Kädet kunnan taskussa

Attendo Terveyspalvelut Oy näyttää ottaneen Juuan kunnasta lujan niskalenkin ja samalla se tunkee käsiään yhä syvemmälle kunnan taskuun. Samalla kunta sotkee itsensä yhä syvemmälle oikeudenkäyntien suohon ja altistuu suoranaiselle kiristämiselle. Tällainen ajatus tulee väkisin mieleen, kun lukee sosiaali- ja terveyslautakunnan 23.2.2012 pidettävän kokouksen esityslistaa.

Kerrataanpa taas lyhyesti historiaa. Kunta yksityisti ja ulkoisti terveyskeskuksensa Coronarialle keväällä 2010. Kilpailutuksen hävinnyt Attendo MedOne eli nykyinen Attendo Terveyspalvelut Oy valitti asiasta ja valitus on edelleen vireillä Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Coronaria ei pystynyt noudattamaan sopimusta, joten kunta irtisanoi sopimuksen vuoden 2011 alusta alkaen. Tästä suuttuneena Coronaria pani vireille oikeusprosessin, josta ei ole kerrottu julkisuuteen yhtään mitään. Sopimuksen mukaan erimielisyydet käsitellään  välimiesoikeudessa ja kunta on palkannut asianajajan hoitamaan juttua.

Uusi tilapäinen hankintasopimus tehtiin vuosi sitten Attendon kanssa vuoden 2011 loppuun asti. Nyt sopimusta on ollut jo pari kuukautta tarkoitus jatkaa toistaiseksi kahden kuukauden irtisanomisajalla siihen saakka, kunnes uusi kilpailutus saadaan vuoden 2012 aikana järjestettyä.

Sote-lautakunta käsitteli asiaa viime joulukuussa. Silloin neuvottelut olivat vielä kesken, joten asia tuotiin ihan keskeneräisenä päätettäväksi. Esittelijän kokouksessa tekemillä lisäyksillä ja muutoksilla tämä tilapäinen sopimus saatiin kuitenkin päätettyä. Kaiken piti siis olla toistaiseksi kunnossa ja hinnaksi hyväksyttiin 1 215 283 euroa/vuosi. Tämä on siis se tilapäinen sopimus, jota noudatetaan uuden kilpailutuksen lopputulokseen asti.

Nyt lautakunta kuitenkin saa tämän tilapäisen ja kertaalleen hyväksymänsä sopimuksen uudelleen eteensä. Sopimusta ei ole voitu allekirjoittaa, koska Attendo kertoi tehneensä laskuvirheen joulukussa ilmoittamassaan hinnassa. Oikea hinta onkin 1 249 038 euroa/vuosi, joten hinta nousi pelkkänä ilmoitusasiana 33 755 euroa. Lautakunnalla ei liene muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä tämä uusi hinta, koska palvelut on pakko hankkia uutta kilpailutusta odoteltaessakin.

Joko putositte kärryiltä? Jos niin kävi, niin älkää välittäkö. Olen melko varma, että minun lisäkseni sekä päättäjät että virkamiehet ovat roikkuneet vauhdissa olevien kärryjen perälaudassa yrittäen pysyä edes jotenkin mukana.

Pitää taas esittää muutamia ikäviä kysymyksiä. Miten on mahdollista, että Attendolla on yhä KHO:ssa vireillä valitus kilpailutuksesta, jonka se hävisi lähes kaksi vuotta sitten? Jo vuosi sittenhän Attendo sai tahtonsa läpi ja pääsi tuottamaan palvelut, joten miksi kunta ei ole vaatinut valituksen peruuttamista? Liikemiehet ymmärtävät kyllä suoraa puhetta. Jos heille tehdään selväksi pöytäkirjan ulkopuolella, että vireillä oleva valitus saattaa vaikuttaa tulevaan kilpailutukseen, niin ääni kellossa muuttuu.

Toinen kysymys kuuluu, että miksi kunta hyväksyy pelkkänä ilmoitusasiana jälkilypsyltä haiskahtavan laskuvirheen kaksi kuukautta sitten sovitussa hinnassa?

Ja se kolmas kysymys koskee taas oikeudenkäyntiä Coronarian kanssa. Paljonko siihen on tähän mennessä käytetty rahaa ja mikä on tilanne?

Kommentit
 1. 1

  Tyypillinen liitoskunta sanoo

  Juuan kunnan hallinto on järkyttävän sekavassa tilassa. Sekoilu ja alamäki alkoi kunnanjohtajan vaihduttua ja kiihtyi, kun sosiaalijohtajalle palkattiin kunnanhallituksen pöydästä sijainen. Se että valtuuston puheenjohtajakin sai jo kylläkseen ja ilmoitti jättävänsä kunnallispolitiikan ja keskustapuolueen jäsenyyden , kertoo vakuuttavasti kunnan surkeasta tilasta. Koskahan hallituksen puheenjohtaja ymmärtäisi tehdä johtopäätöksensä. Hänet on pantu paljon vartijaksi ja tällä menolla kunta omalla toiminnallaan tappaa itsensä, ei siihen mitään pakkoliitoksia tarvita. Kaikilla tulevaisuuskriteereilla ja henkiseltä ilmapiiriltään Juuka on tyypillinen liitoskunta.

