Oikeaan suuntaan

Juuan kunnan virkamiesten ja päättäjien toiminta ei ole yleensä antanut aihettaa suosionosoituksiin. Siksipä on syytä kehua silloin, kun kerrankin on kehumisen aihetta. Nyt ansaitsevat kiitosta kunnanhallituksen esittelijä sekä koko sivistyslautakunta ja lautakunnan pöytäkirjanpitäjä.

Kunnanhallitus käsittelee huomenna teknisen lautakunnan esitystä energiatehokkuushankkeen suunnittelukilpailun järjestämisestä, koska aiempi yritys päättyi nolosti arveluttavaan kilpailuttamiseen ja rahoituksen puuttumiseen. Kilpailutuksen voitti kilpailutuksen valmistellut yritys ja hanke aiottiin rahoittaa olemattomasta käyttötalouden investointirahastosta. Juuri ennen valtuuston kokousta kunnanhallitus poisti asian esityslistalta.

Nyt tekninen lautakunta on samassa asiassa liikkeellä uuden esityksen kanssa. Se esittää taas energiatalouden kehittämishankkeen suunnittelukilpailun käynnistämistä. Kilpailuun kutsuttaisiin neljä toimijaa ja kannustimeksi pitäisi saada 80 000 euron määräraha. Voittaja saisi toteuttaa hankkeen ja tuo 80 000 euron summa jaettaisiin muiden osallistujien kesken ihan vain kannustimena.

Ainakin tekninen lautakunta on ymmärtänyt, että käyttötalouden investointirahastoa ei ole. Sitä se ei kuitenkaan ole vielä ymmärtänyt, että omat työt pitää hoitaa itse sen sijaan että askarrellaan jatkuvasti erilaisten suunnittelukilpailujen kanssa.

Kunnanhallituksen esittelijä ottaa tylyn linjan. Hänen päätösehdotuksensa on, että suunnittelukilpailua ei järjestetä. Lisäksi hän antaa selvästi ymmärtää, että teknisen toimen olisi korkea aika hoitaa itse omaan toimenkuvaansa kuuluvat tehtävät. Teksti kuuluu näin:

Teknisen toimen tulee suorittaa loppuun kuntoarvioinnit ja valmistella yhdessä palvelualueiden kanssa perusteet kiinteistöjen peruskorjauksen suunnittelun käynnistämiseksi.

Toinen kiitos menee sivistyslautakunnalle ja sen pöytäkirjanpitäjälle. Helmikuun 28. päivänä lautakunta käsitteli sivistysjohtajan esitystä erään kyläkoulun lakkauttamisesta. Tätä Kajoon koulua on käsitelty moneen kertaan valtuustoa myöten ja siinä on selvästi näkynyt, miten virkamiehet ja päättäjät ovat eri linjoilla. Valtuusto päätti aiemmin äänestyspäätöksellä  jatkaa koulun toimintaa.

Nyt samaa asiaa ajetaan taas. Sivistysjohtaja haluaisi lakkauttaa koulun, mutta lautakunta äänesti yksimielisesti hänen esityksensä nurin. Mielenkiinnolla odottelen, mitä kunnanhallitus ja taas kerran valtuusto asiaan sanovat. Sivistysjohtaja toimii sikäli virkamiehenä ihan oikein, että hän noudattaa aiemmin päätettyjä perusteita oppilasmäärien kehityksen suhteen. Päättäjien kanta pitäisi kuitenkin jo tässä vaiheessa olla melko tarkasti selvillä. He haluavat koulun jatkavan.

Niin, ne kiitokset. Ensinnäkin koko lautakunta toimi yhtenäisesti aiemman linjansa mukaisesti ja osoitti taas kerran selvästi kantansa. Toinen kiitos menee puheenjohtajalle ja pöytäkirjanpitäjälle. Sekä äänestys että sen kirjaaminen kelpaavat vaikka oppikirjaan malliksi muillekin.

Kyllä kunnassa osataan jos halutaan.

Kommentit
 1. 1

  Nimetön sanoo

  Erityisen merkille pantavaa on, että kunnanjohtaja on vuosilomalla, ja tämänkertainen hallituksen esittelijä on eri henkilö. Jokainen järkevä ihminen näkee asian juuri noin kuin nyt on esitetty, eikä asian ymmärtämiseen kummoinen ruudinkeksijä tarvitse olla. Se vain ihmetyttää, kuinka tekninen lautakunta voi olla noin ulkona omasta toimialueestaan ja teknisen toimen perusasioista. Taitavat istua edelleen sen käyttötalouden investointirahastonsa päällä, josta kauhotaan kuvitteellista rahaa aina silloin kun määrärahoja ei ole. 80.000 euron kilpailupalkinnot on niin käsittämätön oivallus, että sen voi keksiä vain insinööri tai rahastamiseen kouliintunut konsultti. Oudointa on, että lautakunta on tehnyt ehdotuksensa yksimielisesti jopa kunnanhallituksen edustajien läsnäollessa.

 2. 2

  Missä avoimuus sanoo

  Tiedotustoiminta Juuassa on erinomaisella mallilla. Kunnanhallituksen esityslistan mukaan tekninen lautakunta olisi kokoontunut 28.2 . Esityslista- ja kokouspöytäkirjasivujen mukaan viimeisin lautakunnan kokous on ollut 31.1. Lienee tuo 28.2 kokous ollut salainen, jottei vain kukaan pääse ihmettelemään kunnan rahankäytön avokätisyyttä. Ilahduttaakohan tarkastuslautakuntaa, joka seuraa lautakuntien päätöksentekoa ilmoituksensa mukaan kunnan verkkosivujen kautta.
  Mitähän varten kunnassa kerrottiin uusien tiedotusohjeiden lisäävän avoimuutta? Eivätkö ymmärrä vai eivätkö osaa lukea? Vai ovatko ohjeet ja hyvän hallinnon käsitteet juukalaisille täysin tuntemattomia?

 3. 3

  W.Tell sanoo

  no jopa on ajatelma keksitty! ei voi olla lähtöisin muualta kuin siltä konsulttitaholta, joka on petaamassa taas itsellleen alkuvalmistelut ja -selvitykset hoitaneena koko projektin! eikö kunnaninssillä jo ala kellot soida,mistä on kyse? voittaja , josta ei liene epäselvyyttä jo nyt, saa ison potin ja muut kilpailijat koitetaan ostaa tyytyväiseksi palkintoeuroilla!!! ja tekn ltk vain siunaa koko järjettömyyyden, luultavasti ihan ymmärtämättömyyttään.

  esittelijä on toki jäljillä siinä, että kyllähän teidänkin kokoisen kunnan tekniikasssa löytynee taitoa itse hoitaa sitä, minkä konsultti on ltk:n esittelijän myötävaikutuksella kaappaamassa, tosin varsin tulkinnanvaraiseksihan tuolla sanamuodolla esitys khall-lle jää…

  tiedotus on tosiaan pimeää täynnä, syytä voi vain arvuutella…. mutta ihmetellähän sitä ei tarvii,kun katselee taaksepäin tapahtumia………….