Rikas mies puhuu taas

Björn Wahlroos on niin tyytyväinen presidentinvaalien tulokseen, että innostui antamaan Helsingin Sanomille ison haastattelun itsestään ja ajatuksistaan. Hänen puheensä tulevat varmasti saamaan paljon myötäilijöitä. Ainakin kaikki uusliberalistisesti ajattelevat nuoret leijonat tulevat toistelemaan hänen sanojaan, se on ihan varmaa.

Wahlroos antoi köyhien ja syrjäytyneiden kuulla kunniansa. Syrjäytyminen on hänen mukaansa jokaisen oma valinta ja nykyinen liian hyvä työttömyysturva suorastaan kannustaa syrjäytymään. ”Jos kehitämme yhteiskuntaa siten, että syrjäytymiseen johtavat vaihtoehdot ovat helppoja valita, niin saamme lisää syrjäytyneitä”, hän julisti.

Wahlroos kritisoi presidentti Tarja Halosta siitä, että tämä uudenvuodenpuheessaan sanoi terveyserojen kasvaneen tuloerojen myötä. Näin ei Wahlroosin mukaan tietenkään ole, vaan terveyserotkin ovat köyhien omaa syytä. He eivät panosta riittävästi terveytensä hoitamiseen.

Tätähän tämä ahneuden ja itsekkyyden ylistys aina on. Rikkaus on vain jokaisen rikkaan omaa ansiota ja köyhyys yksiselitteisesti jokaisen köyhän oma vika. Köyhyys ei ole edes varsinainen vika, vaan se on silkkaa laiskuutta, johon liian hyvä työttömyys- ja sosiaaliturva suorastaan houkuttelevat. Tällaisista puheista saadaan hyvää selkänojaa sitten, kun etuuksia ruvetaan leikkaamaan. Kaikki merkit viittaavat siihen, että se tapahtuu pian.

Yhtä asiaa jäin Wahlroosin haatattelusta kaipaamaan ja se sama asia puuttuu yleensä kaikista vastaavista julistuksista. Kukaan ei kerro, mitä näillle kaikin puolin kelvottomille köyhille ja syrjäytyneille pitäisi oikeastaan tehdä. Puuttuu niin sanoakseni se lopullinen ratkaisu. En uskalla ruveta arvailemaan, millainen se mahtaisi olla.

En olekaan pitkiin aikoihin lainannut Jeesus Siirakin kirjaa. Sen 4 luvussa sanotaan köyhien kohtelemisesta näin:

Älä pidätä köyhältä hänen elatustansa, äläkä anna anovaisten silmien kauan odottaa.

Älä murehduta isoavaa sielua, äläkä ärsytä vihaan miestä, joka on ahdingossa.

Vihaan ärtynyttä sydäntä älä kiihoita, äläkä anna tarvitsevaisten kauaa odottaa.

Hätääntynyttä anelijaa älä aja pois, äläkä käännä kasvojasi pois köyhästä.

Älä käännä silmääsi pois pyytäjästä, äläkä anna kenellekään aihetta kirota sinua.

Sillä jos joku katkeralla mielellä sinut kiroaa, niin hänen Luojansa kuulee hänen rukouksensa.

Kommentit
 1. 1

  sami sanoo

  Juu, sitten Nallekin saattaa herätä kun köyhät on talikoiden ja soihtujen kanssa ovella taloa sytyttämässä… Mikähän siinä on, että niille joille on paljon muuten annettu, on empatiasta kokonaan vaille jätetty?

 2. 2

  sanoo

  Ottaen huomioon että löysin sisällöstä ainoastaan perustelematonta kritiikkiä ja vihjailuja toisen tekemistä (”sanojen laittamista suuhun”) voisin sanoa että entryn viimeinen lause on aika kuvaava: ”Sillä jos joku katkeralla mielellä sinut kiroaa, niin hänen Luojansa kuulee hänen rukouksensa.”

  Vaikken erityisesti Nallesta pidäkään, tykkään kun kritiikit perustuvat joko [viittauksiin] tai [lähteisiin]. Tulkintoja toki voi tehdä, mutta kun oma tulkinta toisen käsityksistä ilmaistaan faktana, ollaan minusta jo väärällä puolella: ”Näin ei Wahlroosin mukaan tietenkään ole, vaan terveyserotkin ovat köyhien omaa syytä. He eivät panosta riittävästi terveytensä hoitamiseen.” johon viittaavaakaan lausetta en alkuperäisestä artikkelista löytänyt.

  Harmi, sillä tekstistä olisi voinut jaksaessaan kirjoittaa ihan oikeankin kritiikin. 1/5.

 3. 3

  Siru sanoo

  Työmiehelle/-naiselle pitää maksaa oikea palkka, ilmaiset työharjoittelut ja työllistymistukityöt on poistettava, Firmat käyttävät niitä vain hyväkseen, saadakseen ilmaista tai todella halpaa työvoimaa. Minäkin olen tehnyt ilmaiseksi samaa työtä josta nuorempana sain oikean palkan. Olen ollut kolmessa firmassa töissä ilmaisena työharjoittelijana. Työelämä vain muuttui 90-luvulla.
  No nyt on vakipaikka, että kelpaan sittenkin 🙂

 4. 4

  Saku Timonen sanoo

  Niko Tuomi-Nikulalle suora lainaus artikkelista: ”Tämä korrellaatio, johon tasavallan presidentti viittaa, on jotain muuta kuin syy-yhteys, koska sillä on selitys. Se on se, että ne, jotka joutuvat syrjäytyneiksi, eivät panosta terveytensä hoitamiseen. Syy heikkenevälle terveydelle ei ole tulonjaon muuttuminen.”