 2. 2

  sanoo

  Jos minä myyn tuotteen jollain hinnalla en kai voi periä lisähintaa ostajalta sillä perusteella, että uuuups, laskin väärin?!?

 3. 3

  sanoo

  Niin ja jos se Attendon tarjous on kerran ollut virheellinen niin eikös se sitten vaikuta sen alkuperäisen tarjouskilpailun tulokseen mitenkään, kuinka isoista eroista siellä oli kyse? Että josko tämä ainakin lopulta nosti sen korkeammaksi kuin Coronarian alkuperäisen tarjouksen ja sikälis ainakin Anttendon pitäisi maksaa turhan oikeudenkäynnin kulut?

 4. 4

  Kalevipoeg sanoo

  Pitäisikö hakea vielä vähän lisää historiatietoa, että ketkä tätä terveyspalvelujen ulkoistamiskiihkoa kuntaan aluperin lietsoivat? Siinä oli pakko olla mukana ideologinikkareita, sillä taloudellisesti, käytännöllisesti, laadullisesti ja vaikka miten se olisi ollut nähtävissä jo etukäteen virheprojektiksi.

  Nykytilanteesta irti pästyä, miksei jatkossa oikeille lääkäreille maksettaisi jopa aikoinaan kiistana olleita varallaolo- ja yöpäivystyskorvausta, niin lääkärit saisivat niistä tarvitsemansa palkanlisän? Lääkärin työ on arvokasta ja rehellistä työtä, josta pitää voida maksaa maaseudun vaikeilla potilasalueilla yli kaupunkikeskuksen lääkäriharjoittelijatason. Eikä tätä palkkausta pidä ohjata lääkärien reppufirmojen veroparatiiseihin.

  Lääketieteen kandit ovat kymmenessä vuodessa ehtineet harjoitellessaan täällä tehdä jo jonkin verran vahinkoa, mitä ei ole vain pystytty vielä arvioimaan rahaksi. Pitäisiköhän jonkun pysytttää verkkosivut jossa näitä puolia alettaisiin koota yhteen?

 5. 5

  Kuka vastaa sanoo

  Heidän se pitäisi tietää. Onko vastaajaksi, se on sitten asia erikseen.

  Juuan Kunnanhallitus,
  Toimikausi 2011-2012 :

  1. Jäsen, Pertti Gröhn (Kesk.)
  Nevalanpääntie 556, 83910 Paalasmaa
  puh. 040 500 1410

  2. Jäsen Sinikka Väyrynen (SDP)
  Joki-Rantalantie 43, 83900 JUUKA
  sinikka.vayrynen@juuka.fi
  puh. 040 588 3778

  3. Jäsen Pirjo Halonen (Kesk.)
  Kojonniementie 14, 83900 Juuka
  pirjo.halonen@juuka.fi
  puh. 045 130 5391

  4. Jäsen Risto Alanko (Kesk.) Kelotie 60, 83900 Juuka
  alanko.risto@gmail.com
  puh. 0500 150 137

  5. Jäsen Anne Eskelinen (Kesk.)
  Alapihantie 86 a, 83900 JUUKA
  anne.eskelinen@juuka.fi
  puh. 050 542 6563

  6. Jäsen Onni Kirjavainen (SDP)
  Kehätie 14, 83900 Juuka
  onni.kirjavainen@pp.inet.fi

  5. Jäsen Pertti Wickström (KOK)
  Kaukontie 2, 83900 Juuka
  pertti.wickstrom@gmail.com
  puh. 045 238 6100

  Puheenjohtaja: Pertti Gröhn
  I varapuheenjohtaja: Sinikka Väyrynen
  II varapuheenjohtaja: Pirjo Halonen

  Esittelijä:
  kunnanjohtaja Pekka Pietiäinen

 6. 6

  Kalevipoeg sanoo

  Se kun alkoi jo Puumalaisen aikoina, joten taitaisi näillä nykyisillä muisti pätkäistä jos kysyisi kaiken pahan alkua ja juurta. Eli kuka sen soppauksen alotti, kuka sitä kehotti ja kuka vaan ajattelematta usko ja painoi äänestysnappulaa puh.joht. ehdotukselle, jonka oli kehitellyt se joku jota tässä etsitään?

 7. 7

  Kunnan taskuissa on nykyisin iso reikä sanoo

  Puumalaisen pitkä rupeama Juuan kunnanjohtajana päättyi muistaakesi keväällä 2009. Nämä yksityistämiset aloitettiin kuten Saku kirjoittaa vuonna 2010. Siitä alkaen Juuan kunta on on seikkaillut lääkärifirmojen kanssa, maksanut maltaita sopimuksista, ja käy oikeutta irtisanotuista sopimuksista. Puumalainen tuskin tuollaiseen pelleilyyn olisi lähtenyt, niin paljon hän kaikissa asioissa valvoi kunnan etuja. Kuntalaisena tulee ikävä vanhoja hyviä aikoja, jolloin saattoi luottaa siihen, että kunta on hyvissä käsissä.