Kuntoutusta vai säästöä?

Lieksan kaupunki aikoo viime sunnuntain Karjalaisen mukaan puolittaa työmarkkinatukimenonsa kaksinkertaistamalla kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien määrän. Kerrankin myönnetään ihan rehellisesti, että kuntouttavan työtoiminnan päätarkoitus on tuottaa kunnalle säästöä.

Siinä sivussa saadaan ilmaisia työntekijöitä kunnalle, valtiolle ja rekisteröidyille yhdistyksille. Lieksan sosiaalijohtaja suunnittelee työtehtäviksi vanhustenhoitoa. Hän mainitsee ainakin ulkoiluttamisen, hiustenhoidon ja vanhuksille lukemisen.

Jos joku ei vielä tiedä, niin juuri kunnan säästöt ja ilmaistyövoiman saanti ovat kuntouttavan työtoiminnan ainoat tavoitteet. Laissa kuntouttavasta työtoiminnasta ei ole mitään muuta kuntouttamiseen viittaavaa kuin lain nimi.

Nykyisin kunta joutuu korvaamaan Kelalle puolet työmarkkinatuen aiheuttamista kustannuksista, ellei se järjestä kuntouttavaa työtoimintaa. Kun toimintaa järjestetään, poistuu tämä maksuvelvollisuus ja kunta saa lisäksi 10,09 euroa päivässä lisää rahaa jokaisesta kuntoutettavasta. Toiminta siis on kunnan kannalta ehdottoman kannattavaa.

Kuntoutettava itse saa pelkän työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen ruokarahan korvaukseksi työpanoksestaan.

Kuntoutettavaksi joutumiseen riittää pelkkä työttömyys. Jos henkilö on saanut työmarkkinatukea 500 päivän ajan tai työttömyyspäivärahan jälkeen työmarkkinatukea 180 päivän ajan, hänet luokitellaan kuntoutettavaksi. Samoin kuntoutettava on sellainen henkilö, jonka pääasiallinen toimeentulo on muodostunut toimeentulotuesta 12 kuukauden ajan. Työkyvyllä ja työhaluilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Tai on sentään. Jos työkyky on alentunut, niin henkilö ei kelpaa kuntoutettavaksi. Vain priimatavara kelpaa.

Ettekö usko? Näin se kuitenkin lain mukaan sujuu:

Kun edellä mainitut määräajat täyttyvät, laaditaan työttömälle TE-toimistossa aktivointisuunnitelma. Jos TE-toimisto arvioi, että henkilölle ei voida tarjota oikeaa työtä kolmen kuukauden sisällä, on aktivointisuunnitelmaan pakko sisällyttää kuntouttava työtoiminta. Jos tässä vaiheessa arvioidaan, että henkilö ei työ- tai toimintakyvyn rajoitusten vuoksi voi osallistua kuntouttavaan työtoimintaan, niin hänet ohjataan saamaan sosiaali- tai terveyspalveluja. Laki siis kertoo ihan selvin sanoin, että vajaakuntoinen ei kelpaa kuntoutettavaksi.

Voi kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyä, mutta silloin menettää työttömyysetuutensa ja joutuu turvautumaan kunnan toimeentulotukeen. Sitä alennetaan kieltäytymisen takia 20 % ja kieltäytymisen toistuessa 40 %. Orjatyövoiman rekrytointi on siis järjestetty tehokkaasti.

Nyt joku taas närkästyy ja sanoo, että onhan kaikki työ parempaa kuin kotona makaaminen. On tietenkin, ainakin yhteiskunnan kannalta. Se ilmaiseksi töitä tekevä ei välttämättä riemuitse saadessaan tehdä rinnakkain samaa työtä sellaisen kanssa, jolle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Niin, tässä kohtaa on pakko kysyä:parempi vaihtoehto, jos työ on kuitenkin sellainen, ettei siihen ketään palkattaisi muuten?

 2. 2

  Jan sanoo

  Hyväntekeväisyys- ja vapaaehtoistyön palkattomuuden vastakohdaksi kuuluu täysi vapaus itse päättää työpanoksestaan ja työajoistaan.

 3. 3

  sanoo

  On kuntouttavaa työtoimintaa ja työllistävää työtoimintaa, toinen portaiden alapäässä ja toinen yläpäässä. Työvoimapolitiikka kaipaa uudistamista, porsaareikiä demokratiaan ja hyvinvointiyhteiskuntaan nakertaa, niin kunnat kuin kaikenmaailman vilppiyrittäjät. Välittömät säästöt pahentavat syrjäytymistä enemmän kuin niiistä saatavat hyödyt, veikkaan.

 4. 4

  Erkki-Petteri sanoo

  Tämänpäiväisessä Satakunnan Kansassa murehditaan sitä kuinka sadat tukityöpaikat ovat uhattuina. ”Valmiiksi puhuttuja tukityöpaikkoja” on jouduttu perumaan siksi, ettei paikallisella TE-toimistolla ole enää osoittaa rahoja toimintaan.

  Mikä surku. Itse en vastaanottaisi tukityöpaikkaa, mutta kun nyt jäävät jo nekin ilman jotka kovin haluaisivat…

 5. 5

  Yhä useampi keinottelee sanoo

  Jos Suomesta lopetettaisiin julkinen tuki yrityksille, moni asia tervehtyisi ja tuilla keinottelijat tippuisivat joukosta. Työntekijöidenkään ei tarvitsisi olla pelinappuloita ja orjatyövoimaa niille, jotka haluavat maksimoida yhteiskunnan tuen ja ilmaistyövoiman käytön lihottaakseen omaa rahapussiaan. Säästyisi yhteiskunnan varat todelliseen sosiaalipolitiikkaan ja kunnollisiin työttömyyskorvauksiin. Mutta lienee nykysuomessa turha sitä odottaa, vähäväkistä kuritetaan ja toisessa päässä sadat miljoonat ovat kertyneet yksille pelureille. 20 perheen perintö ja ideologia voi hyvin ja laajenee laajenemistaan.

 6. 6

  sanoo

  Työttömät kuitenkin joutuvat olemaan tekemättä mitään saadakseen työttömyyskorvauksen – no, nythän on kyllä mahdollisuus opiskella myös oikeasti. Jonkinlaisen aktivoinnin kannalla kyllä olen…