Väliinputoajat

Nykyisin työvoimaviranomaiset kannustavat työttömiä opiskelemaan kertomalla, että sen voi tehdä menettämättä työmarkkinatukea. Tämä on taloudellisesti kannattavaa, koska työttömyysetuudet ovat yleensä hiukan paremmat kuin opintotuki. Moni on langennut tähän ansaan ja huomannut, ettei ole oikeutettu enempää työttömyysetuuteen kuin opintotukeenkaan. Järjestelmä on petkuttanut ilkeästi.

Tämä johtuu lainsäädännöstä ja erityisesti lain tulkinnasta. On tietenkin selvä pääsääntö, että työtön saa työttömyysetuutta ja päätoiminen opiskelija opintotukea. Molemmista on oma lainsäädäntönsä. Ongelma on siinä, että lainsäädännöt eivät kohtaa. Työttömyysturvalain mukaan päätoimiseksi katsottu opiskelija ei saa työttömyysetuutta, mutta opintotukea koskevien säädösten mukaan sama henkilö voidaan todeta sivutoimiseksi opiskelijaksi. Silloin hän ei saa opintotukeakaan.

Työttömyysturvalain mukaan päätoimiseksi katsotaan alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen tähtäävä opiskelu sekä ammattikorkeakoulu. Samoin päätoimista opiskelua on lukion suorittaminen, jos opintojen laajuus on 75 kurssia. Päätoimisia ovat myös ammatilliset tai muut opinnot, joiden laajuus on keskimäärin viisi opintopistettä tai kolme opintoviikkoa/opiskelukuukausi tai vähintään 25 viikkotuntia. Edelleen päätoimista on myös muu opiskelu, jos ottaen huomioon opintojen laajuus, opiskelun sitovuus, aiempi työssäolo ja aiempi koulutus opiskeluun käytettävä aika on niin suuri, että se estää kokoaikaisen työn vastaanottamisen.

Tämä Työttömyysturvalain 2 luvun 6 §:n mukainen luettelo on niin hengästyttävä, että se vaatiii tulkintaa. Sitä tulkintaa tarjoaa Työministeriön ohje, joka käskee työvoimaviranomaisia katsomaan opiskelun päätoimiseksi aina, kun vähänkin siltä näyttää. Ohjeissa nimenomaan kielletään katsomasta asiaa opintotuen tai edes asiakkaan edun kannalta näin:

”Arvioitaessa opiskelun päätoimisuutta  ei Työttömyysturvalain soveltamiseen vaikuta se, pidetäänkö henkilöä päätoimisena opiskelijana opintotukijärjestelmän puolella.”

Tällä tulkinnalla saadaan aikaan väliinputoajia. Heidän opiskelunsa loppuu taatusti siihen, kun he huomaavat menettävänsä työttömyysetuuden saamatta silti opintotukea. Pelkkä hengen ravinto ei elätä niin kauan, että opiskelu mahdollisesti tulevaisuudessa auttaisi työllistymään.

Mikä sitten mahtaa olla Työministeriön mielestä sivutoimista opiskelua? Saman ohjeen mukaan tätä ovat vain selvästi sivutoimiset opinnot, kuten kansalaisopiston kielikurssit ja atk-ajokortti. Kaikkea muuta pitää tarkastella kriittisesti pelkästään Työttömyysturvalain kannalta.

Käytännössä minua ihmetyttää eniten se, että jotkut ovat jopa onnistuneet kouluttautumaan uuteen ammattiin työttömyysetuuttaan menettämättä. Heidän työvoimaneuvojansa täytyy olla huippuammattilainen, joka uskaltaa uhmata ministeriön selviä tulkintaohjeita.

(Kati K:lle kiitos juttuvinkistä ja taustatyöstä)

Kommentit
 1. 2

  Mirja sanoo

  Tämä oli mielenkiintoinen aihe! Koska itellänikin on työvoimaviranomaisten mukaan vielä paljon (58v.) työvuosia jäljellä – vaikka pitkäaikaistyötön olenkin -, nin en ilmeisesti voi alkaa opiskella uutta ammattia, ellei se ole joku vartavasten työttömille räätälöity käpyjenkeräyskurssi toisella puolen lääniä (työssäkäyntialue), johon taloudelliset resurssit 9 euron kulukorvauksella eivät millään riitä.

  Eipä silti. Sain jo viime vuoden keväällä sen viiden kk:n ehdollisen tuomion ja olen siitä asti pärjäytynyt ilan työmarkkinatukea ja toimeentulotukeakin, koska omistan talon, jossa on toisessa asunnossa vuokralainen. Saan vuokratuloa 300£ kk ja itselleni asumistukea 45 £kk. Olen siis varakas työtön, eikä sillä pikkuseikalla ole kuulemma merkitystä, että tuo vuokralaisen maksama summa menee talon käyttökuluihin kaikki, eikä piisaakaan, jos kunnon talvi iskeytyy kiusaksi. Vaan eloon jäämisen suhteen on elämänkoulun opit, sekä vilkas mielikuvitus olleet suureksi avuksi.

  Monia edessäni häämöttäviä työvuosiani ajatellen olenkin päätänyt alkaa opiskella vapautta ja sen saavuttamiseksi tarvittavia käytännön taitoja. Hyödyksi itselleni ja ehkä jakaakseni osaamistani myös muille. (Minullakin on tarjota sinulle aihe blogiisi, josta meiliä lähiaikoina)
  Hyvää ja aktiivista alkanutta vuotta! 🙂

 2. 3

  Omaehtoiselle päässyt sanoo

  Omaehtoinen opiskelu on siitä mielenkiintoinen, että se on yli 25-vuotiaille ja se pitää hakea ennen koulun aloittamista. Alle 25-vuotiaita rangaistaan, jos eivät istu koulussa opintotuella ja 25-vuotta täytettyään annetaankin mahdollisuus omaehtoiseen opiskeluun, jos osaa hakea ja osaa perustella. Ensin annetaan keppiä, sitten porkkanaa.

