Mitähän ne touhuavat?

Kun gmailin yläkulmaan ilmestyi ehdotus vaihtaa selain Google Chromeksi sähköpostin lataamisen nopeuttamiseksi, niin se tapahtui täsmälleen samaan aikaan latautumisen hidastumisen kanssa. Ei ole kovin vaikea huomata tätä tehokasta mainoskikkaa, johon nyt en kuitenkaan viitsi reagoida millään tavalla. Latautukoon sitten hitaammin.

Google lähetti kuitenkin sähköpostia 1.3. voimaan tulevista tietosuojakäytännöistä ja palveluehdoista. Sitä tekstiä olen tässä yrittänyt aamupäivän ymmärtää. Ihan vain semmoiset terveiset sinne Googlelle, että yrittäisitte edes kirjoittaa kansantajuisempaa tekstiä. Eihän viestistänne ota kertalukemalla juristikaan selvää. En minä kyllä lukenut niitä entisiäkään ehtoja silloin aikoinaan, kun sähköpostitilin avasin.

Jotain sentään selvisi. Google kerää jos jonkinlaisia tietoja meistä kaikista. Siellä laitetaan talteen tilin avaamisen yhteydessä itse annetut tiedot. Niitä ovat ainakin henkilötiedot kuten nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero tai luottokortin numero. Lisäksi jemmataan palveluiden käytön kautta saadut tiedot. Laitetietoihin tallennetaan malli ja käyttöjärjestelmä, yksilölliset laitetunnisteet ja mobiiliverkko.

Lokitiedoista kerätään käyttämäni hakusanat. Puhelulokitiedoista kerätään vastaanottajan puhelinnumero sekä puhelun päivämäärä ja kellonaika. Laitteesta otetaan talteen käyttötiedot, kuten esimerkiksi mahdolliset kaatumisilmoitukset, toiminnat, asetukset, selaimet jne. Myös laitteen sijaintitiedot arkistoidaan.

Tässä vaiheessa rupesin tietysti miettimään, että mitä hittoa Google näillä tiedoilla tekee. Ei kuulemma oikeastaan paljon mitään. Google näkee kaiken tämän vaivan tarjotakseen, ylläpitääkseen ja parantaakseen palvelujaan. Sen tarkoitus on kehittää uusia räätälöityjä sisältöjä, kuten parempia hakusanoja ja kohdennettuja mainoksia.

Siinähän se tuli. Ilmaispalvelu elää mainoksista, joten tarkemmin kohdennettu mainonta on tietysti sille arvokasta. Mainokset siis tulevat valikoitumaan entistä enemmän mm. käyttämieni hakusanojen perusteella.

Ihan sama, koska en minä niitä mainoksia kuitenkaan lue. Löysin myös vastauksen minua eniten kiinnostavaan kysymykseen eli yksityisyyden suojaan. Googlen palveluihin antamani yksityiset tiedot kulemma pysyvät edelleen yksityisinä. Niitä luovutetaan muuanne vain hyvin rajatuissa tapauksissa, kuten tuomioistuimen lainvoimaisen päätöksen niin edellyttäessä. Tietoja ei myöskään myydä ulkopuolisille.

Tässä vaiheessa päätin lopettaa ehtojen lukemisen. Jos Google on kiinnostunut vaikkapa sellaisista tiedoista, että tykkään syödä paistettua pekonia ja munia aamiaiseksi ja syön myös nakkeja suoraan paketista, niin nyt on sitten sekin heidän tiedossaan. Vasemman jalkani kengännumero on 42, mutta oikea on kokoa 40. Lähettäkää nyt niitä mainoksia.

(Kiitos pyhäpäivän luku- ja luetun ymmärrysvinkistä, Oh-show’tah Hoi’ne-ne)

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Jo vain ja tänksis.
  Häätyy vielä seurata kopirait-tietäjä Kemppistä tovi,
  josko se jotain saa näpyteltyä niistä aineistoista
  jotka tulevat ”kuukkelin” ulottuville kun inimiset
  sijoittavat niitä esim. blogeihinsa.

  (minun blogini kuvat tulevat omalta serveriltä
  ja vain näytetään blogissa toimestani)

 2. 2

  sanoo

  Kiinnostava kysymys on, voiko Google muuttaa jossain vaiheessa käyttöoikeuksiaan niin, että tietojen myyminen eteenpäin olisikin mahdollista. Jos voi, minkälaisia mahdollisuuksia käyttäjälle jää tällaisessa tilanteessa…
  Teknisiä tietoja käytetystä laitteistosta on ihan ok kerätä, koska monesti laitteiston itsestään kertomaa tietoa voi halutessaan säädellä – ja Google oletettavasti käyttää tätä dataa ohjelmoidessaan uusia ominaisuuksia ja testatessaan niitä.

 3. 3

  sanoo

  nykyisin toi isoveljen valvonta on niin tiivistä että kaikki tiedetään. face, google, selaushistoria jne mahdollistavat täydellisen profiloinnin ja ei liene kenellekkään epäselvää etteikö noita tietoja käytetä henkilkön profilointiin organisaatioiden toimesta.

  jos meinaa pysyä anonyymina, täytyy luopua netistä, puhelimesta, luotto ja maksukorteista jne. itse käytän kaikkia vimpaimia koska haluan tuottaa riittvästi elekronista hälyä pysyäkseni normaalin kirjoissa.