Tyhjät kuoret

Valtionyhtiö Finnair ulkoistaa suunnilleen ainoan kannattavan toimintansa eli catering-palvelut ja lisää vuokratyövoiman käyttöä matkustamohenkilökunnassa. Matkatavaroiden käsittely ulkoistettiin melkoisella sähläyksellä pari vuotta sitten. Puolustusvoimat on jo ulkoistanut ruokapalvelunsa. Seuraavaksi menevät korjaamot ja varustehuolto.

Valtion omia toimintoja ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas. Yksityistämiskonsultit ovat onnistuneet syöttämään ilosanomaansa kaikkialle puhumalla kauniisti säästöistä ja kannattavuudesta. Tosiasiassa he kuiskuttelevat päättäjien korvaan, että me valmistamme ja teemme kaiken valmiiksi niille, jotka näin muuttuvat tarpeettomiksi teidän organisaatiossanne ja voitte antaa heille potkut.

Ulkoistamisessa piilee kuitenkin syvemmällä oleva ja vähemmän näkyvä vaara. Kun valtio, valtionyhtiö tai kunta ulkoistaa toimintojaan, se väistämättä tulee jossain vaiheessa ulkoistaneeksi koko olemassaolonsa perustan ja syyn. Sisältö katoaa ja jäljelle jäävät pelkät kuoret. Sitten ei tietenkään tarvita niitä kuoriakaan, joten lopulta johtajatkin jäävät työttömiksi. Tai tarvitaanhan heitä voitelemaan sitä liukuhihnaa, jolla verovaroja siirretään yksityisille yrityksille kasvavaan hintaan.

Pääministeri Jyrki Katainen teki eräänlaisen ulkoistamisen ennätyksen lauantaiaamuna televisiossa. Hän vaati valtiontalouden säästöpäätösten siirtämistä työmarkkinajärjestöille sillä uhalla, että muuten valtiovalta tekee itse kipeät leikkaukset. Temppu on ovela, koska näin hallitus voisi vetäytyä kaikesta vastuusta ja sanoa, että itsehän te tämän päätitte.

Maailma menee merkilliseksi, kun poliittinen vastuukin halutaan ulkoistaa.

Kommentit
 1. 1

  Risto Lahnalampi sanoo

  Kiitos että hyvivointiamme (lähes kadotettua) jaksaa joku veilä puolustaa. Muutama ahne pankkiiri on nyt kiljuen ottamassa niskalenkin ihmiskunnasta. Auttaako enää mikään occuby, kun poliittiset päättäjät onat hypnoosissa ?

 2. 2

  Unto Kiiskinen tietokirjailija sanoo

  Olin valtion töissä 17 vuotta. Jokioisten saha toimi 350 vuotta. Työvauhtini oli hirmuinen.
  Sitten investoinnit lopetettiin. Kesäkuussa 1984 hakkasin pitkiä nauloja KIVELLÄ tapulin
  pohjien korjaustöissä. Valtiolla ei muka ollut varaa ostaa vasaraa! Pressuihin tarkoitetut rahat menivät lehmille rehun ostoon.

  Valtion yritys on vakaa, mutta tahallaan senkin saa konnat nurin.

 3. 3

  Kirsti Era sanoo

  Unto: Sahalla oli muuten Allénin Laurikin töissä kesät. Talvet mettässä.
  Valtion omaisuus eli meidän yhteinen hyvämme alkaa olla hävitetty. Mites sitten kun niitä tarvittaisiin eikä yksityinen katsokaan kannattavaksi ajaa junia, toimittaa sähköä, lentää koneella tai korjata teitä? Entäs kun julkinen terveydenhoito, sosiaalitoimi ja pian myös koulutoimi on päreinä?