  Omaehtoisesta moni yli 25-vuotias ei tiedä, koska on suht uusi asia, eikä sen hakuprosessistakaan. Se kun pitää hakea ennen koulutuksen alkamista. Koulutuksen jo alettua on turha sitä enää lähtä hakemaan. Jos pystyy perustelemaan pätevästi, miten koulutuksen alkaminen edistää omaa työllistymistä ja jos osaa laittaa, että on valmis vaihtamaan paikkakuntaa työn perässä, silloin sen saa. Automaattinen tuki se ei siis ole.

 3. 4

  Mirja sanoo

  Orientoitumisen suhteen työttömän pitäisi olla lainoppinut selvitäkseen ihan perustietämyksen tasolla salaisessa pykäläviidakossa. Olenkin varma, että työ- ja elinkeinotoimistojen tärkein tehtävä on tosi hukassa. Päätehtävä tuntuu olevan se, että miten työttömältä voidaan ottaa pois sekin vähä raha, mikä lakisääteisesti on tarkoitettu työttömän toimeentuloon. Sen päätehtävän pitäisi tässä opiskeluasiassa olla paljon selkeämpi, ohjaava, neuvova.. Eikä suinkaan sitä, että työttömän työ- ja opiskeluhalukkaan on osattava kaikki salaiset lakipykälät voidakseen kartoittaa mahdollisuuksiaan.

 4. 5

  Marko sanoo

  Minun täytyy kommentoida tätä juttua, joka oli erinomaisesti kirjoitettu – taas kerran. Olipahan työttömyystoiimistomainen uudistus! Joka paikka täytyy ansoittaa, että voidaan säästää työttömyyden hoitokustannuksissa. Luojan kiitos, etten uskonut tähän! Mikään siis ei ole muuttunut, vaan ”opiskelu” on edelleen tulkittavissa lähes kaikissa tapauksissa täysipäiväiseksi, miikä estää työttömyystuuden maksamisen tai lopettaa sen opiskelun lyhyeen. Minun eräs kursikaverini kävi aikoinaan työssäkäydessään kahtena iltana viikossa Business School for Women kurssia. Sitten kun hänet laittomasti irtisanottiin, niin se olikin nyt täysipäiväistä opiskelua, vaikka se oli iltakurssi työssäkäyville.

 5. 6

  Toni sanoo

  Omaehtoinen opiskelu 25-vuotiaille on tosiaan mahdollista. Itselläni se tapahtui työkkärin ammatinvalintaneuvojan kautta, joka oli käsittääkseni psykologi, eli ihan läpihuutojuttu se ei ollut. En tiedä onnistuuko se helpomminkin.

  Kun nykyinen opiskelupaikkani oli kirjattu jo ennen hakuprosessia työkkärin suunnitelmaan, niin kun paikan sain, lähti tuet hyvin helposti pyörimään. Sain ensimmäiset 200 päivää korotettua työmarkkinatukea ja siihen päälle ylläpitokorvauksen koulupäiviltä 9 egee/päivä, eli ihan mukavasti tuolla vielä pärjäileekin. Ainakin opintotukeen verrattuna. Ja hienoa myös se, että työmarkkinatuelle tehtiin päätös koko kahden vuoden opiskeluajalle kerralla, eikä sitä ole tarvinnut välissä tarkistella. Ala ei ole hirveän työllistävä, mutta olin psykologin kanssa sen verran hyvää pataa, että hän sen kuitenkin hyväksyi suunnitelmaan. Myös kuvataide oli suunnitelmassa (!).

  Hyvä systeemi on ollut, varmaan ensimmäinen, josta tekisi mieli oikein kiittää jotakuta. Tietysti alle 25-vuotiaille vähän kakampi juttu :/ Tarkkana kannattaa olla, sillä virastojen henkilökunta on monesti aika pihalla itsekin, varsinkin kun uusia juttuja tulee. Ko. ammattinvalintapsyko itsekin sen myönsi.

 6. 7

  Raija sanoo

  pitäisköhän tuota korotusosaa erikseen hakea, vai tuleeko se automaattisesti pitkäaikaistyöttömille ?

  ja jos pitkäaikaistyöttömillä tarkoitetaan vain niitä jotka on saanut Kelan työmarkkinatukea vähintään vuoden
  niin kupru juttu, kun olin kaksi päivää töissä marras-joulukuun vaihteessa.
  ei olis kannattanut harkitakaan, koska se koko nettopalkka otettiin viime työmarkkinatuesta pois.
  ja nyt sen lisäksi en saa pian korotusosaakaan.

  näin meitä kohdellaan.

  lisäksi mitä tulee asumistukeen. ja sen muka-parantamiseen.
  Halllitusohjelmassakin lukee, että asumiskustannusten hyväksyttäviä menoja korotetaan 50 eurolla kuussa.

  minä kokeilun vuoksi laskin tänään, niin on aivan saman hyväksyttävät asumismenot kun vuosi sitten tehdyssä vuositarkistuksessakin.

  eli näin meitä todella höynäytetään.

 7. 8

  Köse sanoo

  Tuohan on ihan kamalaa. Kiitän onneani siitä että en ole työtön. Tai mitä sitä tietää mikä tilanteeni ensi kuuss on…