 5. 5

  Saku Timonen sanoo

  Eli kuten eräs fb-kaverini osuvasti totesi: Miten köyhä voi syödä terveellisesti, jos hänellä ei ole varaa edes hampaisiin?

 6. 6

  kirsti era sanoo

  Nallen ”vasemmistolaisuuteen” -70-luvun alulla viittaillaan tuon tuostakin. Mukana olleena sanoisin, että hän oli siinä Helsingin Akat sosialistiseuran besserwisser-porukassa, jotka pitivät silloinkin itseään parempina kuin muut, siis muiden puolueiden aktiivit tai oman porukan landepaukut. Vastenmielisiä ja pelottavia.
  Tästä erinomaisuudesta ei näytä paranevan – olin taannoin yhden alaisena JoY:ssa. ”Kiitos herra etten ole kuin nuo publikaanit”….

 7. 7

  Elina Parviainen sanoo

  Miten tästä tilanteesta voisi päästä pois, ilman, että kasvatetaan vihaa?
  Poimin nuo allaolevat lauseet, jotka olivat lainauksia Timosen kommentissa.
  Mielestäni erittäin osuvat lauseet.

  Älä murehduta isoavaa sielua, äläkä ärsytä vihaan miestä, joka on ahdingossa.
  Vihaan ärtynyttä sydäntä älä kiihoita, äläkä anna tarvitsevaisten kauaa odottaa.
  Älä käännä silmääsi pois pyytäjästä, äläkä anna kenellekään aihetta kirota sinua.

  Jotta ei jouduttaisi sekasortoon, toivon sydämestäni, että käyttäisimme energiammme
  toimintaan, ei vihaan. Mitä tämä toiminta voisi olla? Järjestäytynyttä vai järjestäytymätöntä?
  Mistä toivo, usko ja voima kääntää kehityksen kulkua niin , että se mahdollistaisi syrjäytyneen/
  syrjäytetyn pääsyn mukaan toimia asioiden kehittämiseksi.Olla mukana tekemässä.
  Jos jäämme kaikki vihan ja panettelun pauloihin, ei se käsittääkseni ratkaise mitään.Vastakkainasettelu lisää eriarvoisuutta ja vihaa.
  Toiminta ratkaisee. Teot puhuvat. Helppoa ei ole elämä, etenkään nyt. Itsekin olen etsimässä paikkaani tässä yhteiskunnassa, jotta voisin kantaa korteni kekoon. Hakusassa on. Töitä yksinkeratisesti on, mutta ei maksajia. Kaikki säästävät. Työssäolevat uupuvat, nääntyvät, kyynistyvät ja tulevat välinpitämittömiksi. Tämä lisää entisestään tunnetta, ettei työttömistä, syrjäytyneistä / syrjäytetyistä välitetä. Päätin, etten jää kasvottomaksi kotiin.Opiskelen, osallistun, kommentoin ja olen esillä. Niin kauan kun olen liikkeellä, olen olemassa tässä yhteiskunnassa. Liikkeellä olo mahdollistaa, että asiat ja tilanteet kohtaavat oikeassa paikassa ja osuu eteeni siellä missä panostani voidaan hyödyntää. Aivan, hyödyntää. Siitähän työhön ottamisessa on kyse. Minulle jää pohdittavaksi miten voin olla hyödynnettävänä ja mihin olen valmis ”uhrautumaan”. Elämä on valintoja. Kaikilla ei ole samat eväät, eikä tule olemaan, siispä kurkistus omaan ”kaappiin” ja hyppy ulos. Mitä valmiuksia tässä tilanteessa meillä itsekullakin on ja millaisilla toimitamalleilla ja ratkaisuilla pyrimme päämääräämme? MIkä se sitten meillä itsekullakin on? 🙂

 8. 8

  Maija Salojärvi sanoo

  Kai se ratkaisu olisi et saunan taa ja nappi niskaan,sinne joutuisin minäkin,vähäköyhä,ihminen ja välillä tuntuu et vois mennä jo valmiiksi..

 9. 9

  Aidosti kateellinen sanoo

  Nostan Nallelle hattua. Hän on omalla fiksuudellaan pystynyt hankkimaan kivan omaisuuden. Itse olen ahkerasti ikäni töitä paiskinut mutta en ole onnistunut mammonaa mainittavasti keräämään. Olen siis ihan omaa syytäni köyhä tai korkeintaan keskituloinen. En oikein keksi ketä muuta syyttäisin. Olisihan se toisaalta niin helppoa ja kivan populistista syyttää jotain muuta: yhteiskuntaa, ahneita työnantajia jne.

 10. 10

  Mie sanoo

  Kyllähän tämä maailman paine tässä hyperkapitalismissa saa olon melko toivottomaksi. Välillä käy mielessä, että helpoimmalla pääsisi, kun riistäisi henkensä, niin ei olisi muiden riesana. Jos on perusluonteeltaan antelias, kiltti, solidaarinen, auttavainen jne. ei pärjää tässä paskassa maailmassa. Tärkein taito on osata puukottaa kaveria selkään ja kilpailla. Osata valehdella. Kirjoittaa työhakemukset ja CV:t paskaa täyteen omasta hyvyydestä. Tai mainostaa omaa tuotettaan parhaana maailmassa. Tärkeää on olla tehokas ja parempi kuin muut. Sitähän se kilpailu on. Ei se siitä mihinkään muutu selittelemällä. Se on se perusvire tässä elämässä. Ei ihme, että meillä on paljon pahoinvointia.