Köyhä maksaa

– Voitteko luvata, etteivät tällä uudistuksella köyhät ja kipeät tule entistä köyhemmiksi ja kipeämmiksi? Näin kysyttiin eilen ministeri Paula Risikolta. Ministeri vastasi hymyillen, että valitettavasti tällaista ei voi luvata, vaan jonkun on säästöt maksettava.

Valtiovallan linjaus tuli taas kerran selväksi. Köyhien ja kipeiden kuuluu maksaa valtion säästöt, koska heiltä on helpoin ottaa. Terveet ja rikkaat pystyvät panemaan hanttiin ja heitä myös kuullaan. Tosin ihan eduskunnassa asti on moneen kertaan todettu, että Suomessa ei edes ole rikkaita ja jos onkin, niin ei heillä ole rahaa. Suunnilleen näin on ainakin Ben Zyskowicz sanonut aina, kun on tullut puhetta suurituloisimpien verojen korottamisesta.

Nyt on siis kysymys lääkkeiden Kela-korvausten muutosehdotuksesta, jonka ristiritainen työryhmä sai puristettua kasaan. Lakiesitys asiasta saataneen ensi syksynä. Peruskorvattavien lääkkeiden 42 %:n korvaus putoaa ja on jatkossa 35 %. Alemman erityiskorvauksen prosentit ovat nykyinen 72 ja tuleva 65.  Ylempi erityiskorvaus säilyy entisellään 100 %:ssa.

Tämä tietää taas entistä tiukempia aikoja varsinkin pientä eläkettä saaville vanhuksille. He ovat juuri niitä, joille kynnys sosiaalitoimistoon on korkea, joten he valitsevat syömisen ja lääkkeiden välillä. Molempiin ei ole varaa. Valitsipa kumman tahansa, niin elinikä lyhenee huomattavasti. Alan epäillä, että se tässä on tarkoituskin.

On uudistuksessa jotain pientä positiivistakin nähtävissä. Omavastuuosuus laskee 700 eurosta 650 euroon ja lääkkeiden tukkuhinnat alenevat. Hinnanalennus iskisi kipeästi lääketeollisuuden ja apteekkien kukkaroon, joten lobbarit varmaan jo ovat liikkeellä. Saa nähdä, millaiseen muotoon esitys tältä osin muovautuu.

Kyllä kaikkein köyhinkin saa lääkkeensä myös tulevaisuudessa. Se edellyttää kuitenkin aktiivisuutta ja uskallusta hakea toimeentulotuksea. Jo nykyisin sosiaalitoimi maksaa yli 80 000 kansalaisen lääkkeet ja rahaa tähän kuluu kunnilta reilut 60 miljoonaa euroa vuodessa. Lisääntyvät asiakkaan lääkekustannukset tulevat näkymään lähes sellaisenaan kuntien menoissa edellyttäen, että kaikki osaavat, jaksavat ja uskaltavat hakea toimeentulotukea.

Valitettavasti liian paljon on sellaisia, jotka haluavat elää ja varsinkin kuolla omillaan.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  en tiedä mitä kela korvauksen käsittely nykyään maksaa, aikoinaan unohdin sv kortin kotia. sanoin apteekissa että maksan purkin omillani, joku muutaman kympin penisiliini muistaakseni. Kelan olisi korvannut siitä noin kympin ja silloin korvauslapun käsittely olisi ollut kolmen kympin luokkaa. 75% kuluista olisi siis ollut paperityötä. silloin mietin, onko koko kortti ruletissa mitään järkeä.

  en tiedä onko atk aika ja euro tehostanut kelan toimintaa, pahasti epäilen.

  ehkä järkevämpi kuin korvausten alentaminen eli byrokratian suhteellisen osuuden kasvattaminen olisi koko korvauksesta luopuminen ja kun raja ylittyy, valtio korvaa kaiken. tuo voitaisiin melko helposti tehdä atk järjestelmän ja sirukortin yhdistelmällä, minulta ohjelman kirjoittaminen ottaisi noin tunnin, ammattilainen (siis atk ammattilainen joka työkseen tekee ohjelmia) tekisi sen varmaan hiukan hitaammin koska saa palkkaa ajasta, ei työstä mutta viikossa se syntyisi.

  toinen vaihtoehto joka vähentäisi byrokratiaa olisi pistää korvattavat lääkkeet ilmaisjakeluun. luulisin ettei ainakaan kalliimpaa kuin nykyinen ruljanssi.

  nuo kokoomuksen säästötoimet ovat yleensä sellaisia että niiden seurauksena paperityö lisääntyy ja palvelu heikkenee.

 2. 2

  Jan sanoo

  Noita tunnissa ja hieman hitaammin tehtyjä ohjelmia onkin terveydenhoito täynnä. Hyvin toimivat, kunhan itse muun muassa kantaa fyysisesti kaikki tietonsa mukanaan. Ja kunhan ei kaipaa lääkäriltä huomiota sillä aikaa kun hän koneensa ja ohjelmistojensa kanssa tappelee.

 3. 3

  Salla sanoo

  Hei! Saanko lainata sinun kirjoitustasi ”Köyhä maksaa” esitelmään, jonka pidän köyhyydestä amk:ssa viikolla 9? Olisi napakka lisä esitelmään loppukaneetiksi. Opiskelen Seinäjoen amk:ssa sosionomiksi. Kiitos ja antoisaa viikonloppua! ystävällisin terveisin säännöllisesti loistavaa blogiasi seuraava Salla

 4. 4

  Saku Timonen sanoo

  Saila: Ilman muuta saat lainata juttuani, kunhan mainitset lähteen. Menestystä opinnoillesi 🙂

 5. 5

  Salla sanoo

  Lämmin kiitos, Sakari, ja ilman muuta mainitsen lähteen! Ihailen suuresti laaja-alaista asiantuntemustasi ja tyyliäsi kirjoittaa. 🙂

 6. 6

  Tuula mummi sanoo

  Totta joka sana. Mihin poliitikkojen puheet siitä, että ketään ei syrjäytetä tai huonompiosaisia ei jätetä pulaan ovat nyt presidentin vaalien jälkeen hävinneet? Onko näistä asioista Suomessa päättämässä liian nuoria ja elämää ymmärtämättömiä ihmisiä? Jo nyt monet eläkeläiset joutuvat jättämään apteekin hyllylly heille tuiki tarpeellisia, lääkärin määräämiä lääkkeitä koska ei yksinkertaisesti ole varaa – syödäkin pitää, eikä syrjäkylillä ole niitä leipäjonoja joista saisi helpotusta siihen ahdinkoon. Tällä meiningillä vähäosaiset joutuvat ennenaikaiseen hautaan, sitten ongelma ratkeaa. Voiko päättäjiä haastaa oikeuteen kuolemantuottamuksesta?