässä kuviossa on ongelma? No se, että jos henkilö saa työmarkkinatuen lisäksi myös toimeentulotukea, niin työmarkkinatuen korotus leikataan kokonaan pois toimeentulotuesta. Ostovoiman lisäys on silloin pyöreä nolla.”

  Ostovoiman lisäys on nyt tietysti vähintään se 25 euroa, kenellekään se ei ole nolla. Käytännössä se on yleensä jotain väliltä 25-140 euroa, sillä moni on saanut toimeentulotukea alle 120 euroa kuukaudessa.

 5. 5

  sanoo

  Kaija: kuten olen sinulle sanonut monta kertaa, eivät inflaatio ja maksujen korotukset syö tasokorotuksia, ne kun on nyt kaikki sidottu indeksiin. Kaikki tuet nousevat nyt inflaation mukana.

  Verot ovatkin toinen juttu, joka on hyvä huomata. Pienituloisten verotus laskee ja suurituloisten nousee. VATT:n mukaan nyt tehtävien veromuutosten vaikutukset köyhyysasteen ja tuloerojen pienenemiseen ovat jopa suuremmat kuin sosiaaliturvan parannusten.

 6. 6

  Jarmo Vilponen sanoo

  Eipä kukaan vaivaudu selittämään mikä nousee ja mikä vaikuttaa mihin.

  Onko niin, että ei yhtä mallia kyetä antamaa, vaan nokitaan toisten kirjoittelua?

  ”Kaikki tulot nousevat nyt inflaation mukana” ei ainakaan pidä paikkaansa, jos täällä näitä viisauksia jaetaan!
  (näin voidaan väittää, mutta todellinen inflaatio voi olla aivan eri kuin ko. ’julkaistu arvo’)

  Se vielä pitää paikkansa, että A on A ja Ö on Ö. (toistaiseksi)